Táto orechová žemľovka vôbec nie je len taká obyčajná žemľovka. Skôr pripomína šťavnatý orechový koláč s jablkami prevoňaný škoricou. Recept na túto skvelú orechovú žemľovku poslala pani Mária Palečková, ktorej aj touto cestou veľmi pekne ďakujeme. Je to starý rodinný recept, ktorý sa u nich dedí z generácie na generáciu.

Rozpis surovín na orechovú žemľovku je do zapekacej misky pre 4 osoby. V tomto recepte je použitá dvojitá dávka, tak nech vás fotky nepletú :)

Orechová žemľovka

Suroviny

 

Pomelieme na jemno orechy. Nastrúhame dve veľké jablká a nakrájame na kolieska rožky (alebo domáci sendvič). Rožky dáme do hlbokej misy a zalejeme vlažným mliekom, v ktorom rozpustíme vanilkový cukor.

Z 5 bielkov ušľaháme elektrickým šľahačom tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame po jednej lyžici cukor, potom znížime intenzitu šľahania o jeden stupeň a postupne zašľahávame žĺtky. Nakoniec metličkou postupne po jednej lyžici jemne vmiešavame orechy, vznikne krásne nadýchaná orechová hmota. 2/3 hmoty vylejeme na rožky a jemne premiešame, aby sa rožky obalili a nie rozmágali. 1/3 orechovej hmoty si necháme v mise. Zapekaciu misu vymažeme kúskom masla a vysypeme strúhankou. Polovicu rožkovej hmoty navrstvíme do misy, posypeme nastrúhanými jablkami a škoricovým cukrom.

