Veľa začiatočníkov si netrúfne na hovädzie dusené mäso. Boja sa, že bude mäso tvrdé, alebo omáčka mdlá.

Moja mama robila hovädzie dusené fantastický a omáčka bola extra fajnová. Takže nech sa páči, tu je základný recept, ktorý sa vám určite podarí. Hlavné je dodržať postup prípravy a nenáhliť sa.

Recept je jednoduchý, pretože ako sa vraví, v jednoduchosti je krása a niekedy menej je viac.

Tento základný recept na hovädzie dusené mäso môžete potom použiť pri príprave iných špecialít. Keď pridáte hoby, budete mať hovädzie na hubách. Alebo uhorky a dostanete hovädziu znojemskú, alebo žampiňóny a je na žampiňónoch. Alebo dáme hore fritovanú cibuľu a máme viedenskú. Takto sa dá pokračovať podľa fantázie a chutí.

Hovädzie dusené mäso

Hovädzie zadné mäso, alebo vysoký roštenec na okrajoch ponarezujeme a nakrájame na plátky. Každý takto odrezaný plátok mäsa naklepeme, osolíme a posypeme mletým čiernym korením. Z jednej strany potrieme horčicou a dáme do rozpáleného oleja prudko opiecť najskôr nepotretou stranou.

Potom mäso kliešťami otočíme z druhej strany a tiež opečieme, aby sa mäso zatiahlo. Takto opečieme všetky plátky a opečené ich dáme bokom. Vo výpeku poriadne orestujeme väčšie množstvo nasekanej cibule. Ak máme na tanieri s mäsom vytečenú šťavu, aj tú prilejeme k cibuli a restujeme, pokým cibuľa nezozlátne. Pozvoľna a dlho, nie prudko, aby sa nespálila, lebo by bola šťava potom horká. Takto orestovanú cibuľu trocha podlejeme horúcou vodou (asi deci). Len toľko, aby sa odo dna a zo strán hrnca poodliepali prípečky. Krátko povaríme a za stáleho miešania vydusíme až na tuk. Tento postup zopakujeme ešte raz. Cibuľa zmäkne a ku koncu krásne zahustí pokrm. Preto netreba šťavu zahusťovať.

Do takto pripraveného základu vložíme opečené plátky mäsa, podlejeme vodou (asi dva deci) a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni do mäkka. Občas premiešame, skontrolujeme, podľa potreby vždy len troška podlejeme a vždy horúcou vodou, aby sa mäso dusilo, nie varilo. Keď je mäso mäkké, znovu ho vyberieme, omáčku podľa potreby varom ešte zredukujeme, aby nebola riedka. Hotovú omáčku zjemníme kúskom masla. Podávame s ryžou, s tarhoňou, s knedľou, s cestovinami, ale aj so zemiakmi. Dobrú chuť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Lubica
~ 11.04.2015 - 15:34

Dnes som robila. Masko je vynikajuce. Musim povedat, ze tak vynikajuco napisany postup, ze som nemohla nic pokazit. Spravila som cestovinku k masku a kvasene uhorky ako priloha. Nabuduce pridam sampiony resp. daco ine ..

Zobraziť profil Siu
~ 08.01.2016 - 09:47

Dakujem za super postup. Masko bolo vynikajúce :) niesom nejaka extra kuchara, ale vdaka Vasmu zrozumitelnemu postupu sa mi to podarilo a vsetci sa doma zalizovali :) este raz dakujem za receptik