Recept na domácu müsli tyčinku tu už mám a tentokrát ešte recept na domácu granolu. Je to jedno z najzdravších jedál na raňajky, olovrant, desiatu, vlastne kedykoľvek, keď treba dodať telu energiu. Nie je to ťažké, pre zamestnané maminky vlastne celkom relax recept. Zároveň dobre padne vedieť, čo granola obsahuje a urobiť si ju podľa svojej fantázie. Pekne do zásoby, aby bola po ruke pre prípad núdze. Okrem toho, tak krásne sa vám to doma pri pečení rozvonia, že budete mať hneď pohodový pocit a dobrú náladu :)

A teraz k samotnému receptu. Dôležité sú hlavné pomery, inak sa môžete ľubovoľne pohrať. Takže:

  • 3 poháre vločiek - ovsené či špaldové, žitné alebo pohánkové. Aké len máte radi. Ak zoženiete, určite stojí za to vyskúšať vločky naklíčené.
  • 1 až jeden a pol pohára orechov a semienok - mandle, lieskovce, vlašské orechy
  • 1/2 pohár sladidla - môžete použiť med, rôzne sirupy (javorový, ryžový). My máme radi mix sladenky s trstinovým hnedým cukrom, ktorý dodá fajn karamelovú chrumkavosť.
  • 1/2 pohára kvalitného oleja alebo prepusteného masla
  • 1 lyžička soli (zvýrazní všetky chute, tak na ňu nezabudnite)
  • Aby to extra chrumkalo, pridávam aj rozšľahaný bielok
  • Po upečení môžete pridať sušené ovocie, prípadne kúsky čokolády.
Domáca granola

Suroviny

 

3

hrnčeky vločky ovsené

1 a 1/2

hrnčeka orechy

1/4 až 1/2

hrnčeka sladenka

3

PL cukor trstinový

1

KL soľ morská

2

ks vaječný bielok

2

PL prášok kakaový

1

hrnček ovocie sušené

1/2

hrnčeka olej kokosový

1/4

KL škorica mletá

Vo veľkej miske zmiešame vločky s orechami a soľou. Použila som mix mandlí, lieskovcov, slnečnicových, dyňových a píniových semienok.

Pridáme sladenku, cukor, olej, rozšľahaný vaječný bielok a dobre premiešame.

Zmes rozložíme na plechu a pečieme na 140 stupňov asi 40 minút. Po upečení pridáme kakao a sušené ovocie (hrozienka a višne).

Granolu prevonia pridaná škorica. Hotovú domácu granolu uskladníme vo vhodnej nádobe.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa