Ryžové guľky

emko ~ 11. máj 2014 - 3:54

Vysmážané ryžové guľky sa často robia v Taliansku a že vraj pochádzajú zo Sicílie, kde sa robili už v 10. storočí pod menom Arancini. Základom je samozrejme ryža, ktorá sa varí v dobrom vývare ako rizoto. Ryžové guľky sa plnia mäsom, syrom, alebo sa do ryže pridá špenát, hrášok a podobne.

Tu je recept na jednoduchú, ale chutnú verziu. Sú výborné aj samotné, ale je fajn ich namáčať do nejakej omáčky, napríklad paradajkovej. Neľakajte sa množstva, je to pomerne "žravá" záležitosť. Okrem toho, môžete ich zamraziť a mať po ruke rýchle pohostenie, keď príde návšteva. Veľmi sa tiež hodia na výlety, pikniky, alebo pre deti, keď s nimi idete do parku.

Suroviny
1000
g
2
ks
1/2
KL
Na obaľovanie:
 
 
1
ks
 
 
Na vysmážanie:
 
 
 
 
Sezóna

Vo vývare uvarenú ryžu zmiešame s na jemno nastrúhaným syrom a vajcom. Osolíme a okoreníme.

Vypracujeme malé guľky, tak na jedno až dve zahryznutia. Ruky je dobré si pritom občas namočiť do studenej vody, aby sa guľky nelepili a mali pekný tvar.

Potom guľky obalíme v rozšľahanom vajíčku a strúhanke.

V panvici s olejom guľky vysmažíme do zlatista a môžeme podávať.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!

Zdielaj