Možno tento krémeš poznáte. Je to starý recept a krémeš sa mi vždy vydarí. Spodný a vrchný plát tvorí lístkové cesto, stredná piškóta je orechová a krém je klasický pudingový s maslom a rumom.

Ďalšie inšpirácie na výborné krémeše nájdete v našom špeciálnom krémešovom výbere :)

Juhoslovanský krémeš

Suroviny

 

1

ks cesto lístkové

Orechová piškóta:

5

ks vajce

6

PL kopcom cukor mletý (práškový)

10

PL kopcom orechy vlašské mleté

4

PL kopcom múka polohrubá

1/2

ks kypriaci prášok

Krém:

1/2

l mlieko

2

ks zlatý klas

1/2

dl rum

5

PL kopcom cukor mletý (práškový)

250

g maslo

Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozváľame do tvaru obdĺžnika na pomúčenej doske. Pečieme na obrátenej strane plechu v rozohriatej rúre na 230 stupňov iba pár minút. Pred pečením cesto popicháme vidličkou, vajcom nepotierame. Po upečení necháme vychladnúť.

Orechovú piškótu upečieme tak, že v jednej miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov so štipkou soli. V druhej miske vyšľaháme do peny žĺtky s cukrom. Do žĺtkov primiešame pomleté orechy, múku premiešanú s kypriacim práškom na striedačku so snehom. Miešame zľahka stierkou, alebo vareškou. Cesto rozotrieme na papier na plechu na rozmer upečených plátov z lístkového cesta.

Upečieme v horúcej rúre na 200 stupňov asi 20 minút. Po upečení necháme piškótu vychladnúť. V mlieku uvaríme puding zo zlatého klasu a necháme tiež vychladnúť. Pri chladnutí občas puding premiešame, aby sa na ňom neutvorila kôra, alebo ho zkryjeme fóliou a necháme tak vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a prišľahávame k nemu vychladnutý puding. Až nakoniec doňho vmiešame trochu rumu, alebo rumovej arómy (nie je to potrebné). A potom už len spojíme pláty krémom. Na spodok dáme plát lístkový, potrieme krémom.

Potom dáme plát orechový. Položíme ho na krém vrchnou stranou a stiahneme papier. Orechový plát potrieme druhou polovicou krému a zakryjeme druhým lístkovým plátom. Dlaňami pritlačíme, aby sa krémeš spojil, celý plech zakryjeme fóliou a dáme do chladničky odležať na pár hodín. Lístkové cesto krásne zmäkne od krému a krája sa jedna radosť.

Krémeše nakrájame a poprášime mletým cukrom. Dobrú chuť.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Mária
~ 07.09.2013 - 16:09

Nádhera ..... poznám juhoslovanský krémeš, ale už som ho dávno nepiekla .... ďakujem za pripomenutie, pripravuje sa posedenie s bývalými kolegyňami, takže urobím dievčatám radosť :))

Zobraziť profil Klaudia968
~ 08.09.2013 - 15:17

Veru, krása aj ja poznám je výborný, vyskúšam aj tvoju verziu príde mi jednoduchšia.

Zobraziť profil veronika353
~ 08.09.2013 - 19:38

Tento zákusek jsem pekla minulý týden,akorát na krém mám trochu jiný recept,nedává se zlatý klas,ale 6 lžic mouky,vanilkový cukr a 150g krystalu a máslo.Koupila jsem v Bille lístkové těsto "clever"500g,bylo opravdu dobré,doporučuji.

Zobraziť profil klaura
~ 13.09.2013 - 01:01

tiež sa chystám ho vyskúšať ... nerobila som ešte takýto krémeš ...

Zobraziť profil Žirafka
~ 25.01.2014 - 18:38

Tento recept jsem kdysi objevila na internetu a od té doby je u nás při oslavách na stole velice často. Jen krém dělám trošku jinak. Je vynikající, doporučuji vše tento neobvyklý moučník vyzkoušet :-)

Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 05.05.2015 - 11:10

:-) stará osvedčená klasika