Vysmážané ryžové guľky sa často robia v Taliansku a že vraj pochádzajú zo Sicílie, kde sa robili už v 10. storočí pod menom Arancini. Základom je samozrejme ryža, ktorá sa varí v dobrom vývare ako rizoto. Ryžové guľky sa plnia mäsom, syrom, alebo sa do ryže pridá špenát, hrášok a podobne.

Tu je recept na jednoduchú, ale chutnú verziu. Sú výborné aj samotné, ale je fajn ich namáčať do nejakej omáčky, napríklad paradajkovej. Neľakajte sa množstva, je to pomerne "žravá" záležitosť. Okrem toho, môžete ich zamraziť a mať po ruke rýchle pohostenie, keď príde návšteva. Veľmi sa tiež hodia na výlety, pikniky, alebo pre deti, keď s nimi idete do parku.

Ryžové guľky

Suroviny

 

1000

g ryža varená

2

ks vajce

250

g syr parmezán

1/2

KL soľ

1/2

KL korenie biele mleté

Na obaľovanie:

1

ks vajce
strúhanka

Na vysmážanie:

olej

Vo vývare uvarenú ryžu zmiešame s na jemno nastrúhaným syrom a vajcom. Osolíme a okoreníme.

Vypracujeme malé guľky, tak na jedno až dve zahryznutia. Ruky je dobré si pritom občas namočiť do studenej vody, aby sa guľky nelepili a mali pekný tvar.

Potom guľky obalíme v rozšľahanom vajíčku a strúhanke.

V panvici s olejom guľky vysmažíme do zlatista a môžeme podávať.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa