Obilniny, orechy, semená - namáčať alebo nenamáčať?

emko ~ 17. apríl 2016 - 2:00

V mnohých receptoch sa uvádza, že obilniny, strukoviny, orechy a semená je dobré pred prípravou namočiť. Viete prečo?
Čo sa vlastne pri tomto procese deje a ako správne postupovať?

Jednoducho povedané namáčaním, klíčením a fermentáciou zvyšujeme nutričné vlastnosti potravín a uľahčujeme telu ich trávenie. Preto ak sa chceme zdravo stravovať, mali by sme tento postup rozhodne zvážiť.

Skúsme sa na to pozrieť zblízka

Namočením do vody stimulujeme proces klíčenia, akoby sme dávali signál: "Tak a teraz môžeš rásť". Prakticky sa stane to, že sa začnú uvoľňovať inhibítory enzýmov. Sú to malé molekulky, ktoré sedia na enzýme a blokujú jeho ďalšie interakcie. Enzým takto nemôže vykonávať svoju funkciu.

A teraz ešte bližšie

Oriešky, semená a obilniny obsahujú kyselinu fytovú (IP6, inozitol hexafosfát), ktorá slúži ako zásobáreň fosforu. Ak ich zjeme bez akejkoľvek úpravy, dostávame do tela aj kyselinu fytovú. Tá sa následne naviaže v našom tráviacom trakte na dôležité minerály ako zinok, železo, horčík, vápnik, ...a brzdí ich vstrebávanie. Preto je dobré kyselinu fytovú najskôr čo najviac eliminovať - napríklad namáčaním.

Okrem toho, že kyselina fytová bráni poriadnemu využitiu prospešných nutričných látok, prispieva tiež k zápalom v tráviacom systéme. Takto sa ničia črevné klky, zodpovedné za vstrebávanie živín a koledujeme si o gluténovú intoleranciu. Preto ak sa chceme vyhnúť napríklad celiakii, je dobré obilniny namáčať. Vyhýbame sa tým stresu v tráviacom systéme a auto-imúnnym symptómom.

Takže, ako správne postupovať, pri namáčaní obilnín, strukovín, orechov a semien?

  • Ideálne, nechať ich namočené v čistej vode cez noc (do vody môžete pridať trochu citrónovej šťavy alebo jablčného vinného octu). Nenechávajte ich namočené viac než 2-3 dni a aj v tomto prípade vymieňajte často vodu za čistú. Pri dlhom namáčaní hrozí oxidácia a degradácia užitočných živín. Pozor tiež na teplotu vody, voda musí byť studená!
  • Dobre prepláchnuť. Prepláchnuté a dobre vysušené ich môžte uzavrieť v čistej nádobe a v chladničke tak vydržia niekoľko dní až týždeň. Takto sú neustále po ruke a môžeme ich pridať do akéhokoľvek jedla, alebo použiť ako prvú pomoc proti hladu.

Viem, je to robota navyše a málokto z nás stíha už aj bez takýchto plánovačiek. Ale verte, čas strávený takouto prípravou sa vyplatí a odmenou je menej zaťažovaný tráviaci systém.

Zdroje literatúry:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8777015
[2] http://www.naturalnews.com/024508_grains_gluten_WHO.html
[3] http://www.naturalnews.com/036399_fermentation_digestion_grains.html
[4] http://www.naturalnews.com/035413_breads_gluten_intolerance_recipes.html
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

Komentáre

kofola8520 ~ 20. január 2016 - 9:09

Dobrý večer, prosím Vás, nedávno som si dala naklíčiť cícer a no neviem. Preplachovala som aj cez deň, aby nebola pleseň- samozrejme, že sa sem-tam aj objavila. Len potom, keď už bol pekne naklíčený, mal po sebe na tej šupke také fliačky. Myslíte, že je to začínajúca pleseň alebo sa to môže kľudne ošúpať a jesť? A jedia sa len tie klíčky alebo aj spolu s celou strukovinou? Ďakujem. :)

0

emko ~ 21. január 2016 - 8:10

In reply to by kofola8520

Ahoj :)
Ja by som cokolvek, co by mi evokovalo pliesen, radsej vyhodila, nez riskovala. Nastastie to nie je az tak draha zalezitost, aj ked verim, ze cas straveny nad tym zamrzi.
Treba kupovat co najkvalitnejsie suroviny. Dalej, akym systemom klicite? V nejakej specialnej nadobe? Mozno je tam prilis vela vody...
Inak po nakliceni sa je cela strukovina/obilnina aj s klickom. Nemusi sa uz ani varit. Aj ked, niekto si ich este orestuje na masle, ale tym sa samozrejme degraduju niektore telu prospesne latky.

0

kofola8520 ~ 21. január 2016 - 8:57

In reply to by emko

Ahoj :)
No lebo ja som tam mala snáď skoro každý ten cícer naklíčený pokrytý takými fliačkami a neviem prečo...A používam s manželom normálne nakličovacie misky (na spodu je miska, nad tým je ďalšia miska s dierkami a nad tým ešte jedna taká). Aspoň 3x či 4x denne to preplachujeme- ja neviem ani ako sa nakličuje, to skôr muž :) Len sa mi nezdá, že či keď to opláchneme a dáme naspäť do misky, či tá voda tomu neubližuje, keďže je to všetko mokré a nasebe a ešte to ďalej vlastne klíči.
A klíčky jeme surové, tie sú najlepšie :) Ahaaaaa, takže kľudne môžeme ďalej jesť celé. :) Vďaka. :)

0

emko ~ 21. január 2016 - 9:05

In reply to by kofola8520

Tak ja neviem, osobne som klicila mungo, sosovicu, hrach, vojtesku a nikdy som tam ziadne fliacky nemala. Skusim teda aj ten cicer a uvidim, ci nieco spozorujem :)
Inak robite ako popisujes vsetko spravne ako sa ma :)

0

zutu ~ 17. január 2016 - 3:47

Ahoj,
chcem sa opytat k tomu namacaniu...kupujem napr. slnecnicove semena z Lidlu (Raw sunflower seeds) 500g balenie a to aj tieto semena mam vopred namacat cez noc v studenej vode?
dakujem za odpoved
inak clanok velmi zaujimavy a poucny, dufam, ze takych bude viac

0

emko ~ 17. január 2016 - 4:09

In reply to by zutu

Ahoj a dakujem za pochvalu :)
Cas kolko namacat, sa u jednotlivych druhov lisi...
Slnecnicove semienka by malo stacit 2 hodiny namacania a ak ich chces naklicit, tak 2 az 3 dni..

Idem teraz s detmi bobovat, ale ked sa vratim, spisem ti viac info k roznym druhom, nech mas prehlad :)

0

zutu ~ 17. január 2016 - 12:19

In reply to by emko

Ahoj emko :-)

vsetky tvoje clanky (na ktore som narazila), su pre mna hodnotne, kedze sa o taketo veci zacala zaujimat...
tiez mam zaujem robit raw kolace a torty, ale vsade sa pouzivaju napr. kesu orechy...mne to nevadi, ale mam 2rocneho synceka (2 roky a 2 mesiace) a zamyslam sa, ci aj jemu mozem dat takeho zdrave torticky papat, kedze vo vseobecnosti orechy su alergeny. Orechy uz jedol v strudlach a kolacoch, ale to bolo v upecenom stave, myslim, ze aj vlasske ochutnal aj surove, ale kesu, mandle atd este asi nejedol...tak ked prihodis info do dalsieho clanku aj o tomto, budem velmi rada.
dik

0

emko ~ 18. január 2016 - 2:01

In reply to by zutu

ahoj, ja mam tiez synceka 2 roky a 2 mesiace :)
Prave som mu uz orechy zacala davat a velmi mu chutia...
Skus najprv trosku a uvidis...tak ako s kazdym alergenom, treba otestovat na malom mnozstve reakciu.
Inak co sa deti tyka, mozno si davaj pozor, ked sa snazis ich zdravo stravovat, niekedy neznasa ich brusko prilis celozrnnych vyrobkov. Je to tazke pre ich travenie. Ja ked im peciem rozky, tak pouzijem tak 20% muky celozrnnej spaldovej a inak kvalitnu klasicku bielu. No a tiez susene ovocie je vyborna sladkost pre deti, ale urcite nesirene, nesladene, najlepsie bio...

