Možno viete možno nie, ale mak obsahuje oveľa viac vápnika ako mlieko. Okrem toho je mak výdatným zdrojom aj ďalších minerálov, B-komplex vitamínov a olejov. V rámci skúšania mliečnych alternatív sme tentokrát po kokosovom mlieku doma vyskúšali mlieko makové.

Makové mlieko

Suroviny

 

100

g mak celý

800

ml voda

100g celého maku prepláchneme a zalejeme 800-1000ml vody. Menšie množstvo vody zabezpečí výslednú hustejšiu (krémovitejšiu) mliečnu konzistenciu. Takto zaliaty mak necháme cez noc namočený bobtnať pri izbovej teplote. Je možné ho občas premiešať a uvidíme, že zrnká maku majú po čase tendenciu usádzať sa na dne nádoby.

V dôsledku uvoľňovania tuku z maku bude po pár hodinách tekutina žltohnedá. Zmes budúceho makového mlieka prelejeme do mixéra a mixujeme na najvyšších otáčkach. Mixovaním sa do vody uvolňujú dôležité látky, tekutina začne peniť a nadobudne bielu mliečnu farbu.

Nakoniec premixované makové mlieko potebujeme precediť. Použijeme husté sitko, či sterilnú gázu, ľanové plátno alebo akúkoľvek pasírovaciu pomôcku, ktorou si proces vieme uľahčiť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa