Piškóty idú u nás doma na dračku! Preto uz dlhšie skúšam vylepšiť čo najviac domáci piškótový recept. Aby s tým nebolo až tak veľa roboty a hlavne, aby piškótov bolo dosť. Nakoniec som zvolila kompromis v pomeroch celozrnná/biela múka a tiež pomer trstinový cukor/biely cukor. Len s celozrnnou múkou a trstinovým cukrom boli totiž piškóty dosť ťažké a hutné. Ďalší podstatný rozdiel je v tom, že v tomto recepte nemiešam najprv žĺtka s cukrom a až následne do toho zamiešavam múku a sneh. Trvalo to totiž dosť dlho. Stačilo pritom trochu netrpezlivosti a cesto mi spadlo. Piškóty tak boli plackoidné a nie nadýchané.

Takže toto je moja zatiaľ najrýchlejšia verzia, ktorá vydá na asi 140 kusov domácich piškót :)

Domáce piškóty

Oddelíme bielka a žĺtka. Bielka dáme do väčšej misy, žĺtka stačí dať bokom do mištičky. V daľších dvoch miskách zmiešame: v jednej obe múky a v druhej oba druhy cukru.

K bielkam pridáme soľ a vyšľaháme sneh, ku ktorému pridáme cukor (nie všetok cukor, cca. 2 lyžice si necháme na posypávanie piškótov). Šľaháme, až je sneh tuhý. Potom po jednom pridáme postupne žĺtka. Pre zvýraznenie vône piškótov sa veľmi hodí pridať vanilkový extrakt alebo citrónovú kôru.

Do tuhého snehu zamiešavame opatrne postupne po lyžiciach múku. Na plech vyložený papierom na pečenie lyžičkou porcujeme malé kopčeky piškótov. Ešte zľahka pocukrujeme cukrom, ktorý sme si odložili na začiatku a pár minút piškóty necháme obschnúť, aby sa nám moc pri pečení nerozliezali. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 až 180 stupňov asi 10 minút.

Piškóty skladujeme v uzavretej nádobe v chlade aj niekoľko týždňov. Ak teda vydržíme a nezjedia sa hneď :)

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Marienka Špaldienka
~ 07.12.2013 - 20:53
Emko, nádherný receptík. Aj ja robievam špaldové piškóty. Mám trošku iný recept a daria sa mi vyčariť, keď je v recepte určitý pomer hladkej špaldovky a celozrnnej špaldovky. Ty ich máš hromadu!!! Mňam, voňajú až sem :-).
Zobraziť profil emko
~ 08.12.2013 - 07:50
ja spaldovu muku pouzivam vsade kde sa da, mam ju zo vsetkych najradsej! palacinky len z nej, aj domaci chlebik, do polievok omacok... spaldova je proste naj :)
Zobraziť profil Marienka Špaldienka
~ 08.12.2013 - 21:26
Presne tak: špaldová je proste naj :-). Aj ja ju používam tak ako ty: do varenia, do pečenia... inú múku papať nemôžem a tak sa teším aj z domáceho chlebíka, zo žemličiek, aj z báboviek :-). Mňam :-). Veselé a zdravé papanie prajem! :-)
Zobraziť profil Žirafka
~ 11.01.2014 - 19:49
Bezva, určitě je upeču dětem, piškoty mají moc rádi :-) Děkuji za super receptík :-)