Recept, ktorý stojí za vyskúšanie. Recept, ktorý si zamilujete :)

Je to zdravšia, odľahčná varianta babkiných tvarohových rožkov.
Rohlíčky sú fantastické, mäkučké, voňavé a vláčne.

Z tejto dávky mi vyšlo 48 ks, akurát na dva plechy.

Špaldové rohlíčky

Suroviny

Cesto je dobré pripraviť v pekárničke, alebo v robote s hákmi. Ale dá sa samozrejme aj klasicky ručne. Vtedy dáme do misky múku, pridáme vlažný kvások, nastrúhame zemiaky, prilejeme prepustené maslo, ďalej vajce, soľ, citrónovú kôru na jemno nastrúhanú a cukor. Po vymiesení je cesto nelepivé, hladké a pružné. Ak lepí, treba pridať trochu múky, lebo vždy záleží od druhu pridaných uvarených a nastrúhaných zemiakov. Cesto nenechávame kysnúť ako inokedy, ale hneď s ním pracujeme. Cesto rozdelíme na 4 časti a vyhnetieme hladké bochníčky. Každý vyvaľkáme do kruhu a rádielkom prekrojíme na 8 častí.

Plnku pripravíme tak, že pomelieme na jemno vlašské orechy spolu s trstinovým cukrom a v miske ich sparíme horúcim mliekom. Premiešame a pridáme strúhanku, najlepšie z grahamového vysušeného pečiva, premiešame a pridáme marhuľový džem, samozrejme najlepší je domáci. Plnku rozdelíme v miske na 4 časti. Každú štvrtinu plnky použijeme na jeden bochník cesta. Malou lyžičkou rozdelíme rovnomerné kôpky na širšiu časť trojuholníka.

Každý rohlíček zamotáme ku stredu. Okraje podohneme, zavinieme a vytvarujeme rohlíček.

Poukladáme ich na plechy s papierom, potrieme rozšľahaným vajcom a až teraz ich necháme vykysnúť - asi 20 minút. Pečieme pri 180 stupňov v rozohriatej rúre asi 20-25 minút. Druhý plech môžete piecť kratšie, lebo rohlíčky budú viac vykysnuté.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Evča
~ 19.01.2016 - 22:08
Ahoj, dnes som piekla tvoje spaldove rohlicky, su uuuuuzasne, dik za receptik :) :) E.