Ako deti sme vyrastali na buchtách a koláčoch, ktorými nás zásobovala naša babka. U nás na Záhorí čučoriedky nerástli, koláče sa piekli tvarohové lekvárové, makové, alebo s rôznym ovocím. Čučoriedkové boli vzácnosťou.

Tak ak nejaké čučoriedky máte, skúste tento jednoduchý kysnutý koláč s posýpkou z čučoriedok.

Čučoriedkový koláč s posýpkou

Suroviny

 

Cesto:

300

g múka polohrubá

1

ks vajce
štipka soľ

2

PL cukor

150

ml mlieko

50

ml olej

20

g droždie čerstvé

Posýpka:

2

PL maslo

3

PL múka polohrubá

4

PL cukor

Ostatné:

1

l čučoriedky

Do misky dáme múku, vyhĺbime jamku, nalejeme vlažné mlieko, pridáme cukor a rozmrvíme droždie. Zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny na cesto a vareškou vymiešame, aby sa hmota spojila. Opäť zakryjeme a necháme desať minút pracovať. Potom už nám pôjde cesto veľmi ľahko vymiesiť, až budú skákať bubliny. Znovu ho zakryjeme a necháme ďalších asi desať minút kysnúť. Ďalej ho preklopíme na vymastený plech a namastenými rukami ho roztiahneme po plechu.

Cesto posypeme čučoriedkami a na vrch nasypeme posýpku - drobenku. Takto pripravený koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 50 stupňov, zatvoríme na rúre dvierka, rúru samozrejme vypneme a koláč necháme asi 15 minút dokysnúť.

Potom rúru zapneme na 180 stupňov a pečieme asi 25 minút, kým okraje nezozlátnu. Pre istotu príborovým nožíkom skúsime koláč podvihnúť a skontrolovať, či je upečený aj odspodu. Koláč po vychladnutí nakrájame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil EvA
~ 26.08.2014 - 19:20

krásny koláč... a fotka nenormálne krásna :-)

Zobraziť profil Zuzi
~ 31.07.2015 - 15:48

joooj takto to má presne vyzerať ! skoro žiadne cesto, veľa čučoriedok a čierne zuby potom ! :-)
ja som si včera vlastnoručne trošku nazbierala. Koláč síce nebude, ale mám trošku v mrazáku a varím džem..a toho bude tiež len trošku. Nechala som niečo aj v lese pre medveďa...