Veľké slané rožky

emko ~ 15. jún 2024 - 9:40

Chrumkavé, veľké slané rožky, výborné aj na druhý deň. S cestom sa veľmi dobre pracuje a budete prekvapení, ako si tento recept obľúbite. Nemusia sa báť ani začiatočníci.

Podľa tohto receptu urobíte 8 veľkých (alebo 12 menších) slaných rožkov.

Sladenku v recepte môžeme nahradiť medom, alebo cukrom.

Ak nemáme čerstvé droždie, použijeme sušené:
7 gramov alebo 2 KL sušeného droždia = 20 gramov čerstvého

Suroviny
250
ml
1
KL
1
KL
1
PL
1
PL
 
 
Sezóna

Ak máme pekárničku, vložíme do nej suroviny v tom poradí, v akom sú uvedené, necháme cesto vykysnúť a vymiesiť. Alebo pripravíme z droždia, vody a cukru kvások, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto ručne. Necháme kysnúť, aby znásobilo svoj objem. Ak pekárničku nemáme, použijeme podobný postup ako na klasické kysnuté rožky.

Cesto rozdelíme na 8 dielov. Každý kúsok vyvaľkáme na obdĺžnik, ale nie až úplne ku kraju. Vznikne hrubšia časť, okolo ktorej začneme postupne namotávať rožky.

Dlaňami rožky ešte pritlačíme a "vyšúľame" do dlhého tvaru. Potom ich položíme na plech, postriekame rozprašovačom s vlažnou vodou a posypeme soľou a rascou. Necháme podkysnúť asi 20 až 30 minút na teplom mieste, napríklad v rúre vyhriatej na 35 stupňov.

Rožky pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov necelých 20 minút. Pred pečením ich ešte raz postriekame vodou. Upečené rožky z rúry preložíme vychladnúť na mriežku, aby mali aj odspodu vzduch a nezvlhli.

Komentáre

silvuska ~ 27. február 2015 - 10:49

Prave upecene :) su fantasticke, perfektne proste mnaaaaam :)

0

Tatiana ~ 29. september 2014 - 11:22

Táni, najlepšie rožky, aké som vyskúšala, sú zo špaldovej, miesto tej polohrubej hrubá špaldová, vôňa a chuť rožkov, no a tvoje sendviče to je u mňa prim, kedže sa mi nedalo prihlásiť,pridám foto aj tam, pečené ak nie 20 x tak ani raz, vdaka moja

0

Tuška ~ 14. september 2014 - 4:14

Rožteky robím často. Mám ich rada iba s maslom. Vyborný recept. Ďakujem.

0

Žirafka ~ 12. apríl 2014 - 14:11

Táni, recepty na domácí pečivo s použitím sladěnky jsem poprvé viděla na webu Pekarnomanie. Díky tomu jsem si ji také pořídila a chystám se ji vyzkoušet. Vím,že majitelka webu doporučovala pro toho,kdo nemá doma sladěnku ji nahradit třeba medem. Rohlíky vypadají senzačně, recept si hned ukládám. Hezký den .............

0

vanilka111 ~ 13. marec 2014 - 12:06

Ja som tieto úžasné rohlíčky ešte trochu pozmenila, 50g hl. múky som vymenila za 50g celozrnnej ražnej a pridala ešte asi 50ml vody, a trochu ľanových semienok zlatých aj tmavých a urobila som hebké pečivko. Sú výborné.

0

hjindriska ~ 22. január 2014 - 12:09

Už dlouho podle tohoto rohlíky peču, opravdu to je nejlepší recept, a že už jsem zkoušela různé recepty dost dlouho -:). Jen jsem je trochu vylepšila - všechny poměry jsou stejné, jen kvásek umíchám večer a ráno dávám vše ostatní. Skvělé. Děkuji

0

emicka1523 ~ 1. október 2013 - 9:30

noo tu su moje Tanicka:)chutia vynikajuco...vyzeracku maju troska inu..nie su take leskle ako tvoje:)ale suproveee:)dakujem pani ucitelka:):)

0

klaura ~ 1. október 2013 - 10:48

Ty si teda šikovnica ... už máš napečené rožky k raňajkám ... ale fakt sú krásne ... dobré ráno a pekný deň ... :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj