Cibuľové bagety

emko ~ 1. jún 2013 - 14:13

Cibuľové bagety sú celkom jednoduché. Večer zarobíme cesto, v noci v chladničke kysne a ráno rozvoniavajú na stole čerstvé cibuľové bagety.

Suroviny
400
g
10
g
2
ks
2
PL

Cesto je najlepšie zarobiť večer. Najskôr sa zmieša voda s múkou a nechá pol hodiny oddýchnuť. Medzitým sa skaramelizuje cibuľa tak, že na panvičke na troche oleja orestujeme na polkolieska nakrájanú cibuľu. Keď zmäkne a začne chytať zlatistú farbu, pridáme kávovú lyžicu kryštálového cukru, ktorý necháme v cibuli skaramelizovať. Cibuľa je krásne opečená, dáme ju na kuchynské obrúsky, aby nebola mastná a necháme ju vychladnúť.

Po pol hodine do cesta pridáme soľ, sušené droždie a vychladnutú cibuľu. Mixérom s hákmi cesto poriadne vypracujeme. Dáme ho takto nevykysnuté do väčšej misky zakryté viečkom, alebo fóliou na noc do chladničky.

Ráno cesto vytiahneme z chladničky, pekne podkyslo.

Pripravíme si papier na pečenie, posypeme ho múkou a vylejeme cesto. Už ho nemiesime, len rozdelíme na tri časti, ktoré v múke vytvarujeme na bagety. Je to preto, aby si cesto zachovalo bublinkovú štruktúru. Zakryjeme bagety utierkou a necháme ešte ďalšiu hodinu dokysnúť. Môžeme ich ostrým nožíkom trocha šikmo narezať. Najlepšia je na to žiletka.

Rúru vyhrejeme na 250 stupňov aj s plechom, kde budeme piecť bagety. Potom bagety prenesieme aj s papierom na ten horúci plech. Keď dáme plech do rúry, nalejeme na dno rúry trochu vody, aby sa zaparila. Po 10 minútach teplotu znížime na 190 stupňov a pečieme asi 20-25 minut do chrumkava. Upečené bagety vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke, aby dýchali aj od spodu.

A môžete ich podávať.

Dobré sú aj plnené.

Komentáre

remperitka ~ 30. jún 2013 - 3:20

urobila som len polovicnu davku a dala som cesto do formy na srnci chrbat a nechala v nom podkysnut - dostalo to tak tvar chleba , vynikajuci recept

0

Luci-lu ~ 5. október 2013 - 12:01

Dobrý den. Takhle jsem vítala ráno svou drahou polovičku ;-) Moc chutnaly!

0

Nelisa ~ 3. december 2014 - 3:54

tak som ich konečne vyskúšala! musím sa priznať, že som sa potrápila v bode: cesto vyliať na pomúčený plech a vytvarovať bagety... o tvarovaní asi ani nemôže byť reč, cesto bolo dosť riedke a kým ešte hodinku kysli, boli širšie a pri pečení sa aj spojili, potvory. Ale boli mäkké a chuťovo skvelé!

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj