Tak ako k vianociam patrí vianočka, na veľkonočné sviatky by nemal chýbať na stole mazanec.

Mazanec je ako sladký jednoduchý koláč. Jemný ako vata. Maže sa maslom a domácim džemom. K tomu uvaríme kakao a máme super raňajky. Mazanec môžeme vylepšiť hrozienkami či mandľami, toto je iba základný recept.

Mazanec je skutočne jednoduchý a vždy sa vydarí.

Ak nemáte čerstvé droždie, použite 2 lyžičky sušeného.

Maslový mazanec

Múku so štipkou soli premiešame vo väčšej mise. Pridáme cukor, vlažné mlieko, rozmrvené droždie, žĺtok a rozpustené maslo. Necháme zakryté pár minút stáť a potom v rukách vypracujeme kompaktné, nelepivé cesto. Necháme kysnúť asi hodinu.

Vykysnuté cesto na mazanec na doske premiesime. Nebude sa lepiť, netreba ho teda podsypávať múkou. Vytvoríme bochník, preložíme na plech a necháme ešte skoro hodinu nakysnúť. Potom celý mazanec potrieme rozšľahaným vajcom. Môžeme posypať mandľovými lupienkami.

Mazanec vložíme do vopred vyhriatej rúry piecť prvých 10 minút na 190 stupňov a potom ešte 15 minút na 150 stupňov. Po upečení mazanec preložíme na mriežku vychladnúť.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil hambalko
~ 11.02.2014 - 15:51
Dnes som ho robila,nemala som dost hladkej muky tak som dala hladku špaldovu a trochu som ešte pridala cukor,je vynikajuci,recept už mam uloženy,určite ho budem robievat častejšie.
Zobraziť profil Babetta
~ 25.04.2014 - 20:05
Mazanec vypadá velmi zdařile, ale překvapilo mně docela malé množství cukru, já dávám kolik másla, tolik cukru, ale jistě může být i méně, žloutky aspoň dva.:-)
Zobraziť profil StankaV
~ 15.04.2015 - 00:17
Vyskúšala som ... veľmi nám chutil :D
Zobraziť profil Corina
~ 12.04.2020 - 00:21
mno ja som ocividne nieco pokazila 😂.. praskol mi a ked som ho vybrala takto sa rozliezol..
Zobraziť profil emko
~ 16.04.2020 - 11:53
To je mi ľúto. Kysnuté cesto zvykne prskať, ak nie je dobre vykysnuté a zabalené. Jedno súvisí s druhým.. Veľmi treba dbať na to, aby vrchná strana pri tvarovaní cesta bola hladká, pružná a kompaktná. Spodok spojíme prstami dôkladne a spojom dolu necháme vždy kysnúť, kým zväčší objem ..
Zobraziť profil IvaF
~ 19.04.2020 - 14:58
Je famózny. Nemám nejako extra veľa skúsenosti s kysnutým cestom, ale recept je výborne napísaný a s cestom sa veľmi dobre pracuje.
Zobraziť profil emko
~ 20.04.2020 - 17:36
Ďakujem, som rada :)