- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Možno tento krémeš poznáte. Je to starý recept a krémeš sa mi vždy vydarí. Spodný a vrchný plát tvorí lístkové cesto, stredná piškóta je orechová a krém je klasický pudingový s maslom a rumom.
Ďalšie inšpirácie na výborné krémeše nájdete v našom špeciálnom krémešovom výbere :)
Orechovú piškótu upečieme tak, že v jednej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov so štipkou soli. V druhej miske vyšľaháme do peny žĺtky s cukrom. Do žĺtkov primiešame pomleté orechy, múku premiešanú s kypriacim práškom na striedačku so snehom. Miešame zľahka stierkou, alebo vareškou. Cesto rozotrieme na papier na plechu na rozmer upečených plátov z lístkového cesta.
Upečieme v horúcej rúre na 200 stupňov asi 20 minút. Po upečení necháme piškótu vychladnúť. V mlieku uvaríme puding zo zlatého klasu a necháme tiež vychladnúť. Pri chladnutí občas puding premiešame, aby sa na ňom neutvorila kôra, alebo ho zkryjeme fóliou a necháme tak vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a prišľahávame k nemu vychladnutý puding. Až nakoniec doňho vmiešame trochu rumu, alebo rumovej arómy (nie je to potrebné). A potom už len spojíme pláty krémom. Na spodok dáme plát lístkový, potrieme krémom.
Potom dáme plát orechový. Položíme ho na krém vrchnou stranou a stiahneme papier. Orechový plát potrieme druhou polovicou krému a zakryjeme druhým lístkovým plátom. Dlaňami pritlačíme, aby sa krémeš spojil, celý plech zakryjeme fóliou a dáme do chladničky odležať na pár hodín. Lístkové cesto krásne zmäkne od krému a krája sa jedna radosť.
Komentáre
Silvia Sisa ~ 5. máj 2015 - 13:10
:-) stará osvedčená klasika
Žirafka ~ 25. január 2014 - 7:38
Tento recept jsem kdysi objevila na internetu a od té doby je u nás při oslavách na stole velice často. Jen krém dělám trošku jinak. Je vynikající, doporučuji vše tento neobvyklý moučník vyzkoušet :-)
klaura ~ 13. september 2013 - 3:01
tiež sa chystám ho vyskúšať ... nerobila som ešte takýto krémeš ...
veronika353 ~ 8. september 2013 - 9:38
Tento zákusek jsem pekla minulý týden,akorát na krém mám trochu jiný recept,nedává se zlatý klas,ale 6 lžic mouky,vanilkový cukr a 150g krystalu a máslo.Koupila jsem v Bille lístkové těsto "clever"500g,bylo opravdu dobré,doporučuji.
Klaudia968 ~ 8. september 2013 - 5:17
Veru, krása aj ja poznám je výborný, vyskúšam aj tvoju verziu príde mi jednoduchšia.
Mária ~ 7. september 2013 - 6:09
Nádhera ..... poznám juhoslovanský krémeš, ale už som ho dávno nepiekla .... ďakujem za pripomenutie, pripravuje sa posedenie s bývalými kolegyňami, takže urobím dievčatám radosť :))