Na jablká rozložíme tenké plátky masla (maslo si necháme aj na vrch), navrstvíme druhú polovicu rožkovej hmoty, poukladám na ňu tenké plátky masla a potrieme celý povrch poslednou tretinou orechovej hmoty, ktorú sme si predtým nechali v mise. Orechovú žemľovku pečieme v elektrickej rúre na 180 st stupňov, asi 30 - 35 min.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil emko
~ 15.08.2013 - 19:00
famózna bola mňam! dokonalé vyvážená sladkosť a chuť, chrumkavé orechy, ani stopa po premastenosti...čistá harmónia! :)
Zobraziť profil Táňa
~ 15.08.2013 - 19:09
To ma teší, veru už dávno som nič tak lahodné nejedla :-)
Zobraziť profil Mária
~ 16.08.2013 - 09:25
Všetkým Vám,dievčatá, ďakujem a teším sa, že sa Vám môj recept páči :))
Zobraziť profil emko
~ 16.08.2013 - 09:00
Tak vy ste tá Mária? :) Tak Vás vítam a ďakujem a teším na ďaľšie recepty :) Lebo táto žemlovka bola hmmmmmmmm mňam! :)
Zobraziť profil Mária
~ 16.08.2013 - 09:24
Áno, ja som Mária, žijem už 42 rokov v Nitre, recept pochádza z môjho rodiska Hontianske Moravce, je to južné Slovensko, oblasť Hontu, pre orientáciu kúpele Dudince susedia s mojou rodnou dedinkou. Mám ešte jeden starý recept, ktorý nám robievala naša starká a všetky deti v našej rodine ho zbožňujú :)) ... volá sa, že "Čokoládové myšky" ... názov nie je lákavý, ale je to delikatesa :))
Zobraziť profil emko
~ 16.08.2013 - 10:03
fiiha, no som veľmi zvedavá :) Ja som sa práve so synom podelila o posledný kúsičok žemlovky a strašne moc mu chutil, tak som rada :)
Zobraziť profil Táňa
~ 16.08.2013 - 12:40
Mária vitaj medzi nami. Som šťastná, že si podelila s nami o taký skvost. Milujem staré recepty a tento je skutočne výnimočný :-)
Zobraziť profil remperitka
~ 15.08.2013 - 19:17
To kde bol tak dlho skrytý tento recept??? Krásne to už vyzerá a chuť si už predstavujem :) :) :)
Zobraziť profil Táňa
~ 15.08.2013 - 19:26
Zuzka ja som ním nadšená, určite vyskúšaj, nebudeš ľutovať :-)
Zobraziť profil remperitka
~ 15.08.2013 - 19:53
Najviac sa mi páči tá kôrka na vrchu - vyzerá to chrumkavo :) mne totiž na klasickej žemľovke vadí sneh , neviem prečo ale ja sneh a peny zo snehu nemám rada, určiete aj ja vyskúšam :)
Zobraziť profil Táňa
~ 15.08.2013 - 20:13
Pridávam komentár od pani Márie, ktorá mi práve napísala : Mária Palečková Pani Táňa, teší ma, že sa Vám moja orechová žemľovka páči a že vám chutila. Ako vidím recept zaujal ..... ja mám z toho takú radosť, ako keby som vydala kuchársku knihu :)) Orechovú žemľovku robievala už moja starká, moja mama, ja a už ju robí aj moja dcéra. V našej rodine je to recept s tradíciou a to veľmi dlhodobou, veď ja mám už 63 rokov, takže naša žemľovka má už viac, ako 100 rokov. Ďakujem Vám za prezentáciu receptu a teším sa na ďalšiu spoluprácu a hlavne na ďalšie Vaše recepty a rady pri varení a pečení. Prajem príjemný letný večer Maria Palečková
Zobraziť profil emko
~ 16.08.2013 - 08:38
jeej jak sa to pekne cita, parada :)
Zobraziť profil klaura
~ 15.08.2013 - 20:55
taký sto ročný skvost treba vyskúšať ... a pritom to nie je vôbec zložitý recept ... už sa teším, len orechy si najskôr musím zaobstarať ... :) Pani Palečková ďakujeme ... :) a Táničke tiež ... :)))))
Zobraziť profil Táňa
~ 15.08.2013 - 21:05
Som zvedavá až ju upečieš, čo na to povieš...je to jednoducho super !
Zobraziť profil Noemka
~ 19.08.2013 - 07:51
Robila som ju v sobotu, bola vyborna.
Zobraziť profil Táňa
~ 19.08.2013 - 16:02
Ďakujem za komentár, som rada, že si spokojná :-)
Zobraziť profil zdenka131
~ 19.08.2013 - 12:51
Žemľovku som robila z vianočky, bola fantastická, najlepšia akú som jedla. Vďaka za super recept.
Zobraziť profil Táňa
~ 19.08.2013 - 16:02
Tiež si myslím, že z vianočky musí byť super. Ja robievam klasickú tiež buď z domáceho sendviča alebo z vianočky.
Zobraziť profil amanda
~ 16.09.2013 - 13:41
toto je vynikajúúúúca žemľovka...môžem len odporučiť...robievala som z vianočky,bola tiež výborná,ale už robím len tuto verziu:-))je neskutočne dobrá,najsamlepšia:-))))))) dík za recept..
Zobraziť profil emko
~ 16.09.2013 - 14:54
ty si ma tak navnadila, ze aj ja ju asi dnes urobim znova :)
Zobraziť profil Táňa
~ 16.09.2013 - 15:20
Ja tiež ďakujem, je skutočne vynikajúca :-)
Zobraziť profil Táňa
~ 04.11.2013 - 15:09
Ďakujem za fotku Deniske Smrekovej :-)
Zobraziť profil honestka
~ 16.09.2014 - 21:23
Nuz vyzera ozaj luxusne. Ja som nie moc sladka, ale speci strudlu mojej mamky /orechovu a tvarohovu/- neodolam, upeciem... ked sa chcem odvdacit Ivcovi - co si plnne zasluzi, taketo dobroty su presne to, po com pisti jeho fajnovy zobacik. Dodnes je recept tvojej sestricky Darinky na "Trhanec" jednym z rychlych a jeho oblubenych jedal. Dnes mame tu velky DEN /34 rokov prichodu do Calgary/ a okrem dobrej vecere sa pecie aj kremeska, ktora tiez patri medzi stalaice. Casto ma provokujes s jedlami, ktore sa ponukaju na tejto great stranke, pretoze tvoje recepty su nasej chuti velmi pribuzne. Pozdravujem, hugs.
Zobraziť profil Táňa
~ 16.09.2014 - 21:31
Rada ťa opäť vidím Hanka. Táto žemľovka je skutočne de luxe. Každý kto ju vyskúšal bol spokojný. Zdravím celú rodinu a poriadne to oslávte :-)
Zobraziť profil Tuška
~ 18.09.2014 - 11:37
No tak toto bola ozaj luxusná žemľovka, keď môj mladší syn Matej žemľovku neje, ale omylom si nabral a pochvala na seba nenechala dlho čakať. Ja som ju nestihla ani odfotiť hotovú. Ďakujeme za vynikajúci recept.
Zobraziť profil Zuzi
~ 03.10.2014 - 08:29
Žemlovka ohromná! Vždy som mala žemlovku takú "zadávenú" ale toto je paráda. Upiekla som ju včera na večeru. Potom sme sedeli pri telke a chodili s tanierikmi do kuchyne ukrajovať :-)....ostalo mi asi 10x10 cm na dnešné raňajky.
Zobraziť profil Táňa
~ 03.10.2014 - 09:04
Tomu verim :-)
Zobraziť profil svetlany40
~ 14.10.2014 - 17:02
Pred chvilkou vytiahnuta z rury. Vase recepty su velmi chutne..... Dakujem
Zobraziť profil ogeletka
~ 19.10.2015 - 14:51
Vynikajúca žemľovka. V živote som lepšiu nejedla. Mňam.
Zobraziť profil Táňa
~ 20.10.2015 - 19:47
Vieš že ani ja? Toto je "pani" žemľovka :-) Recept doporučujem všetkým k vyskúšaniu...!
Zobraziť profil babinka54
~ 28.02.2016 - 10:01
práve vytiahnutá z rúry a už aj okoštovaná len tak s vidličkou, ja orechové môžem takže u mňa za 1
Zobraziť profil Táňa
~ 07.03.2016 - 20:19
Juj veru by som si dala... mám v poslednej dobre strašnú chuť na sladké... ďakujem za fotku
Zobraziť profil babinka54
~ 24.07.2016 - 14:16
dnes som piekla s vnučkou
Zobraziť profil emko
~ 24.07.2016 - 14:26
Paráda, tak to má byť! :)
Zobraziť profil babinka54
~ 24.07.2016 - 14:17
a ešte finále
Zobraziť profil remperitka
~ 26.11.2016 - 19:03
odskusane - uzasna je, ja akosi od detsva neoblubujem zemlovku ale mm si zaziadal a musim povedat, ze som zmenila svoj nazor :) pridala som ale viac jablk aby bola jablkova s orechami a tiez tvaroh inak podla receptu :) mnam mnam mnam urcite si ju budeme robievat
Zobraziť profil emko
~ 27.11.2016 - 13:01
Tak to som moc rada, veru, domáca zemlovka stoji za to :)