- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Možno viete možno nie, ale mak obsahuje oveľa viac vápnika ako mlieko. Okrem toho je mak výdatným zdrojom aj ďalších minerálov, B-komplex vitamínov a olejov. V rámci skúšania mliečnych alternatív sme tentokrát po kokosovom mlieku doma vyskúšali mlieko makové.
100g celého maku prepláchneme a zalejeme 800-1000ml vody. Menšie množstvo vody zabezpečí výslednú hustejšiu (krémovitejšiu) mliečnu konzistenciu. Takto zaliaty mak necháme cez noc namočený bobtnať pri izbovej teplote. Je možné ho občas premiešať a uvidíme, že zrnká maku majú po čase tendenciu usádzať sa na dne nádoby.
Nakoniec premixované makové mlieko potebujeme precediť. Použijeme husté sitko, či sterilnú gázu, ľanové plátno alebo akúkoľvek pasírovaciu pomôcku, ktorou si proces vieme uľahčiť.