0

emko ~ 20. január 2016 - 11:59

In reply to by zutu

Tak sme dokoncili s xadom tu tabulku a je aktualizovana v tomto clanku, pozri si fotku (rozklikni a zvacsi sa). Su to vseobecne odporucania, ale samozrejme, ze casy nie su striktne. Ja som dnes napr. namacala pohanku cez noc, lebo som ju vcera nestihla pripravit a nie je to ziaden problem :)

0

Betka ~ 25. máj 2013 - 11:20

Poučný článok,ďakujem a teším sa na ďalší.

0

kika ~ 25. máj 2013 - 9:56

Už sa teším na ďalšie zaujímavé články!!!!

0

Horalka ~ 24. máj 2013 - 9:48

Inak, zabudla som pochváliť článok. Ďakujem, dozvedela som sa veľa zaujímavého. Človek sa učí celý život.

0

stefan ~ 24. máj 2013 - 9:16

chcem sa spytat..., ci ta voda z namacania je pouzitelna..., alebo skodliva...?

0

emko ~ 24. máj 2013 - 9:37

In reply to by stefan

pouzitelna, podla toho, na co ju chcete pouzit :)

ak namacate kvoli sebe a svojmu traveniu, tak urcite vodu zlejte, aby ste sa prave zbavili spominanych nutricnych inhibitorov..

je ale tazko a asi nespravne pouzit pojem skodliva, pretoze aj napriklad kyselina fytova nie je len ciste zlo a su okolnosti, kedy ma pozitivne ucinky..
Napriklad, ak by ste mali hemachromatozu (tendencia absorbovat prilis vela zeleza), tak moze byt kyselina fytova pre vas dokonca uzitocna, pretoze vam pomoze redukovat absorbciu zeleza, ktore vam inak ublizuje..

a podobne..

Jednoducho je tazko generalizovat, toto je dobre a toto zle ..ja to velmi nemam rada, vzdy je lepsie sa zamysliet, zistit si co najviac a verit kus aj svojmu instinktu. Nasi predkovia boli mudri aj bez serioznych vedeckych vyzkumov, jednoducho naklicili psenicu/jacmen, dali zapiect a aj si pochutili, aj si nadopovali telo vyzivnymi latkami ako sa len dalo :)

0

Desana ~ 24. máj 2013 - 8:32

Úchvatný a veľmi pekne napísaný článoček. Ďalšie skvelé informácie. Želám krásny večer.

0

kika ~ 24. máj 2013 - 8:06

veľmi zaujímavý a poučný článok ,oslovil ma, ďakujem !!!

0

emko ~ 24. máj 2013 - 8:10

In reply to by kika

dakujem, som moc rada :)

nechcela som sa moc rozpisovat, aby som nenudila, ale urcite este naviazeme hlavne smerom k intoleranciam a zapalovym traviacim ochoreniam...ako si pomoct stravou

tiez skusim nejako viac popisat co sa deje pri roznych kucharskych upravach presne s vitaminami, mineralmi, proteinmi a tak..

tesim :)

0
Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Reštauráciu Tatami v Nitre som objavila na internete a ihneď ma upútala. Fotky jedál, aj ich veľmi príjemná a sympatická prezentácia ma…
Keď sa rodič dozvie, že šikanujú jeho dieťa, je to šok. Ovládne vás vlna emócií. Strach, ľútosť, hnev a beznádej, že mu nemôžete pomôcť. …

Zdielaj