Hlavným chodom na štedrý večer býva kapor.

U nás na Záhorí sa ku kaprovi robieval obyčajný "šmykľavý" zemiakový šalát. V Čechách zase preferujú zemiakový šalát s majonézou.

Kapra je najlepšie naložiť v mlieku, s bylinkami a soľou, čím sa celkom stratí bahenná pachuť a mäso bude krehučké.

Vyprážaný kapor

Suroviny

 

10

podkovičiek kapor

500

ml mlieko

1

PL soľ

4

strúčiky cesnak
bylinky čerstvé

Na obaľovanie:

vajce
strúhanka
múka hladká

Na vyprážanie:

olej

Očisteného kapra nakrájame na podkovičky. Do misky dáme osolené mlieko, pridáme pretlačený cesnak, nasekané bylinky: šalviu, petržlenovú vňať, saturejku a necháme do druhého dňa marinovať. Potom podkovičky vyberieme z mlieka, osuším poriadne papierovými obrúskami, pokvapkáme citrónovou šťavou a ideme obaľovať. Najskôr v múke, potom v osolenom vajíčku a nakoniec v domácej strúhanke namletej zo suchých rožkov.

Kapra vložíme do rozohriateho oleja a pomaly vypražíme z oboch strán. Podávame so zemiakovým šalátom. Nezabudneme odložiť šupinky z kapra, ktoré dám pod obrus, aby sme mali po celý rok dostatok peňazí. Uvidíme, či to bude fungovať :-)

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa