Jednoducho povedané namáčaním, klíčením a fermentáciou zvyšujeme nutričné vlastnosti potravín a uľahčujeme telu ich trávenie. Preto ak sa chceme zdravo stravovať, mali by sme tento postup rozhodne zvážiť.
Skúsme sa na to pozrieť zblízka
Namočením do vody stimulujeme proces klíčenia, akoby sme dávali signál: "Tak a teraz môžeš rásť". Prakticky sa stane to, že sa začnú uvoľňovať inhibítory enzýmov. Sú to malé molekulky, ktoré sedia na enzýme a blokujú jeho ďalšie interakcie. Enzým takto nemôže vykonávať svoju funkciu.
A teraz ešte bližšie
Oriešky, semená a obilniny obsahujú kyselinu fytovú (IP6, inozitol hexafosfát), ktorá slúži ako zásobáreň fosforu. Ak ich zjeme bez akejkoľvek úpravy, dostávame do tela aj kyselinu fytovú. Tá sa následne naviaže v našom tráviacom trakte na dôležité minerály ako zinok, železo, horčík, vápnik, ...a brzdí ich vstrebávanie. Preto je dobré kyselinu fytovú najskôr čo najviac eliminovať - napríklad namáčaním.
Okrem toho, že kyselina fytová bráni poriadnemu využitiu prospešných nutričných látok, prispieva tiež k zápalom v tráviacom systéme. Takto sa ničia črevné klky, zodpovedné za vstrebávanie živín a koledujeme si o gluténovú intoleranciu. Preto ak sa chceme vyhnúť napríklad celiakii, je dobré obilniny namáčať. Vyhýbame sa tým stresu v tráviacom systéme a auto-imúnnym symptómom.
Takže, ako správne postupovať, pri namáčaní obilnín, strukovín, orechov a semien?
- Ideálne, nechať ich namočené v čistej vode cez noc (do vody môžete pridať trochu citrónovej šťavy alebo jablčného vinného octu). Nenechávajte ich namočené viac než 2-3 dni a aj v tomto prípade vymieňajte často vodu za čistú. Pri dlhom namáčaní hrozí oxidácia a degradácia užitočných živín. Pozor tiež na teplotu vody, voda musí byť studená!
- Dobre prepláchnuť. Prepláchnuté a dobre vysušené ich môžte uzavrieť v čistej nádobe a v chladničke tak vydržia niekoľko dní až týždeň. Takto sú neustále po ruke a môžeme ich pridať do akéhokoľvek jedla, alebo použiť ako prvú pomoc proti hladu.
Komentáre
kika
24.05.2013 - 18:06
emko
24.05.2013 - 18:10
masala
24.05.2013 - 20:02
Desana
24.05.2013 - 18:32
emko
24.05.2013 - 18:37
stefan
24.05.2013 - 19:16
emko
24.05.2013 - 19:37
Horalka
24.05.2013 - 19:39
Horalka
24.05.2013 - 19:48
emko
24.05.2013 - 19:53
kika
25.05.2013 - 07:56
Betka
25.05.2013 - 09:20
paradigm shift
27.05.2013 - 17:48
emko
27.05.2013 - 18:46
zutu
17.01.2016 - 14:47
emko
17.01.2016 - 15:09
zutu
17.01.2016 - 23:19
emko
18.01.2016 - 13:01
zutu
18.01.2016 - 22:18
emko
20.01.2016 - 10:59
zutu
21.01.2016 - 00:52
kofola8520
20.01.2016 - 20:09
emko
21.01.2016 - 07:10
kofola8520
21.01.2016 - 07:57
emko
21.01.2016 - 08:05
kofola8520
21.01.2016 - 08:16