Overená klasika. Hovädzia znojemská je vlastne dusené hovädzie mäso na slanine a cibuli s kyslými uhorkami. Podáva sa väčšinou s ryžou, ale aj s varenými zemiakmi či knedľou. Veľa ľudí toto jedlo nemusí. Odrádza ich v omáčke teplá uhorka. Poznám však viac tých, čo na hovädziu znojemskú nedajú dopustiť.

Hovädzia znojemská

Na troche oleja prudko opečieme plátky hovädzieho mäsa, ktoré osolíme a jemne potrieme horčicou. Odložíme ich na chvíľu bokom a na výpeku orestujeme na malé kocky pokrájaný kúsok údenej slaniny. Pridáme nasekanú cibuľu a opečieme ju do hneda (nespáliť, len dlhšie opekať), aby bola pekná hnedá šťava.

Mäso vložíme nazad, trochu podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou na miernom ohni za občasného premiešania. Neskôr už nepodlievame vodou, ale nálevom z uhoriek a dusíme ďalej.

Pred koncom dusenia pridáme na kocky pokrájané dve sterilizované uhorky, krátko podusíme, potom hrniec odokryjeme a necháme väčšiu časť tekutiny odpariť.

Podľa potreby zahustíme lyžicou múky rozmiešanej v studenej vode a ešte prevaríme pomaly aspoň 15 minút.

Mäso je šťavnaté, mäkké, omáčka mierne kyslastá po uhorkách.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Ally
~ 12.04.2014 - 19:49

Děkuji moc za tento recept. Ještě nikdy jsem znojemskou nedělala a hned se povedla a dcera která po ní už dlouho toužila je moc spokojená. A já tím pádem také. Ally