Hlavným chodom našej štedrej večere je každoročne kapor. Vtedy sa aj ja musím obetovať, pretože celý rok ryby nekonzumujem. Ale na Vianoce urobím výnimku a moja rodina s úsmevom sleduje, ako sa trápim pri vyberaní kostičiek. Možno sa viac zapotím a narobím, než najem, ale snažím sa to nedať na sebe znať.

U nás na Záhorí sa ku kaprovi robieva obyčajný "šmykľavý" zemiakový šalát. No keďže žijem v Prahe a pri sviatočnom stole prevládali Česi, urobila som zemiakový šalát s majonézou. Kapra som mala naloženého v mlieku, s bylinkami a soľou, čím sa celkom stratila bahenná pachuť a mäso bolo krehučké.

Vyprážaný kapor

Suroviny

 

10

podkovičiek kapor

500

ml mlieko

1

PL soľ

4

strúčiky cesnak
bylinky čerstvé

Na obaľovanie:

vajce
strúhanka
múka hladká

Na vyprážanie:

olej

Očisteného kapra nakrájame na podkovičky. Do misky dám osolené mlieko, pridám pretlačený cesnak, nasekané bylinky: šalviu, petržlenovú vňať, saturejku, trochu nastrúhaného zázvoru, rímsky kmín a nechám do druhého dňa marinovať. Potom podkovičky vyberiem z mlieka, osuším poriadne papierovými obrúskami, pokvapkám citrónovou šťavou a idem obaľovať. Najskôr v múke, potom v osolenom vajíčku a nakoniec s domácej strúhanke namletej zo suchých rožkov.

Kapra vložíme do rozohriateho oleja a pomaly vypražíme z oboch strán. Podávame so zemiakovým šalátom.Nezabudnem odložiť šupinky z kapra, ktoré dám pod obrus, aby sme mali po celý rok dostatok peňazí. Uvidíme, či to bude fungovať :-)

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa