- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Ak neviete, čo dobré upiecť ku kávičke, tu je jeden celkom jednoduchý recept.
Pečieme na menšom plechu 24x36 cm
Upečieme dva pláty cesta. Jedno svetlé a druhé tmavé podľa rozpisu surovín. Najskôr vyšľaháme bielky, v druhej miske žĺtky s cukrom a postupne zľahka primiešavame múku s kypriacim práškom. Cesto rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňov necelých 15 minút. Takisto upečieme aj tmavé cesto, tam pridáme spolu s múkou aj kakaový prášok.
V mlieku uvaríme puding (zlatý klas s kakaom) a necháme ho vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a postupne doň zašľaháme studený puding.
Uvaríme aj rozvar na kropenie cesta. Sirup s vodou dovedieme k varu a odstavíme, pridáme rum a necháme vychladnúť.
Oba pláty cesta po dĺžke prekrojíme. Z cesta odložíme asi dve lyžice. Dole dáme pás tmavý, natrieme polovicou krému a položíme svetlý pás. Ten polejeme polovicou rozvaru a natrieme džemom. Na džem dáme svetlé cesto a polejeme zbytkom rozvaru. Natrieme druhou polovicou krému a položíme tmavé cesto.
Takto pripravený koláč zhora niečim zaťažíme a dáme stuhnúť do chladničky. Potom vrch natrieme zbytkom krému, ktorý sme si odložili a polejeme čokoládou, ktorú sme pripravili vo vodnom kúpeli. Keď čokoláda stuhne, okraje zarovnáme (odkrojíme bokom), rezy nakrájame a podávame. Z tejto dávky mi vyšlo 16 kusov.