Medzi obľúbené jedlá "českých hospůdek" neodmysliteľne patrí moravský vrabec. Je to do mäkka upečené bravčové mäso, ktoré je charakteristické svojim hnedým zafarbením. Názov tohto jedla len ťažko preložíte do iných jazykov, ako to už u krajových špecialít býva. Zato chuť moravského vrabca je nezameniteľná.

Moravský vrabec

Suroviny

 

1000

g bravčový bôčik

300

g cibuľa

30

g cesnak

3

PL masť bravčová

30

g soľ

Bravčové mäso nakrájame na väčšie kusy. Treba kúpiť nie príliš tučný bravčový bôčik, alebo časť mäsa nahradiť bravčovým plieckom.

Opečieme ho na masti a preložíme do pekáča. Vo výpeku z mäsa opečieme cibuľu a cesnak. Až potom mäso osolíme a nalejeme naň výpek s cibuľou a cesnakom.

Pekáč zakryjeme vrchnákom a pečieme asi 90 minút. Mäso sa dusí a zároveň pečie. Keď je mäso mäkké a hnedé, podlejeme trochou vody a ešte dopečieme bez pokrievky, aby sa urobila super hnedá šťavička.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil suzisu3
~ 02.06.2013 - 22:54

a pecieme to na kolkych stupnoch?

Zobraziť profil Táňa
~ 02.06.2013 - 23:08

Ja pečiem mäso zakryté na 200 stupňov, ale mám teplovzdušnú rúru. Záleží akú máš :-)

Zobraziť profil suzisu3
~ 05.06.2013 - 06:12

vdaka

Zobraziť profil serpico
~ 06.06.2014 - 08:50

...tak dávam pečiatku a hajde...utekaj !
nesmiernu chuť mám na túto papu, kámoška špaldové knedle mi prihotovila, ale ! už ráno volal chalan...serpi, saláma je už tu...mäkká....a mám ešte svieži vŕzgavý ovčí syr, aj údený bochník, a aj parenice...tak som dumal parížsky urobiť a syry obaliť a k tomu...nemáš, zle je, máš, tiež troška starosť...uvidím čo pani serpicová ozrejmí...a na štiavnicku je nádherne...aj huby sa už pohli...pekný deň Vám všetkým od serpica z čarokrásnej Banskej Štiavnice, "starého to horského vlka" :
http://www.nahuby.sk/fotogalerie_vyhladavanie.php?for_user_only=T

Zobraziť profil Táňa
~ 06.06.2014 - 15:23

Praha zdraví Štiavnicu... to je fajn, že sa huby pohli, možno ťa potlačia k tým sľúbeným hubárskym receptom... už slintám dopredu :-)

Zobraziť profil Henny
~ 01.09.2014 - 12:55

Ahoj Táni,tak dnes som sa konečne dostala tvojmu "vrabcovi" :D.Je to mňamka,takže vrele doporučujem všetkým tvojim fanúšukom. Bola k tomu knedľa,samozrejme opäť tvoja :),presne podľa receptu /už som ju robila,ale na pare/,znova chválim :)/aj keď neviem kde bola moja myseľ,keď namiesto 20g čerstv.droždia som dala 20g sušené :P,ale je aj tak chutná :)/a k tomu červená kapustička. Tanier som už odfotiť nestihla,ale ešte niečo zostalo,tak pridávam foto :).Prajem Ti pekný deň.

Zobraziť profil Táňa
~ 01.09.2014 - 13:57

Hlavne že ste si pochutili, ale myslím, že v tom knedlíku bolo to droždie cítiť. Neva, stáva sa aj v lepších rodinách... a ďakujem za fotky Henny :-)

Zobraziť profil Henny
~ 01.09.2014 - 12:57

Tak ešte knedlík,lebo akosi to tam nevošlo :P

Zobraziť profil Henny
~ 01.09.2014 - 16:51

A vieš,že ani necítiť....:)