Ďalší absolútne fantastický recept od mojej maminky. Ako inak, keďže je to Pani kuchárka! K tejto dobrote máme jednu už legendárnu vtipnú rodinnú historku, ktorú spomeniem o chvíľu. Ale teraz k veci...

Zavárané pečené mäso je nielen lacné a praktické, ale hlavne chuťovo geniálne. Ako sa vraví, v jednoduchosti je krása. Stačí len pár surovín. Mäsko sa vlastne pečie vo vlastnej šťave. Ochutené len soľou, cesnakom a rascou. A tá vôňa a chuť! Už len pri písaní tohto receptu sa mi zbiehajú slinky :)

Pripravte ho určite vo väčšom množstve, pretože skleničky miznú závratnou rýchlosťou. Sú ideálne na chatu, na výlety, alebo len tak mužovi do práce na obed. A výpek s chlebíkom sa nedá nazvať inak než nebíčko v papuľke!

No a na záver teda tá naša historka :) Môj muž ma doma vítal po pár dňoch v pôrodnici a hneď mi natešene a hrdo hlásil: "Máme super pečené mäso, volá sa Ringle, musíš ochutnať!"
Ja na to: "Ringle? Veď ringle sú slivky, nie?"
"Nieeee! Ringle, to je také super pečené mäso! Mám ho od tvojej mami. Už sme skoro všetko zjedli."
Tak sme sa ešte chvíľku dohadovali, až kým som nepozrela do chladničky. Tam stál poloprázdny zavareninový pohár s malou, zabudnutou samolepkou na vrchnáku "Ringle 2011". V skleničke samozrejme fantastické pečené mäsko, ktoré som hneď zjedla s kyslou uhorkou, aby sa mi ušlo.
Vivat ringle!

Zavárané pečené mäso

Suroviny

 

5000

g bravčové pliecko

100

g soľ

30

g rasca celá

100

g cesnak

500

ml voda

Na zaváranie použijeme bravčové pliecko. Dôležité je mäso správne nasoliť. Na kilo mäsa asi 20 g soli. Mäso pokrájame na väčšie kúsky, dáme do hlbokého plechu, nasolíme, posypeme rascou, podlejeme vodou a pridáme očistené strúčiky cesnaku.

Mäso dáme do rúry na 180 stupňov piecť asi dve hodiny.

Upečeným mäsom naplníme umyté zaváracie poháre asi 3 cm pod okraj. Mäso v pohároch poriadne natlačíme, aby sa ho tam viac zmestilo. Poháre zalejeme vypečenou šťavou tesne pod okraj.

Okraje pohárov očistíme, zaviečkujeme a poukladáme ich na hlboký plech s vodou. Vložíme do rúry sterilizovať.

Sterilizujeme pri 150 stupňoch dve hodiny. Potom plech vyberieme, poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť. Poháre treba uchovávať v chlade, napr. v špajzi, kde nie je veľa svetla.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil hviezdickaz
~ 20.05.2013 - 22:09

neskutocna dobrota :)

Zobraziť profil EviCZka
~ 27.05.2013 - 12:50

Taky bych si ty ,,ringle,, dala :D

Zobraziť profil remperitka
~ 13.07.2013 - 18:41

mne toto mamina zavárala na internát :) a tiež vianočnú kapustnicu , ktorú som si šetrila ale v cca v máji som už nevydržala a zjedla a mala som opäť Viance na jazyku :) ďakujem za pripomenutie :)

Zobraziť profil Beruška
~ 13.07.2013 - 19:10

u babky na prazdninach sme boli zbierat cucoriedky. zabudla som na to, ze ona nas pohostila poharom peceneho masa. tiez s paprikou a pradajkovym salatom.
no priznam, ze nieco tak dobre sa nevyrovna len tak lahko konzervam, ktore papame kedze z kamosmi letujeme tak, ze chodime po brigadach a zarabame si peniazky na skolu. vyskusame napisem vam ako sa to papalo medzi mladymi uchacmi. ale tento rok uz nie, lebo sme mimo kuchyn a mame len ohrievace.
mate skvele recepty.

Zobraziť profil veronika353
~ 12.09.2013 - 09:50

Maso je upečené,zavařené,už jen aby se ta dovolená vydařila.V neděli odjíždíme do Řecka a tak nám držte palce,ať nám ta cesta rychle uběhne(jedeme autobusem).

Zobraziť profil veronika353
~ 01.10.2013 - 14:37

Maso bylo výborné,dovolená se taky vydařila,takže doufám,že si to příští rok zopakujeme:-)

Zobraziť profil Klaudia968
~ 28.05.2014 - 21:22

Toto je úžasný recept. Robila som ho minulý rok na dovolenku, samozrejme tento rok zopakujem. Len máš pravdu o tej soli nám to bolo trošku slané, takže tento rok budem dávať soľ na spodnej hranici. Dík :)

Zobraziť profil Renča
~ 28.07.2017 - 00:46

Chtěla bych vyzkoušet tento recept,je možné zavařit maso v zavařovacím hrnci?Nemám takové sklenice na maso,jako Vy.
Mám omnia 0,7l s masovým víčkem/červenou gumičkou-můžu je použít?
Děkuji za radu.Vyzkoušela jsem od Vás několik receptů a vždy se podařily hned napoprvé.

Zobraziť profil emko
~ 28.07.2017 - 15:02

Určite, akákoľvek klasická zavarovacia sklenička je v pohode :)

Zobraziť profil Vivien
~ 16.09.2017 - 12:46

Toto mäsko vyzerá super, len či sa mi zaváranina nepokazí, ak dám menej soli ako je v recepte? Zvykla som si všetko menej soliť.

Zobraziť profil emko
~ 16.09.2017 - 17:36

Treba skúsiť, ale osobne si myslím, že keď uberieš trochu soli, tak sa nič závažné nestane :)

Zobraziť profil hjindriska
~ 01.11.2017 - 11:25

Ahoj, opravdu je to moc dobré. Jen se chci zeptat - jaký je rozdíl mezi zavařováním v troubě a ve vodě? Někdo mi říkal, že v troubě se to špatně zavařuje, víčka potom nedrží. Ale dělala jsem to podle Vás, vše bylo v pořádku. Děkuji a přeji hodně dalších kuchařských úspěchů. Jindřiška

Zobraziť profil emko
~ 05.11.2017 - 08:14

Ďakujem krásne :)
A na to zaváranie sa ešte poriadne popýtam, pár vášnivých expertov v okolí mám :)