Orechová žemľovka

emko ~ 18. september 2023 - 3:08

Táto orechová žemľovka vôbec nie je len taká obyčajná žemľovka. Je to "pani" žemľovka! :)
Pripomína šťavnatý orechový koláč s jablkami prevoňaný škoricou a s chrumkavou kôrkou na povrchu. Už sa len zahryznúť :)

Rozpis surovín na orechovú žemľovku je do zapekacej misky pre 4 osoby. V tomto recepte je použitá dvojitá dávka, tak nech vás fotky nepletú :)

Suroviny

Pomelieme na jemno orechy. Nastrúhame dve veľké jablká a nakrájame na kolieska rožky (alebo domáci sendvič). Rožky dáme do hlbokej misy a zalejeme vlažným mliekom, v ktorom rozpustíme vanilkový cukor.

Z 5 bielkov ušľaháme elektrickým šľahačom tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame po jednej lyžici cukor, potom znížime intenzitu šľahania o jeden stupeň a postupne zašľahávame žĺtky. Nakoniec metličkou postupne po jednej lyžici jemne vmiešavame orechy, vznikne krásne nadýchaná orechová hmota. 2/3 hmoty vylejeme na rožky a jemne premiešame, aby sa rožky obalili a nie rozmágali. 1/3 orechovej hmoty si necháme v mise. Zapekaciu misu vymažeme kúskom masla a vysypeme strúhankou. Polovicu rožkovej hmoty navrstvíme do misy, posypeme nastrúhanými jablkami a škoricovým cukrom.

Na jablká rozložíme tenké plátky masla (maslo si necháme aj na vrch), navrstvíme druhú polovicu rožkovej hmoty, poukladám na ňu tenké plátky masla a potrieme celý povrch poslednou tretinou orechovej hmoty, ktorú sme si predtým nechali v mise. Orechovú žemľovku pečieme v elektrickej rúre na 180 st stupňov, asi 30 - 35 min.

Komentáre

remperitka ~ 26. november 2016 - 8:03

odskusane - uzasna je, ja akosi od detsva neoblubujem zemlovku ale mm si zaziadal a musim povedat, ze som zmenila svoj nazor :) pridala som ale viac jablk aby bola jablkova s orechami a tiez tvaroh inak podla receptu :) mnam mnam mnam urcite si ju budeme robievat

0

babinka54 ~ 28. február 2016 - 11:01

práve vytiahnutá z rúry a už aj okoštovaná len tak s vidličkou, ja orechové môžem takže u mňa za 1

0

ogeletka ~ 19. október 2015 - 4:51

Vynikajúca žemľovka. V živote som lepšiu nejedla. Mňam.

0

svetlany40 ~ 14. október 2014 - 7:02

Pred chvilkou vytiahnuta z rury. Vase recepty su velmi chutne..... Dakujem

0

Zuzi ~ 3. október 2014 - 10:29

Žemlovka ohromná! Vždy som mala žemlovku takú "zadávenú" ale toto je paráda. Upiekla som ju včera na večeru. Potom sme sedeli pri telke a chodili s tanierikmi do kuchyne ukrajovať :-)....ostalo mi asi 10x10 cm na dnešné raňajky.

0

Tuška ~ 18. september 2014 - 13:37

No tak toto bola ozaj luxusná žemľovka, keď môj mladší syn Matej žemľovku neje, ale omylom si nabral a pochvala na seba nenechala dlho čakať. Ja som ju nestihla ani odfotiť hotovú. Ďakujeme za vynikajúci recept.

0

honestka ~ 16. september 2014 - 11:23

Nuz vyzera ozaj luxusne.
Ja som nie moc sladka, ale speci strudlu mojej mamky /orechovu a tvarohovu/- neodolam, upeciem...
ked sa chcem odvdacit Ivcovi - co si plnne zasluzi, taketo dobroty su presne to, po com pisti jeho fajnovy zobacik.
Dodnes je recept tvojej sestricky Darinky na "Trhanec" jednym z rychlych a jeho oblubenych jedal.

Dnes mame tu velky DEN /34 rokov prichodu do Calgary/ a okrem dobrej vecere sa pecie aj kremeska, ktora tiez patri medzi stalaice.

Casto ma provokujes s jedlami, ktore sa ponukaju na tejto great stranke, pretoze tvoje recepty su nasej chuti velmi pribuzne.
Pozdravujem, hugs.

0

amanda ~ 16. september 2013 - 3:41

toto je vynikajúúúúca žemľovka...môžem len odporučiť...robievala som z vianočky,bola tiež výborná,ale už robím len tuto verziu:-))je neskutočne dobrá,najsamlepšia:-))))))) dík za recept..

0

zdenka131 ~ 19. august 2013 - 14:51

Žemľovku som robila z vianočky, bola fantastická, najlepšia akú som jedla. Vďaka za super recept.

0

remperitka ~ 15. august 2013 - 9:17

To kde bol tak dlho skrytý tento recept??? Krásne to už vyzerá a chuť si už predstavujem :) :) :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj