Tento šalát je jednoducho skvelý! Naozaj. Veľa ľudí ho nepozná, ale u nás na Záhorí je to klasika. Moja mama a babka ho vždy robili k fašírkam. A dáva to logiku. Šalát je jednoduchý, obyčajný, bez majonézy. Ochutený koreniami, s cibuľkou a kyslastým nádychom. K vyprážaným jedlám je dokonalý. Pekne vybalancuje mastnotu a brušku urobí dobre. Preto sa u nás na Záhorí pripravuje väčšinou na svadbách ešte aj dnes s veľkým úspechom.

Moja mama tento šalát milovala a robila ho úžasne. Tak dobre, že sme ho aj s kýblom fašírok na obed zjedli a po obede stali prázdne hrnce.

Nech sa páči, tu je recept :)

Šmykľavý šalát

Najprv uvaríme zemiaky v šupkách. Chutnejšie sú menšie a mali by byť v rovnakej veľkosti. Keď sa zemiaky dovárajú, v malom hrnčeku sa uvarí nálev z vody, cukru, octu a korenín. Zemiaky uvarené v šupke horúce očistíme. Stačí zemiak napichnúť na vidličku a z horúceho malým nožíkom šupku stiahnuť.

Horúce zemiaky nakrájame na kolieska a pridáme na ne cibuľu nakrájanú na tenké plátky. Cibuľu osolíme a polejeme trochou oleja. Cez cibuľu na zemiaky prelejeme horúci nálev (cez sitko), zľahka premiešame a ihneď zakryjeme. Zemiaky nasajú do seba všetky vône a chute použitého nálevu.

Po vychladnutí ešte premiešame, ale nie veľa, aby sa zemiaky nerozbili. Na svadbách sa do šalátu pridávalo troška slepačej polievky, aby bol šalát "šmykľavý." Šalát môžeme teda vylepšiť vývarom, lyžicou horčice, pridaním nakrájaných sterilizovaných uhoriek, varenej mrkvy z polievky, alebo hrášku...

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 15.08.2013 - 21:01

Môj ujo ... teda, otcov brat bol kedysi vedúcim hotela v Bojniciach ... mal teda ku gastronómii veľmi blízko ... Kedykoľvek sme k nim prišli na návštevu, mal tento šalát v chladničke ... Veľa krát som sa snažila si ho urobiť (Rudko už 30 rokov nežije) ale NIKDY to nebolo ono. A myslím, teda som o tom presvedčená, že toto je ten správny recept ... Táni, ďakujem ... :)

Zobraziť profil Táňa
~ 15.08.2013 - 21:04

Lauri vyskúšaj a uvidíš, ja ho robím veľmi často ku všetkému vyprážanému a pečenému mäsu, ale hlavne keď sú ryby alebo aj varené údené...mňam :-)

Zobraziť profil Aninka
~ 24.08.2013 - 10:50

Tak tento recept som dlho hladala! Dakujem ....

Zobraziť profil maja
~ 23.12.2013 - 11:09

Tieto vianoce bude tvoj smyklavy salat,velmi nam chuti.

Zobraziť profil orinka
~ 31.03.2014 - 08:19

Neuložil se mi včerejší komentář, že jsem z toho salátu nadšená! Celá rodina se olizovala. Miluju takové jednoduché, a přitom geniální recepty, děkuju.

Zobraziť profil orinka
~ 11.11.2014 - 18:55

Ten salát už jsem udělala mnohokrát a teď jsem přišla na to, že je výborný taky ke smaženému celeru! Ten celer totiž chutná trošku jako kapr a když je k němu i tenhle vynikající pikantní salát, oběd nemá chybu a jsou malé Vánoce. Radovala jsem se jako malé dítě:)

Zobraziť profil Táňa
~ 11.11.2014 - 19:07

Vidíš ako niekedy málo stačí ku šťastiu :-)