Juhoslovanský krémeš

Možno tento krémeš poznáte. Je to starý recept a krémeš sa mi vždy vydarí. Spodný a vrchný plát tvorí lístkové cesto, stredná piškóta je orechová a krém je klasický pudingový s maslom a rumom.
Ďalšie inšpirácie na výborné krémeše nájdete v našom špeciálnom krémešovom výbere :)
1 |
ks | cesto lístkové |
Orechová piškóta: |
||
5 |
ks | vajce |
6 |
PL kopcom | cukor mletý (práškový) |
10 |
PL kopcom | orechy vlašské mleté |
4 |
PL kopcom | múka polohrubá |
1/2 |
ks | kypriaci prášok |
Krém: |
||
1/2 |
l | mlieko |
2 |
ks | zlatý klas |
1/2 |
dl | rum |
5 |
PL kopcom | cukor mletý (práškový) |
250 |
g | maslo |
Orechovú piškótu upečieme tak, že v jednej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov so štipkou soli. V druhej miske vyšľaháme do peny žĺtky s cukrom. Do žĺtkov primiešame pomleté orechy, múku premiešanú s kypriacim práškom na striedačku so snehom. Miešame zľahka stierkou, alebo vareškou. Cesto rozotrieme na papier na plechu na rozmer upečených plátov z lístkového cesta.
Upečieme v horúcej rúre na 200 stupňov asi 20 minút. Po upečení necháme piškótu vychladnúť. V mlieku uvaríme puding zo zlatého klasu a necháme tiež vychladnúť. Pri chladnutí občas puding premiešame, aby sa na ňom neutvorila kôra, alebo ho zkryjeme fóliou a necháme tak vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a prišľahávame k nemu vychladnutý puding. Až nakoniec doňho vmiešame trochu rumu, alebo rumovej arómy (nie je to potrebné). A potom už len spojíme pláty krémom. Na spodok dáme plát lístkový, potrieme krémom.
Potom dáme plát orechový. Položíme ho na krém vrchnou stranou a stiahneme papier. Orechový plát potrieme druhou polovicou krému a zakryjeme druhým lístkovým plátom. Dlaňami pritlačíme, aby sa krémeš spojil, celý plech zakryjeme fóliou a dáme do chladničky odležať na pár hodín. Lístkové cesto krásne zmäkne od krému a krája sa jedna radosť.
Komentáre
Mária
07.09.2013 - 16:09
Klaudia968
08.09.2013 - 15:17
veronika353
08.09.2013 - 19:38
klaura
13.09.2013 - 01:01
Žirafka
25.01.2014 - 18:38
Silvia Sisa
05.05.2015 - 11:10