Sviečková na smotane

emko ~ 15. október 2021 - 10:33

Fenomén českej kuchyne vždy bola, je a bude sviečková na smotane. Príprava tejto delikatesy však vyžaduje trpezlivosť a lásku k vareniu. Ak chceme uvariť naozaj kvalitnú sviečkovú, musíme si dať záležať na príprave a neunáhliť sa. Len vtedy docielime krehkosť hovädzieho mäsa a lahodnosť sviečkovej omáčky s chuťou použitých surovín.

Suroviny
Mäso:
 
 
30
g
Moridlo:
 
 
500
g
300
g
100
g
150
g
1500
ml
150
ml
3
steblá
1
ks
Ostatné:
 
 
50
g

Najskôr si pripravíme moridlo. Do hrnca dáme variť vodu s octom a všetky koreniny. Očistíme jeden zeler, tri mrkvy a dva petržleny. Zeleninu nakrájame na kolieska, alebo tenšie plátky a pridáme do hrnca. Očistíme cibuľu, nakrájame ju na lupienky a jeden citrón na štvrtiny. Prihodíme do hrnca. Povaríme asi 15 minút a necháme poriadne vychladnúť.

Dôležité je kúpiť kvalitné hovädzie zadné mäso, ktoré treba odblaniť. Môžeme použiť aj falošnú sviečkovú. Teraz prešpikujeme mäso. Obyčajnú údenú slaninu nakrájame na dlhé paličky a dáme ich na chvíľku do mrazničky zmraziť. Nebudú sa potom pri špikovaní ohýbať. Dlhým úzkym nožom narežeme šikmými rezmi po vlákne otvory, kde vsunieme paličky tuhej slaniny.

Prešpikované mäso osolíme a vložíme do pekáča. Zalejeme vychladnutým moridlom, priklopíme vrchnákom a odložíme do chladničky, najlepšie na dva dni. Medzitým mäso párkrát v moridle otočíme. Po dvoch dňoch sa do moridla vyluhovalo z mäsa to najlepšie, zelenina trocha zmäkla a všetko je pripravené na opekanie.

Vyberieme zvlášť mäso a zvlášť odložíme zeleninu. Moridlo prelejeme do nádoby bokom na ďalšie použitie. Pripravíme si kvalitný základ. Ten je dôležitý, pretože ako bude chutiť pred pečením, takú chuť (ba lepšiu) bude mať hotová omáčka. Ťažko sa neskôr dochucuje.

Na pekáč dáme restovať na malé kocky nakrájanú slaninu spolu s maslom. Mäso opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo a odložíme ho bokom.

Na tomto výpeku orestujeme všetku zeleninu z moridla, ale bez citróna, ten vyhodíme. No k zelenine pridáme pár kúskov sušených brusníc. Opekáme dovtedy, kým okraje zeleniny nezačnú hnednúť. Vtedy je čas prisypať k zelenine cukor. Ten sa po chvíli rozpustí a začne karamelizovať.

V tejto fáze pridáme do základu lyžicu horčice. Teraz už len krátko ale intenzívne premiešame, zalejeme kvalitným hovädzím vývarom a necháme zovrieť.

Opečené mäso vložíme do pekáča, zalejeme hotovým základom, prilejeme polovicu moridla, zakryjeme pokrievkou a vložíme piecť do rúry do zmäknutia mäsa. Pečieme pomaly, asi 2,5 - 3 hodiny na 170 stupňov, aby mäso dalo výpeku silu. Mäso párkrát v základe obrátime a podľa potreby dolievame zbytok moridla. Keď je mäso mäkké, rúru vypneme, plech vyberieme a mäso odložíme bokom.

A ide sa na omáčku: Pripravíme si väčší hrniec a sito s väčšími dierkami. Obsah pekáča prelejeme a hustú časť poriadne prepasírujete do šťavy. Zeleninu s výpekom môžeme aj rozmixovať, ale predtým trebam vybrať všetky koreniny. Omáčku privedieme k varu.

Pomaly za neustáleho šľahania metličkou prilievame sladkú smotanu. Omáčku varom zredukujeme na požadovanú hustotu. Ak by bola hustá, pridáme viac smotany. Ak by sa nám náhodou zdala riedka, môžeme ju zahustiť lyžicou múky rozšľahanej v smotane a povariť.

Mäso ostrým nožíkom nakrájame na plátky. Sviečkovú na smotane podávame s knedľou, ozdobíme rezom citróna a brusnicami.
Do hotovej omáčky pred dovarením skúste vmiešať lyžicu slivkového lekváru a objavíte chuť najlepšej sviečkovej na svete :)

Komentáre

Katarína Beniačová ~ 5. december 2021 - 17:08

Dobrý večer,

Najskôr chcem "povedať", že mám rada Vašu stránku a recepty, ktoré som podľa nej robila, väčšinou vyšli. S veľkými očakávaniami, aj vzhľadom na komentáre, som sa pustila do sviečkovej a ....... bol to totálny prepadák. Robila som ju presne podľa receptu, len  nie s hovädzím, ale s divinou ( diviakom), ako čerešničku na torte som na záver varenia dala aj lyžicu lekváru. Neviem, či to bolo tým mäsom, alebo lekvárom ( bol kupovaný, nie domáci) výsledná chuť bola nahorkastá, nie kyslá, ale horká, aj keď sa mi  nepripálila. Tak neviem čo sa stalo, ale tento recept si asi ako obľúbený neuložím ( na rozdiel od kôprovej omáčky, tá je excelentná). 

 

 

 

 

 

 

 

0

Stana ~ 31. máj 2021 - 13:42

Dobrý deň,

robila som sviečkovú podľa Vášho receptu minulý týždeň a musím povedať, že je excelentná. Aj moja mama chválila a pritom sviečkovú "nemusí", dokonca som jej musela nabrať do pohára so sebou. 

Nie som žiadna neskúsená gazdinka, ale vždy, keď na nete hľadám nejaký recept, pridám za názov jedla slovíčko bonvivani a pokiaľ ho nájdem medzi Vašimi receptami, je to moja jediná voľba. Hoci okrem pečenia nikdy ingrediencie nevážim, pri Vašich receptoch vždy dodržiavam gramáže, pretože som zistila, že vtedy je výsledok zaručený.  Naučila som sa to už pred niekoľkými rokmi pri úplne prvom recepte zo stránky bonvivani (myslím prvý, ktorý som podľa Vašej stránky varila). Bola to šenkérska kapusta a tá je odvtedy pýchou mojej kuchyne. 

Ešte by som chcela k slivkovému lekváru do omáčky - ja slivkový lekvár pravidelne používam do hovädziny alebo do diviny, naozaj to z omáčky urobí luxus. Keď ho náhodou nemám, pridám namiesto neho kúsok čokolády na varenie, prípadnej horkú. Je úžasné, ako dokáže taká maličkosť spojiť chute. Kamarátka tomu neverila, tak keď som raz robila chilli con carne vonku v kotlíku, odobrala som kúsok pred pridaním čokolády, aby mohla porovnať a iba neveriacky krútila hlavou. Takže milé kuchárky a kuchári - nemusíte sa báť ani lekváru, ani čokolády.

Ešte raz ďakujem za všetky úžasné recepty a prajem pekný deň.

1

Lenka V ~ 18. február 2021 - 11:27

Prosim Vas pre ca. kolko osob je tento recept?

0

Miloš1963 ~ 12. október 2020 - 3:13

Až teraz som si všimol, že je to uvedené ako tip. Je to vylepšenie od niektorého kulinára?

0

Miloš1963 ~ 12. október 2020 - 3:03

Zdravím vás. Práve pripravujem sviečkovú, ale neviem odkiaľ ste zobrali dochutiť omáčku slivkovým lekvárom. Je to vraj v bode 16. celkovo je bodov 11 tak teraz neviem. Spomína sa len servírovanie na tanier s plátkom citrónu ozdobeného brusnicami.

0

janka4620 ~ 20. júl 2018 - 3:39

Tak takto to bolo zo začiatku.
Ako to bolo na konci som nestihla nafotiť, lebo sa po nej len tak zaprášilo.
Ďakujem. Výborná.

0

kimlo ~ 19. marec 2018 - 8:39

Robil som tento recept, je vynikajúci, lepšiu sviečkovú som ešte nejedol... použil som mäso z diviny.

0

kimlo ~ 14. marec 2018 - 7:42

Prosím vás, kde sa v recepte spomína slivkový lekvár?

0

janka4620 ~ 10. august 2017 - 9:35

Sviečková omáčka úžasná. Problém mám mám vždy s mäsom. Nikdy sa mi nepodarí, vždy ho mám tvrdé. Máte nejaku radu, ako urobit dobré mäsko?
Ďakujem.

0

Badu ~ 16. november 2016 - 13:49

Uvarené zjedene :-) stalo to za tú námahu. Ešte k receptu pripajam, nepokazte to prosím nikto kupovanou knedľou :-)

0

Yana ~ 2. september 2016 - 7:42

Svieckova je VYBORNAAAA, mnaaam robila som macerat z polovicnej davky a nema chybu. Ocot sa pridava do moridla okrem chute aj kvoli tomu, ze masko bude jemnejsie, makksie. Cukor v tomto pripade vyvazi kyslost octu, skratka ta Vasa svieckova nema chybu. Pridanim slivkoveho lekvaru postupila na prve miesto svieckovych na smotane( teda aspon v nasej domacnosti)Ja pridavam lyzicku octu(napr.balsamikovy alebo vinny) do kazdej marinady na masko.Dakujem este raz, ze ste sa podelili s nami o tento uzasny recept. Zelam Vsetkym bonvivanom prijemny weekend :)

0

danielka123 ~ 19. január 2015 - 12:42

Dobrý deň z Martina. Včera som vyskúšala váš recept na sviečkovú na smotane,výýýýýýýýýýnikajúce,lepšiu sviečkovú som nikdy nejedla. Dávam 1*******,Nebičko v papulke. Ďakujem za super dobrý recept

0

svetlany40 ~ 5. december 2014 - 9:00

Masko som prave dala v moridle do chladnicky , v nedelu budu hody 😄.
Nezohnala som slaninu , ale poradila som si a z prerastenej som odrezala len spodnu cast a prespikovala , no a jalovec sa tu neda zohnat , lakvar mam 😉Tesim sa na nedelu , vysledok napisem ....

0

MakerLM ~ 8. november 2014 - 4:03

Pripravil som presne podľa receptu a pred chvíľou sme dojedli. Skvelý recept. Najmä celý spôsob prípravy zeleniny (iný ako klasicka sviečková), tým orestovaním a potom pečením, získa potom omáčka skvelú chuť. Moja žena a dcéra si oblízali všetkých desať. Ale každý má iné chuťové poháriky a pre tie moje je to trochu prikyslé, aj keď brusnicový džem to vie veľmi slušne vyrovnať. Keď to budem robiť nabudúce (lebo určite budem), tak asi vôbec nedám ocot a dám len štavu z citróna a nastrúham z neho kôru. Neviem kedy to bude, ale skúsim nezabudnúť a dám vedieť, aký bol výsledok.
Ďakujem za iný, výborný recept na túto fajnotu.

0

PeknePapaj ~ 28. september 2014 - 3:23

Na dnešný nedeľný obed som robila sviečkovú podla tohto úžasného receptu. Už od piatku masko pekne oddychovalo v moridle :) Bola to moja premiéra, ešte nikdy som sviečkovú nevarila. A ďakujem moc moc za perfektný návod, dopadlo to geniálne a všetci papkáči sa zhodli, že to je najlepšia sviečková akú kedy jedli :) Díky ešte raz!

0

peta ~ 9. júl 2014 - 9:55

Tak teraz som si sadla na zadok, toto už je recept na sviečkovú! Som absolútny fanatik do sviečkovej a receptov na ňu mám už zopár aj ˝origoš českých˝ a sú... no myslela som že dokonalé, ale teraz po prečítaní tohoto Tvojho, to ešte len bude ˝eňo-ňuňo˝ Už aj idem vyberať mäso z mrazáku. Ešte som sa tu ani poriadne neporozhliadala a už takéto veci. No, bude tu super ako vidím a vidno aj kopec starých známych mien ˝vod vedle˝ :) Krásny večer :)

0

adkas ~ 10. november 2013 - 3:37

Tak takuto uzasnu svieckovu na smotane sme este nejedli...trochu pracna priprava, ale vysledok zarucene stoji zato :)....zhodli sme sa s manzelom :)....skoda, ze som nefotila....najlbizsie to vsak napravim a nahodim na blog...taketo uzasne recepty sa musia sirit dalej....psssssst! nemala som slivkovy lekvar ( v Anglii ho nepredavaju a ten z SVK sa mi uz minul) tak som tam hodila 1
PL cucoriedkoveho...no proste nebicko v pusinke :)...vdaka, ze si sa s nami podelila o tento uzasny recept...aj za to tajomstvo :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj