Zázvorníky

emko ~ 8. november 2024 - 12:16

Toto je recept na klasické vianočné záhorácke zázvorníky. Na vykrajovanie sa používa špeciálna formička, ktorú kedysi zruční chlapi dokázali sami zhotoviť.
Zázvorníky sú obľúbené pre ich štipľavú chuť. Piekli sa pred sviatkami pár dní dopredu a dávali do igelitového sáčku s kúskom chleba, aby zmäkli.

Cesto je jednoduché, spracuje sa a povykrajujú sa zázvorníky, ktoré sa nechajú na pomastenom plechu voľne sušiť. Ja ich mám normálne na kredenci cez noc v kuchyni, vtedy nevarím a v kuchyni je suchý vzduch. Zázvorníky nemajú radi paru.

Doobeda na druhý deň ich potom pečieme len na 150 stupňov, aby sa neroztiekli. Zázvorníky krásne nafúknu a po upečení sú mäkučké.
V pôvodnom recepte sa používa salajka, ktorú som vymenila za kypriaci prášok a sódu bicarbónu, pretože sa ťažko zháňa.

Sezóna

V miske vymiešame vareškou všetky suroviny okrem múky. Múku potom prisýpame, miešame a keď sa hmota spojí, preložíme ju na dosku a spracujeme cesto. Ak cesto lepí, prisypeme ešte trošku polohrubej múky.

Cesto rozvaľkáme na jemne pocukrovanej doske (práškovým cukrom miesto múky) na pol centimetra a formičkou povykrajujeme zázvorníky. Tie poukladáme na troška pomastený plech a necháme aspoň 10 hodín sušiť.

 

Môžeme ich nechať kľudne aj dlhšie, len pred pečením s nimi troška pohneme, aby neboli prilepené. Ukladáme ich ďalej od seba, aspoň 3 centimetre, lebo sa nafúknu.

 

Plech vložíme do predohriatej rúry na 150 stupňov a pečieme do ružova asi 15 minút. Po upečení s nimi ešte troška pohneme, aby nezostali prilepené.

A zo zbytkov cesta môžeme povykrajovať motýliky a tie upiecť.

Komentáre

terezamaria ~ 18. december 2016 - 9:49

Práve som dopiekla zázvorníky, je to výborný recept.....podarili sa a som veľmi rada. Nemala som originál zázvorníkovú formičku, ale pekné sú aj kvetinky, prasiatka a hríbiky. Ďakujem pekne za výborné a odskúšané receptíky...:-)))

0

verca ~ 12. december 2013 - 4:04

Ak môžem poradiť keď sa vykroja zázvorníky mali by sa na plech dať obrátene... alebo teda otočiť dole hlavou.... je to pri zázvorníkoch dôležité... ja idem dnes piesť..... moc sa vam podarili...... niekde som čítala že keď páli žáha je dobré mať pri sebe zázvorník... údajne pomože..... Veronika... :-)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj