Zelňáky, alebo kapustníky sa u nás doma kedysi piekli pomerne často. Zelá bolo skoro celý rok do zásoby dosť. To zimné hlávkové, čo sa nekvasilo v sude, vydržalo v pivnici do jara. No a v lete už zas bolo zelé mladé. Vtedy boli zelňáky najlepšie. Babka ich piekla na slano aj na sladko. Mne viac chutili tieto sladké, hoci štípali jak fras, lebo mama okrem mletej škorica dávala aj mleté čierne korenie. Ale to k tým našim záhoráckym zelňákom akosi patrilo.

Zelňáky na sladko

Suroviny

 

Cesto:

500

g múka polohrubá

1

ks vajce

50

g maslo

250

g mlieko

100

g cukor

40

g droždie čerstvé
štipka soľ

Plnka:

500

g kapusta hlávková

150

g cukor kryštál
štipka soľ
škorica mletá
korenie čierne mleté

50

ml olej

Zamiesime kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť. Do cesta dáme len žĺtok, bielok necháme na potretie. Môžeme použiť pekárničku, alebo klasicky, ako pri buchtách. Medzitým čo cesto kysne, v hrnci nasucho upálime cukor na karamel. Keď začne hnednúť, prilejeme doňho olej.

Pridáme na rezance nakrájanú čerstvú hlávkovú kapustu, jemne osolíme a orestujeme. Pridáme škoricu a korenie. Stíšime plameň, hrniec zakryjeme a kapustu podusíme do polomäkka. Necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme a nakrájame rádielkom na 16 častí. Na každý štvorček dáme kapustu, ale bez šťavy.

Zavinieme ako buchty.

Spojom dáme na plechy a dlaňou pritlačíme. Vidličkou popicháme a potrieme bielkom.

Pečieme na 180 stupňov asi 25 minút, kým nie sú zlatisté a odspodu upečené. Ak vám trocha pri pečení popráskajú, to vôbec nevadí, aj tak sa pocukrujú.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Rutto
~ 04.12.2013 - 19:19
..vyborne ani nevies ako si ma tymto potesila :)
Zobraziť profil Eevapa
~ 07.12.2013 - 08:37
Vďakaaaaa,,Konečne taký pravý záhorácky aký chcel manžel :-)
Zobraziť profil jansam
~ 05.01.2014 - 09:55
Ja aj podľa receptu mojej mamičky dávam na zelníky ešte aj posýpku.