- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Ak sa vám podarí z letnej úrody zavariť aspoň pár pohárikov pikantu, určite neobanujete. Tento pikant je podľa receptu našej babky. Máme ho radi len tak, na maslový chlieb. No využijeme ho aj ako pochutinu k mäsu, alebo ho pridávam aj do varenia. Pikant má úžasnú ostro - sladkú chuť.
Všetku zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Papriku, paradajky, cibuľu a cesnak pomelieme na mäsovom mlynčeku, alebo ju rozsekáme v mixéri. Prelejeme do hrnca, pridáme asi dva deci vody, poriadne rozvaríme za občasného miešania.
Zmes varíme asi dve a pol hodiny, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Až potom pridáme olej, ocot, soľ a cukor. Nakoniec pridáme podľa chuti feferóny. Ja som dala 7 podlhovastých čerstvých chilli papričiek a vylepšila som to 2 kusmi habanera.
Podľa seba ešte dochutíme a povaríme spolu ďalších asi 20 minút. Ak chcete, môžete rozmixovať ponorným mixérom na kašu, ale ja mám rada takto s kúskami papriky.
Horúcu zmes nalejeme do pohárikov, zaviečkujeme a vysterilizujeme. Stačí na 80 stupňov asi desať minút, aby chytli viečka.
Z tejto dávky mi vyšlo 11 pohárikov.
Komentáre
Medovnicek ~ 4. september 2015 - 10:08
Aj my túto domácu "sábu" milujeme, mám podobný recept, ale tvoj si ukladám a nabudúce skúsim vyskúšať podľa teba, musím povedať, že zaváranie ma celkom baví a domáce je vždy len domáce:)