Tak ako k vianociam patrí vianočka, na veľkonočné sviatky by nemal chýbať na stole mazanec.

Mazanec je ako sladký jednoduchý koláč. Jemný ako vata. Maže sa maslom a domácim džemom. K tomu uvaríme kakao a máme super raňajky. Mazanec môžeme vylepšiť hrozienkami či mandľami, toto je iba základný recept. Tým, že ho miesi za mňa pekárnička a upečie rúra, je recept na mazanec skutočne jednoduchý a vždy sa vydarí.

Maslový mazanec

Ak máme pekárničku, vložíme do nej suroviny a necháme spracovať a nakysnúť cesto. Ak nie, postupujeme ako pri inom kysnutom ceste.

Vykysnuté cesto na mazanec na doske premiesime. Nebude sa lepiť, netreba ho teda podsypávať múkou.

Vytvoríme bochník, preložíme na plech a necháme ešte skoro hodinu nakysnúť. Potom ho celý potrieme rozšľahaným vajcom.

Mazanec vložíme do vopred vyhriatej rúry piecť prvých 10 minút na 190 stupňov a potom ešte 15 minút na 150 stupňov.

Po upečení mazanec preložíme na mriežku vychladnúť.

A takto veľkonočný maslový mazanec vyzerá v reze.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil hambalko
~ 11.02.2014 - 15:51
Dnes som ho robila,nemala som dost hladkej muky tak som dala hladku špaldovu a trochu som ešte pridala cukor,je vynikajuci,recept už mam uloženy,určite ho budem robievat častejšie.
Zobraziť profil Babetta
~ 25.04.2014 - 20:05
Mazanec vypadá velmi zdařile, ale překvapilo mně docela malé množství cukru, já dávám kolik másla, tolik cukru, ale jistě může být i méně, žloutky aspoň dva.:-)
Zobraziť profil StankaV
~ 15.04.2015 - 00:17
Vyskúšala som ... veľmi nám chutil :D