Pohánkové placky sú jednoduuché, zdravé a chutné. Pohánka obsahuje rutín (vitamín P), ktorý podporuje vstrebávanie vitamínu C a pôsobí priaznivo na celý náš cievny systém.

Rozpis surovín je na 4 porcie - cca 12 ks menších placiek.

Pohánkové placky

Pohánku dáme do vriacej jemne osolenej vody a povaríme asi 5 minút. Vody použjeme toľko, aby bola v hrnčeku asi centimeter nad pohánkou. Hrnček zakryjeme a pohánku necháme spariť ešte asi 20 minút. Medzitým na oleji orestujeme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme mrkvu a tiež ju orestujeme. Odstavíme z ohňa, primiešame nasekaný medvedí cesnak a premiešame.

Pridáme scedenú pohánku a premiešame.

Takto pripravenú pohánku môžeme takto teplú podávať so zeleninovým šalátom. Ale my chceme chrumkavé placky, takže pohánku necháme troška vychladnúť. Do vlažnej zmesi pridáme vajíčko a špaldovú múku. Ochutíme majoránkou a môžeme pridať aj pretlačený strúčik cesnaku.

Vymiesime hmotu ako na sekanú. Ak treba, prisypeme múku, alebo ovsené vločky. Ale hmota by nemala byť tuhá, aby placky neboli tvrdé. Na panvici rozohrejeme troška oleja. V navlhčených dlaniach vytvarujeme placky, ktoré vložíme do panvice opekať.

Opatrne obracačkou, alebo lopatkou placky obrátime a dopečieme aj z druhej strany. Chutné sú posypané balkánskym syrom. Samozrejme pohánkové placky sú aj vhodnou prílohou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa