Veľakrát sa stáva, že mi ostanú uvarené zemiaky. Pretože som človek, čo nič nevyhodí, všetko zužitkujem tak, ako to kedysi robili naše babky. Aj dnes som mala trochu zemiakov od obeda, pridala som vajíčko, múku, cukor a kypriaci prášok. Spracovala cesto a natrela som ho makovo-lekvárovou plnkou, ktorú som mala odloženú v chladničke z posledného veľkopečenia svadobných koláčikov.

Zemiakový závin

Postup je jednoduchý. Uvarené vychladnuté zemiaky na doske postrúhame, prisypeme podľa potreby múku, pridáme vajcia, cukor a kypriaci prášok. Cesto nesolím, lebo zemiaky boli osolené. Ak je cesto riedke, pridám podľa potreby múku. Cesto rozdelím na dve polovice a na pomúčenej podložke rozvaľkám. Dve tretiny potriem plnkou. Tú pripravím tiež jednoducho. Slivkový lekvár zamiešam s makom.

Oba záviny zaviniem, popichám vidličkou a potriem mliekom. Vložím do rúry a pečiem na 180 stupňov do ružova.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa