Kokosové mlieko máme veľmi radi. Len mám pocit, že čo plechovka, to iné zloženie. Samozrejme je dnes možné naraziť aj na kvalitné výrobky, ktoré obsahujú naozaj iba kokos a vodu, avšak cena nie je malá.
Pozor, kokosové mlieko je niečo iné ako kokosová voda. Mlieko sa získava lisovaním dužiny, kokosová voda je číra tekutina nachádzajúca sa v dutine kokosového orecha.

Kokosové mlieko

Suroviny

 

5

PL kopcom kokos strúhaný

250

ml voda

Je viacero spôsobov ako sa ku kokosovému mlieku prepracovať v domácich podmienkach. Jedna možnosť je zmiešať nastrúhanú kokosovú dužinu s mliekom a tento mix následne prepasírovať, napr. pomocou sitka, či kúsku gázy.

Ďalšou variantou je náhrada mlieka horúcou vodou.

Víťazom pomyselnej súťaže o najlepší pomer cena/náročnosť prípravy je ale nasledujúca finta:
Do hlbšieho pohára nasypeme 5 polievkových lyžíc strúhanej kokosovej múčky, ktorú zalejeme 250ml horúcej vody. Necháme chvíľu nabobtnať, rozmixujeme napr. tyčovým mixérom a prepasírujeme. Proces pasírovania sa dá výrazne zjednodušiť použitím vynálezu s názvom aeropress. Pomocou aeropressu sa minimalizuje doba pasírovania kokosového mlieka (vrátanie následného čistenia pomôcok) na úplné minimum.

Samozrejme si každý množstvá prispôsobí svojim požiadavkám na výslednú konzistenciu kokosového mlieka. Viac kokosovej múčky = hustejšie mlieko.

Je zopár možností ako zúžitkovať zbytky prepasírovanej kokosovej sušiny. Napríklad na výrobu kokosovej múky alebo sušienok.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil kamilka
~ 12.12.2013 - 14:04
Tento recept stoji za vyskusanie. Len dve suroviny a ziadne umele pridavky. Vyborne!
Zobraziť profil Marienka Špaldienka
~ 15.12.2013 - 21:37
Paráda! Včera večer som skúšala spraviť... a ochutila som ho ešte troškou vanilkového cukru ;-). Mňamka to je! Je krásne bielučké a jemnučké!!! Vďaka za tip. Keď nebude doma "Zajíc", spravím si mliečko bez éčok...:-)
Zobraziť profil labus
~ 06.09.2015 - 13:36
super nápad,
Zobraziť profil frenchie
~ 03.08.2017 - 11:28
skvelé mlieko, mňam. Len v chladničke sa oddelí tuk od vody. Dá sa to potom nejak ohriať aby sa tuk s vodou spojil a stále bolo mliečko dobré a použiteľné? Ďakujem :)
Zobraziť profil emko
~ 03.08.2017 - 12:07
Ahoj, ono by myslim aj uplne stačilo ho len trochu premixovať ..
Zobraziť profil pucik
~ 31.05.2018 - 18:50
Mna by zaujimalo ako sa z toho robi ta kokosova muka? Len sa to nejak vysusi?
Zobraziť profil emko
~ 04.06.2018 - 19:00
Môžeš rozmixovať celý očistený kokosový orech, potom scediť mlieko a zbytok suš pri nízkych teplotách v rúre na plechu s papierom na pečenie :)