Zavárané pečené mäso

emko ~ 8. máj 2020 - 10:57

Ďalší absolútne fantastický recept od mojej maminky. K tejto dobrote máme jednu už legendárnu vtipnú rodinnú historku, ktorú spomeniem o chvíľu. Ale teraz k veci...

Zavárané pečené mäso je nielen lacné a praktické, ale hlavne chuťovo geniálne. Ako sa vraví, v jednoduchosti je krása. Stačí len pár surovín. Mäsko sa vlastne pečie vo vlastnej šťave. Ochutené len soľou, cesnakom a rascou. A tá vôňa a chuť! Už len pri písaní tohto receptu sa mi zbiehajú slinky :)

Zavárané pečené môso pripravte určite vo väčšom množstve, pretože mizne závratnou rýchlosťou. Je ideálne na chatu, na výlety, alebo len tak mužovi do práce na obed. A výpek s chlebíkom sa nedá nazvať inak než nebíčko v papuľke!

No a na záver teda tá naša historka :) Môj muž ma doma vítal po pár dňoch v pôrodnici a hneď mi natešene a hrdo hlásil: "Máme super pečené mäso, volá sa Ringle, musíš ochutnať!"
Ja na to podozrivo: "Ringle? Veď ringle sú slivky, nie?"
"Nieeee! Ringle, to je také super pečené mäso! Mám ho od tvojej mami. Už sme skoro všetko zjedli."
Tak sme sa ešte chvíľku dohadovali, až kým som nepozrela do chladničky. Tam stál poloprázdny zavareninový pohár s malou, zabudnutou samolepkou na vrchnáku "Ringle 2011". V pohári samozrejme fantastické pečené mäsko, ktoré som hneď zjedla s kyslou uhorkou, aby sa mi ušlo.
Vivat ringle! :)

Suroviny
100
g
100
g
500
ml
Sezóna

Na zaváranie použijeme bravčové pliecko. Dôležité je mäso správne nasoliť. Na kilo mäsa asi 20 g soli. Mäso pokrájame na väčšie kúsky, dáme do hlbokého plechu, nasolíme, posypeme rascou, podlejeme vodou a pridáme očistené strúčiky cesnaku.

Mäso dáme do rúry na 180 stupňov piecť asi dve hodiny.

Upečeným mäsom naplníme umyté zaváracie poháre asi 3 cm pod okraj. Mäso v pohároch poriadne natlačíme, aby sa ho tam viac zmestilo. Poháre zalejeme vypečenou šťavou tesne pod okraj.

Okraje pohárov očistíme, zaviečkujeme a poukladáme ich na hlboký plech s vodou. Vložíme do rúry sterilizovať.

Sterilizujeme pri 150 stupňoch dve hodiny. Potom plech vyberieme, poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť. Poháre treba uchovávať v chlade, napr. v špajzi, kde nie je veľa svetla.

Komentáre

remperitka ~ 13. júl 2013 - 8:41

mne toto mamina zavárala na internát :) a tiež vianočnú kapustnicu , ktorú som si šetrila ale v cca v máji som už nevydržala a zjedla a mala som opäť Viance na jazyku :) ďakujem za pripomenutie :)

0

beruska ~ 13. júl 2013 - 9:10

u babky na prazdninach sme boli zbierat cucoriedky. zabudla som na to, ze ona nas pohostila poharom peceneho masa. tiez s paprikou a pradajkovym salatom.
no priznam, ze nieco tak dobre sa nevyrovna len tak lahko konzervam, ktore papame kedze z kamosmi letujeme tak, ze chodime po brigadach a zarabame si peniazky na skolu. vyskusame napisem vam ako sa to papalo medzi mladymi uchacmi. ale tento rok uz nie, lebo sme mimo kuchyn a mame len ohrievace.
mate skvele recepty.

0

veronika353 ~ 12. september 2013 - 11:50

Maso je upečené,zavařené,už jen aby se ta dovolená vydařila.V neděli odjíždíme do Řecka a tak nám držte palce,ať nám ta cesta rychle uběhne(jedeme autobusem).

0

veronika353 ~ 1. október 2013 - 4:37

Maso bylo výborné,dovolená se taky vydařila,takže doufám,že si to příští rok zopakujeme:-)

0

Klaudia968 ~ 28. máj 2014 - 11:22

Toto je úžasný recept. Robila som ho minulý rok na dovolenku, samozrejme tento rok zopakujem. Len máš pravdu o tej soli nám to bolo trošku slané, takže tento rok budem dávať soľ na spodnej hranici. Dík :)

0

Renča ~ 28. júl 2017 - 14:46

Chtěla bych vyzkoušet tento recept,je možné zavařit maso v zavařovacím hrnci?Nemám takové sklenice na maso,jako Vy.
Mám omnia 0,7l s masovým víčkem/červenou gumičkou-můžu je použít?
Děkuji za radu.Vyzkoušela jsem od Vás několik receptů a vždy se podařily hned napoprvé.

0

Vivien ~ 16. september 2017 - 14:46

Toto mäsko vyzerá super, len či sa mi zaváranina nepokazí, ak dám menej soli ako je v recepte? Zvykla som si všetko menej soliť.

0

hjindriska ~ 1. november 2017 - 12:25

Ahoj, opravdu je to moc dobré. Jen se chci zeptat - jaký je rozdíl mezi zavařováním v troubě a ve vodě? Někdo mi říkal, že v troubě se to špatně zavařuje, víčka potom nedrží. Ale dělala jsem to podle Vás, vše bylo v pořádku. Děkuji a přeji hodně dalších kuchařských úspěchů. Jindřiška

0

Dandy ~ 7. marec 2018 - 9:42

skutočne výborný recept u mna v špajze reálne pod nazvom Ringle, vsetci sa na tom dobre pobavili ked som im to rozpravala a zaroven si pochutnavali....je to skvela mnamka ak mam masko zo zabijacky a robievam to casto,ked vidim ze je posledna flaska :-) nahradili sme obcasne kupovanie konzerv týmto skvelým domácim produktom

0

emko ~ 8. marec 2018 - 11:41

In reply to by Dandy

Tak ringle sa uchytili :))) Mňa napadlo, že by sa mohli dobre predávať. My bývame na hlavnom ťahu, keď idú chatári na chatu... možno by sa ringle ujali :)
Až na tú strašnú byrokraciu ach jo. Škoda, že sa u nás drobné podnikateľstvo viac nepodporuje. Takto keď chce nejaká maminka na materskej si privyrobiť a predať občas tortu, alebo domáci džem, tak je okolo toho tolko obštrukcií, že až..

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj