Nie je to ťažké, môžete improvizovať a namixovať si svoj vlastný mix orieškov, vločiek a ovocia, aké máte radi. Túto verziu má rád môj syn, ale tiež ju často obmieňam. Namiesto vanilky dať škoricu, alebo kakao, namiesto hrozienok datle atď. Fantázii sa medze nekladú. Najlepšie na tom je, že ak by sa aj nepodarilo a tyčinka by nedržala pokope, vždy môžeme dať drobky do misky, zaliať mliekom a pochutiť si aj tak. Takže skúšajte :)

Domáca müsli tyčinka

Suroviny

 

1/2

hrnčeka orechy vlašské

1/2

hrnčeka orechy lieskové

1/2

hrnčeka mandle celé

1/2

hrnčeka semienka sezamové

2

hrnčeky vločky ovsené

2

hrnčeky hrozienka

1

PL semienka konopné

2

PL olej kokosový

2

ks banán

2

ks jablko

2

PL sirup javorový
lusk vanilkový

Orechy a semienka je dobré dať namočiť na pár hodín. Prepláchneme ich, pridáme k nim ovsené vločky (najlešie kúpiť verziu s klíčkami) a hrozienka.

Jablká nastrúhame najemno. Ja mám najobľúbenejši spôsob škrabkou ošúpať celé jablko a nastrúhať za otáčania tak, že v ruke ostane len stredná časť. Banány rozmačkáme vidličkou, premiešame aj s olejom, sirupom a dužinou z vanilkového lusku. Pridáme k vločkám a orechom a všetko miešaním spojíme.

Hmotu vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dobre pritlačíme dlaňami. Pečieme na 180 stupňov asi 40 minút, až sú okraje do hneda zlatavé.

Hotové necháme vychladnúť a nakrájame na kúsky. Vydržia bezpečne pár dní v chladničke, ale môžeme ich aj po kúskoch zamraziť a mať tak po ruke v prípade núdze.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 04.06.2013 - 15:22

Musím pochváliť, lebo som chutnala: sú výborné, šťavnaté a voňavé :-)

Zobraziť profil emko
~ 04.06.2013 - 15:32

No obavam sa, ze k tomu kroku - zamrazit do zasoby - sa zase nedostanem :)

Zobraziť profil Horalka
~ 07.06.2013 - 09:55

Dávam 5 hviezdičiek :-)

Zobraziť profil Prďolka
~ 03.07.2013 - 20:24

Děkuji za úžasný recept. Udělala jsem hnedka dvojitou dávku :D

Zobraziť profil honestka
~ 20.11.2013 - 14:45

zlozenie tvojich tyciniek je ozaj kvalitne Emko.
Ja mojim vnukom peciem radsej tieto typy tyciniek tiez v roznom zlozeni. Skus obcas pridat do zmesi hocijaky dobry lekvar a med a taktiez pred pecenim masy rozpustim obidva s troskou vody a potriem cely povrch.
Je ozaj vemi vela kombinacii, si spravna moderna mamicka. Mame to podobne v rodine: nevesticka velmi zdravo /aj paelo/
a ja ako babi podobne ako tvoja mamicka, nase jedla, na ktore povie, ze za ne sa oplati aj troska vytrpiet si :) takze vsetko nakoniec dobre skonci.

Zobraziť profil emko
~ 20.11.2013 - 15:05

paleo je teraz strasne `v mode`,
ono sa tieto stravovacie dietky celkom tocia..

a na kazdej kus pravdy..
ja som s lekvarom robila vzdy sestre ranajky a to milovala!
taka rychlovka, len osmahnut na masle na panvicke ovsenne vlocky s orieskami co boli po ruke a spojit to lekvarom nejakym fajnym domacim malinovym napr..
ked tak pridat jablcko a hotovka..

sestra milovala tuto chrumkavu verziu, ovsennu kasu by nejedla :)

Zobraziť profil Jarka
~ 01.02.2016 - 04:54

čim by sa dali nahradiť ovsene vločky?jedna dcera je celiatička

Zobraziť profil emko
~ 02.02.2016 - 04:35

Nie som si ista, ci je to vlastne uplne nutne..
Ovsene vlocky su vseobecne bezlepkove, obsahuju avein, podobne ako je v kukurici zein, co nie je lepok. Casto sa povazuju za lepkove, kvoli moznej kontaminacii, ale ak si date pozor a na obale bude bezlepkove, tak je to bezproblemov.
Inak by sa dali pouzit napriklad ryzove vlocky.

Zobraziť profil Jarka
~ 02.02.2016 - 04:48

ďakujen krasne za odpoveď,vôbec som to nevedela o tych vločkach.....musim ,,pogoogliť,,

Zobraziť profil zutu
~ 02.07.2016 - 15:22

Ahoj Emko, chystam sa skusit tvoj recept. Ako dlho sa namacaju lieskove orechy? Kedze rozne druhy sa namacavaju rozne dlhy cas (niektore 4 h a niektore 8 alebo 12h) Vsetky ingrediencie, co ides pouzit, tak namacas na rovnako napr. na 4h a hotovo? Alebo ako to robis ty? dik

Zobraziť profil emko
~ 04.07.2016 - 16:57

Ahoj, hej, oficiálne sa časy líšia pre jednotlivé druhy. Ale nemyslím, že tie časy treba striktne dodržiavať. Takže ja osobne, orechy a semienka čo mám po ruke a chcem použiť, tak namočím cez noc a na druhý deň použijem..

Zobraziť profil zutu
~ 05.07.2016 - 23:41

Dakujem za odpoved, potrebovala som len uistit, tak to urobim aj ja...a tie lieskovce namacas tiez? /kedze v tabulke o namacani som ich tam nenasla/

Zobraziť profil emko
~ 09.07.2016 - 09:53

hej namacam ich spolu s ostatnymi...
Ono sa vravi, ze su dva sposoby, ako pomoct orechom rozvinut chut a zlepsit travitelnost a to bud namacanim (zdravsi sposob), alebo pecenim (pre mna chutnejsi). Zalezi, co prave robis, ale jedno alebo druhe sa doporucuje pre odstranenie kyseliny fytovej

Zobraziť profil campanula
~ 31.10.2016 - 05:58

Tato tycinka je urcite dobra -len mi preboha povedzte, preco sa vola "müsli"-tycinka?!

Müsli(korektne: "Bircher-Müesli") vynasiel Svajciarsky lekar Dr. Bircher-Benner v snahe dodat obyvatelstvu v jednom jedinom jedle co najviac esencnych latok. Kedze je to aj pomerne dobre, patri Bircher-Müesli k standardnym jedlam Svajciara a nema s tym, co sa tu pod tym rozumie a tak (z komercnych dovodov) predava, nevela spolocneho.

Müesli zanamena "kasicka", pise sa s "e" Mü-e-sli a tak sa aj vyslovuje. Ak sa to nespravne ako Müslinapise, tak to znamena "mysiska" (a nie kasicka). No tak dobru chut k mysiam...

Zlozene praveho Bircher-Müesli je jednoduche a uplne ine ako sa to za hranicami Svajciarska predava, je to nesmysel.

Zobraziť profil emko
~ 05.11.2016 - 13:50

Mne to až ako taký nezmysel nepríde. ľudom je tento názov blízky, vedia, čo si môžu asi pod týmto receptom predstaviť. Základom sú stále nutrične významné látky obsiahnuté vo vločkách, orechoch, semienkach a ovocí. Snáď táto odpoveď trocha utíšila mieru tvojej iritácie nad týmto názvom ;)