Čo to vlastne je?
Sladenky sú výťažky z naklíčených obilnín.
Najčastejšie sa použiva jačmeň, ale existujú aj sladenky s obilnín bezlepkových. Celý proces ich výroby spočíva v namáčaní, klíčení a sušení.
Často sa použivajú v pekárenstve, pri výrobe piva a ovocných vín. Majú charakteristickú vôňu a chuť, podobnú medu. Môžete ich kúpiť v tekutej aj sypkej forme.
Prečo ich používať?
Výhodou sladeniek je ich väčšia nutričná hodnota. Okrem cukrov obsahujú totiž aj bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Zároveň tu nenájdete žiadne konzervačné látky.
Výborne sa hodia na pečenie, keďže podporujú kvasnú činnosť droždia a tým vznik objemu pečiva. Kôrke chleba dajú krásnu farbu a elasticitu. Zvyšujú trvanlivosť a stráviteľnosť.
Čo presne obsahujú?
Z vitamínov je tu veľké množstvo niacínu, riboflavínu, vitamínu B6 a tiež thiamín a kyselina listová.
Z minerálov - vápnik, sodík, horčík, fosfor, chlór, meď, mangán, selén a železo.
Neobsahujú žiadne tuky ani cholesterol.
Pre koho sú sladenky vhodné?
- Pre deti, tehotné a kojace mamičky
- Pre diabetikov
- Pre ľudí s tráviacimi problémami a vysokým krvným tlakom
- Pri migréne
- Pre ľudí so srdcovými a cievnymi problémami
Komentáre
Táňa
25.07.2013 - 18:35
Super že si to sem dala, lebo ja sladenku často používam a málokto ju pozná. Tak keď sa ma budú pýtať miliontýkrát čo je sladneka, použijem tvoj odkaz :-)
xado
25.07.2013 - 18:48
pripadne sa da pouzit tento odkaz: http://lmgtfy.com/?q=sladenka :)
remperitka
25.07.2013 - 18:45
A kupim to kde? predpokladam, ze klasicke hypermarkety asi nie - v zdravej vyzive to hladat ? a predava sa to pod nazvom sladenka, alebo nejaky komercny nazov si treba pytat ?
emko
25.07.2013 - 18:48
v kazdej zdravej vyzive to maju...
vola sa to Sladenka, alebo Sladovit alebo niekedy aj najdes nazov Jacmenny slad..
ja ju mam hrozne rada, radsej nez med :)
EviCZka
27.07.2013 - 10:07
Rempi, kdyby si byla z ČR, tak ti jí pošlu :) Stojí okolo 70 Kč.
Naty
25.07.2013 - 22:08
Super! Už dlhšie sladenku obzerám a nevedela som, či kúpiť, či nie, no teraz je voľba jasná. Ďakujem za parádny článok :-)
Natali
27.11.2013 - 11:16
Ja sladenku používam približne rok. Je to skvelá a naozaj zdravá alternatíva cukru a pre vegánov a makrobiotikov aj medu.
Ak ju chcete použiť ako sladidlo do kaše, z vlastnej skúsenosti upozorňujem, že môže spôsobiť jej totálne zvodovatenie. :) Ovsená kaša je OK, ale z hustej krupicovej zostala len voda s plávajúcimi bodkami. Takže sladenku v krupicovej kaši nemiešať! :)