Bramboračka

emko ~ 5. máj 2021 - 5:37

Skvelá zemiaková polievka s hubami, veľmi obľúbená v Čechách. Toto je starý rodinný recept a bramboračka je naozaj vynikajúca. Zahreje a zasýti.
Polievka je grunt, o tom niet pochýb! Treba len dodržať postup a použiť kvalitné suroviny. Koreňová zelenina sa musí dobre zapiecť do zlatista, dá potom polievke skvelú chuť.  Potom už len huby, zemiaky, na záver dochutiť majoránkou a cesnakom a výborná polievka je na svete.

A videorecept s prípravou nájdete na konci receptu, alebo https://youtu.be/o3MOAZF5-dI.

Suroviny
 
 
 
200
g
100
g
100
g
150
g
60
g
1
hrsť
500
g
1
KL
1/4
KL
1200
l
3
strúčiky

Sušené huby namočíme vopred do studenej vody. Necháme aspoň hodinu nasiaknuť, alebo ich uložíme na noc do chladničky. 
 

Koreňovú zeleninu - mrkvu, zeler a petrželn - očistíme a nakrájame asi na 1 cm kúsky.

 

Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo, na ktorom koreňovú zeleninu restujeme. Na strednom plameni a občas premiešame. Medzitým si nakrájame cibuľu, ktorú keď je zelenina do zlatista pridáme restovať do hrnca. Osolíme a pridáme čierne mleté korenie a rascu. 

 

Do hrnca pridáme sedené vopred namočené sušené huby. Ak máme, tak môžeme použiť aj pár čerstvých. Prisypeme múku, stíšíme plameň a po krátkom miešaní zalejeme vodou. Pridáme aj vody, v ktorej boli namočené huby. Za stáleho miešania privedieme k varu. Pridáme na väčšie kocky pokrájané zemiakya všetko povaríme asi 15 - 20 minút do mäkka.

 

Ku koncu varenia pridáme pretlačený cesnak a sušenú majoránku rozdrvenú v dlaniach. Môžeme ešte ovoňať čerstvou petržlenovou vňaťkou a podávať. Ak by sme mali polievku riedku, zahustíme ju hrsťou ovsenných vločiek, ktorú v polievke ešte povaríme.

A nech sa páči videorecept :)

Komentáre

Mississka ~ 26. september 2017 - 4:07

Akurát som dovarila. Vynikajúca, prevoňaná cesnakom, ktorým som nešetrila :) Muž sa poteší, keď príde z práce :)

0

womAnka ~ 18. január 2014 - 13:43

keď som ju varila, lamentovala som, že kto poje toľko polievky (kedže naša domácnosť obsahuje len dva kusy:D)..ale zrazu jedna miska k druhej, tretej...a dnes musím variť zasa :D

0

Žirafka ~ 13. január 2014 - 11:28

Dobré dopoledne :-) polívečka vypadá úžasně. Přesně takto ji vařím i já.....jen ještě přidávám do vody bobkový list a na konci lehce dochutím vegetou bez glutamanu a zakápnu octem. Je to sytá a výborná polévka :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj