Moje najobľúbenejšie jedlo z kuchyne mojej maminky. Kedysi sme ho doma mali každý týždeň. Slanina a cibuľa bola v špajzi, vajcia zniesli sliepky a múka so soľou sa kúpila. V zime s kyslou uhorkou alebo čalamádou a v lete s hlávkovým alebo uhorkovým šalátom.

Rozpis je pre 4 osoby.

Vajcové nočky

Suroviny

 

Nočky:

500

g múka polohrubá

2

ks vajce

1

KL soľ

podľa potreby

voda

Ostatné:

6

ks vajce

100

g slanina údená

100

g cibuľa

Najskôr pripravíme nočky (halušky) tak, že do misky dáme múku, osolíme ju, pridáme vajcia a prilievame studenú vodu. Miešame a prilievame, dokiaľ nám nevznikne redšie haluškové cesto. Nočky hádžeme cez dierované haluškové sito do vriacej vody. Ak vyplávajú na povrch, ešte ich chvíľku povaríme. Potom ich scedíme, prepláchneme a málinko pomastíme, aby sa nezlepili.

Na suchej panvici opečieme na maličké kúsky nakrájanú údenú slaninu. Tá pustí tuku tak akurát a býva aj slaná, takže vajíčka potom netreba soliť. Na tejto slaninke krátko opečieme cibuľu (dala som jarnú) a prilejeme rozšľahané vajíčka. Plameň stíšime a urobíme riedku praženicu.

Do hotovej praženice pridáme halušky a zamiešame. Ak je treba, osolíme, ale opatrne, lebo slanina je slaná. Podávame s uhorkovým, alebo hlávkovým šalátom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil kamilka
~ 10.07.2013 - 16:43

Moja maminka zvykla robit takto aj sulance

Zobraziť profil Táňa
~ 10.07.2013 - 17:44

Tiež dobrota :-)

Zobraziť profil klaura
~ 10.07.2013 - 21:48

jáááj ... toto ľúbim veľmi ...

Zobraziť profil Táňa
~ 11.07.2013 - 08:19

Však aj ja :-)

Zobraziť profil Mária
~ 19.09.2013 - 15:33

Jednoduché a vynikajúce jedlo, ďakujem za pripomenutie, zajtra super obed:)

Zobraziť profil Táňa
~ 19.09.2013 - 15:45

Ono tie najjednoduchšie jedlá bývajú najchutnejšie :-)

Zobraziť profil daniela24
~ 22.09.2013 - 16:24

Dakujem ,toto sa mi teraz velmi hodí ,lebo sliepky nosia vajíčka ako o život a ja už neviem čo s nimi :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 22.09.2013 - 18:45

Teraz na jeseň? Keď nevieš, pošli do Prahy :-)

Zobraziť profil daniela24
~ 23.09.2013 - 12:10

no ešte nosia, v chladničke som mala 60 vajec :-) ale už sa pomaly mínajú , včera sacherka, dnes nočky :-)

Zobraziť profil coolpix
~ 07.04.2014 - 15:37

Toto zvykol robit moj nebohy ocino, ale zo zemiakovych halusiek (ked sme robili bryndzove, alebo strapacky, cast cistych halusiek sa odkladala bokom a mali sme na druhy den na ranajky vajcove).

Mne ostali nocky od vcerajsieho obeda, takze dnes budu vajickove.

Zobraziť profil MarikaF75
~ 05.05.2015 - 09:28

Jednoduché a chutilo nám všetkým!

Zobraziť profil veronika353
~ 13.11.2015 - 18:25

Máme dost vajíček a tak tyto halušky děláme skoro každý týden,podáváme s kyselými okurkami.

Zobraziť profil zutu
~ 19.11.2015 - 14:56

Kde mozem kupit taky haluskovac? dakujem

Zobraziť profil Táňa
~ 19.11.2015 - 15:19

Ja som si ho kúpila v Prahe na trhu :-)

Zobraziť profil Blanka B
~ 17.02.2016 - 11:05

presne ako u nás, jedlo ktoré môže byť hocikedy a vždy poteší, dokonca aj môjho syna ktorý je mäsožravec a iné neuznáva :) robím presne tento recept, ďakujem za pripomenutie v sobotu bude obed