Čo to vlastne je?
Sladenky sú výťažky z naklíčených obilnín.
Najčastejšie sa použiva jačmeň, ale existujú aj sladenky s obilnín bezlepkových. Celý proces ich výroby spočíva v namáčaní, klíčení a sušení.
Často sa použivajú v pekárenstve, pri výrobe piva a ovocných vín. Majú charakteristickú vôňu a chuť, podobnú medu. Môžete ich kúpiť v tekutej aj sypkej forme.
Prečo ich používať?
Výhodou sladeniek je ich väčšia nutričná hodnota. Okrem cukrov obsahujú totiž aj bielkoviny, vitamíny a minerálne látky. Zároveň tu nenájdete žiadne konzervačné látky.
Výborne sa hodia na pečenie, keďže podporujú kvasnú činnosť droždia a tým vznik objemu pečiva. Kôrke chleba dajú krásnu farbu a elasticitu. Zvyšujú trvanlivosť a stráviteľnosť.
Čo presne obsahujú?
Z vitamínov je tu veľké množstvo niacínu, riboflavínu, vitamínu B6 a tiež thiamín a kyselina listová.
Z minerálov - vápnik, sodík, horčík, fosfor, chlór, meď, mangán, selén a železo.
Neobsahujú žiadne tuky ani cholesterol.
Pre koho sú sladenky vhodné?
- Pre deti, tehotné a kojace mamičky
- Pre diabetikov
- Pre ľudí s tráviacimi problémami a vysokým krvným tlakom
- Pri migréne
- Pre ľudí so srdcovými a cievnymi problémami
Komentáre
Táňa
25.07.2013 - 18:35
xado
25.07.2013 - 18:48
remperitka
25.07.2013 - 18:45
emko
25.07.2013 - 18:48
EviCZka
27.07.2013 - 10:07
Naty
25.07.2013 - 22:08
Natali
27.11.2013 - 11:16