Sviečková na smotane

Fenomén českej kuchyne vždy bola, je a bude sviečková na smotane. Príprava tejto delikatesy však vyžaduje trpezlivosť a lásku k vareniu. Ak chceme uvariť naozaj kvalitnú sviečkovú, musíme si dať záležať na príprave a neunáhliť sa. Len vtedy docielime krehkosť hovädzieho mäsa a lahodnosť sviečkovej omáčky s chuťou použitých surovín.
Mäso: |
||
1500 |
g | hovädzie zadné |
30 |
g | soľ |
50 |
g | slanina údená |
Moridlo: |
||
500 |
g | zeler |
300 |
g | mrkva |
100 |
g | petržlen |
150 |
g | cibuľa |
1500 |
ml | voda |
150 |
ml | ocot |
6 |
ks | jalovec (borievka) |
6 |
ks | korenie nové celé |
10 |
ks | korenie čierne celé |
2 |
ks | list bobkový |
3 |
steblá | tymián čerstvý |
1 |
ks | citrón |
Ostatné: |
||
50 |
g | maslo |
50 |
g | slanina údená |
10 |
g | brusnice sušené |
100 |
g | cukor kryštál |
40 |
g | horčica plnotučná |
300 |
ml | vývar hovädzí |
500 |
ml | smotana na šľahanie |
Najskôr si pripravíme moridlo. Do hrnca dáme variť vodu s octom a všetky koreniny. Očistíme jeden zeler, tri mrkvy a dva petržleny. Zeleninu nakrájame na kolieska, alebo tenšie plátky a pridáme do hrnca. Očistíme cibuľu, nakrájame ju na lupienky a jeden citrón na štvrtiny. Prihodíme do hrnca. Povaríte asi 15 minút a necháme poriadne vychladnúť.
Dôležité je kúpiť kvalitné hovädzie zadné mäso, ktoré treba odblaniť. Môžeme použiť aj falošnú sviečkovú.
Vyberieme zvlášť mäso a zvlášť odložíme zeleninu. Moridlo prelejeme do nádoby bokom na ďalšie použitie. Pripravíme si kvalitný základ. Ten je dôležitý, pretože ako bude chutiť pred pečením, takú chuť (ba lepšiu) bude mať hotová omáčka. Ťažko sa neskôr dochucuje.
Na pekáč dáme restovať na malé kocky nakrájanú slaninu spolu s maslom. Mäso opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a odložíme ho bokom.
Vtedy je čas prisypať k zelenine cukor. Ten sa po chvíli rozpustí a začne karamelizovať. V tejto fáze pridáme do základu lyžicu horčice. Teraz už len krátko ale intenzívne premiešame, zalejeme kvalitným hovädzím vývarom a necháte zovrieť.
Opečené mäso vložíme do pekáča, zalejeme hotovým základom, prilejeme polovicu moridla, zakryjeme pokrievkou a vložíme piecť do rúry do zmäknutia mäsa. Pečieme pomaly, asi 2,5 - 3 hodiny na 170 stupňov, aby mäso dalo výpeku silu. Mäso párkrát v základe obrátime a podľa potreby dolievame zbytok moridla.
Komentáre
adkas
10.11.2013 - 14:37
Tak takuto uzasnu svieckovu na smotane sme este nejedli...trochu pracna priprava, ale vysledok zarucene stoji zato :)....zhodli sme sa s manzelom :)....skoda, ze som nefotila....najlbizsie to vsak napravim a nahodim na blog...taketo uzasne recepty sa musia sirit dalej....psssssst! nemala som slivkovy lekvar ( v Anglii ho nepredavaju a ten z SVK sa mi uz minul) tak som tam hodila 1
PL cucoriedkoveho...no proste nebicko v pusinke :)...vdaka, ze si sa s nami podelila o tento uzasny recept...aj za to tajomstvo :)
Peťa
09.07.2014 - 19:55
Tak teraz som si sadla na zadok, toto už je recept na sviečkovú! Som absolútny fanatik do sviečkovej a receptov na ňu mám už zopár aj ˝origoš českých˝ a sú... no myslela som že dokonalé, ale teraz po prečítaní tohoto Tvojho, to ešte len bude ˝eňo-ňuňo˝ Už aj idem vyberať mäso z mrazáku. Ešte som sa tu ani poriadne neporozhliadala a už takéto veci. No, bude tu super ako vidím a vidno aj kopec starých známych mien ˝vod vedle˝ :) Krásny večer :)
PeknePapaj
28.09.2014 - 13:23
Na dnešný nedeľný obed som robila sviečkovú podla tohto úžasného receptu. Už od piatku masko pekne oddychovalo v moridle :) Bola to moja premiéra, ešte nikdy som sviečkovú nevarila. A ďakujem moc moc za perfektný návod, dopadlo to geniálne a všetci papkáči sa zhodli, že to je najlepšia sviečková akú kedy jedli :) Díky ešte raz!
MakerLM
08.11.2014 - 15:03
Pripravil som presne podľa receptu a pred chvíľou sme dojedli. Skvelý recept. Najmä celý spôsob prípravy zeleniny (iný ako klasicka sviečková), tým orestovaním a potom pečením, získa potom omáčka skvelú chuť. Moja žena a dcéra si oblízali všetkých desať. Ale každý má iné chuťové poháriky a pre tie moje je to trochu prikyslé, aj keď brusnicový džem to vie veľmi slušne vyrovnať. Keď to budem robiť nabudúce (lebo určite budem), tak asi vôbec nedám ocot a dám len štavu z citróna a nastrúham z neho kôru. Neviem kedy to bude, ale skúsim nezabudnúť a dám vedieť, aký bol výsledok.
Ďakujem za iný, výborný recept na túto fajnotu.
svetlany40
05.12.2014 - 20:00
Masko som prave dala v moridle do chladnicky , v nedelu budu hody 😄.
Nezohnala som slaninu , ale poradila som si a z prerastenej som odrezala len spodnu cast a prespikovala , no a jalovec sa tu neda zohnat , lakvar mam 😉Tesim sa na nedelu , vysledok napisem ....
svetlany40
08.12.2014 - 13:58
svieckova hotova ..... 😊 namiiii
danielka123
19.01.2015 - 11:42
Dobrý deň z Martina. Včera som vyskúšala váš recept na sviečkovú na smotane,výýýýýýýýýýnikajúce,lepšiu sviečkovú som nikdy nejedla. Dávam 1*******,Nebičko v papulke. Ďakujem za super dobrý recept
Milka Jana
06.03.2016 - 11:28
Ďakujem
Yana
02.09.2016 - 17:42
Svieckova je VYBORNAAAA, mnaaam robila som macerat z polovicnej davky a nema chybu. Ocot sa pridava do moridla okrem chute aj kvoli tomu, ze masko bude jemnejsie, makksie. Cukor v tomto pripade vyvazi kyslost octu, skratka ta Vasa svieckova nema chybu. Pridanim slivkoveho lekvaru postupila na prve miesto svieckovych na smotane( teda aspon v nasej domacnosti)Ja pridavam lyzicku octu(napr.balsamikovy alebo vinny) do kazdej marinady na masko.Dakujem este raz, ze ste sa podelili s nami o tento uzasny recept. Zelam Vsetkym bonvivanom prijemny weekend :)
emko
05.09.2016 - 08:19
Ďakujeme krásne! Si to tak chutne popísala, že sa mi až sliny zbehli a chuť na sviečkovú je tu :)
Badu
16.11.2016 - 12:49
Uvarené zjedene :-) stalo to za tú námahu. Ešte k receptu pripajam, nepokazte to prosím nikto kupovanou knedľou :-)
janka4620
10.08.2017 - 19:35
Sviečková omáčka úžasná. Problém mám mám vždy s mäsom. Nikdy sa mi nepodarí, vždy ho mám tvrdé. Máte nejaku radu, ako urobit dobré mäsko?
Ďakujem.
emko
16.08.2017 - 12:20
Skús použiť falošnú sviečkovú, namiesto zadného... Inak, ak budeš postupovať podľa receptu, tak by malo mäsko vyjsť ok :)
kimlo
14.03.2018 - 06:42
Prosím vás, kde sa v recepte spomína slivkový lekvár?
emko
14.03.2018 - 14:12
V tipe pri bode 16
Do hotovej omáčky pred dovarením skúste vmiešať lyžicu slivkového lekváru a objavíte chuť najlepšej sviečkovej na svete :)
kimlo
14.03.2018 - 14:21
Jaaaaj, tak to som si veru nevšimol... :)
kimlo
19.03.2018 - 07:39
Robil som tento recept, je vynikajúci, lepšiu sviečkovú som ešte nejedol... použil som mäso z diviny.
emko
22.03.2018 - 20:23
Mňam a tie knedlíky vyzerajú luxusne...domáce? :)
kimlo
23.03.2018 - 08:24
Nerobil som ich, sú kupované v jednej jedálni, tam ich robia. :)