Kokosky

emko ~ 9. december 2020 - 8:12

Aby sa kokosky rozplývali na jazyku, je potrebné ich správne pripraviť. Preto treba dodržať dávkovanie cukru, aj keď sa to zdá veľa. Cukor treba použiť kryštál, alebo krupicu, nie práškový. Kokosky sa pripravujú sa rôznymi spôsobmi, no mne sa najviac osvedčilo šľahanie nad parou. Kokosky potom vôbec nezmenia tvar, zvrchu sú chrumkavé a vnútri mäkké.

Sezóna

Bielky spolu s cukrom dáme do väčšej nádoby na hrniec s vodou a šľaháme na vysokých obrátkach nad parou. Hmota začne tuhnúť, musí byť až horúca a pevná. Vtedy pridáme ocot a vsypeme kokos a šľaháme ešte chvíľku.

Horúcu hmotu odstavíme a vmiešame do nej múku. Na papier dávame buďto lyžičkou kôpky, alebo vrecúškom nastriekame kokosky. Necháme ich aspoň hodinu voľne vychladnúť a usušiť.

Až potom kokosky vložíme do rúry a pečieme - sušíme na 130 stupňov, pokým sa spodky sami neodlepia od papiera. To vyskúšame tak, že ich príborovým nožíkom podvihneme.

Kokosky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Väčšinou je to za 40 minút hotové, potom začnú dostávať zlatistú farbu, ak vám takéto kokosky vyhovujú, nechajte ich dlhšie.

Komentáre

klaura ~ 20. december 2013 - 9:43

kokos je moja slabosť ... mám dosť bielok, tak idem na to ... držte mi palce, lebo bielkové pusinky som ešte nerobila ... mám pred nimi rešpekt ... akýsi ... :)))))

0

veronika353 ~ 21. december 2013 - 8:49

Pekla jsem kokosky ve středu,povedly se,děkuji za výborný recept,už jsem je zkoušela víckrát,ale výsledek nebyl moc dobrý,až teď:-)))

0

Tuška ~ 27. január 2014 - 2:14

Včera som nevedela čo so sebou, mala som hroznú chuť na niečo sladké. V chladničke boli bielka, chuť urobiť ich bola tiež! Kokosky sa mi podarili v ý b o r n e ! Ďakujem za skvelý receptík.

0

Tuška ~ 14. september 2014 - 4:00

Vidím, že kokosky som robila v januári, no ale foto je v septembri, no i tak še dá no ne.

0

monika74 ~ 14. marec 2019 - 8:25

Krásne sa mi vydarili, ale mala som ich kyslaste, nestačili by len 4 čajové lyžičky octu?

0

emko ~ 14. december 2020 - 11:04

In reply to by nebraska

Ocot v ceste sa pridáva, aby pomohol vytvoriť výbornú "krustičko". Podobne ako keď pridáš trochu octa do chlebového cesta. Ocot vlastne inhibuje tvorenie gluténu. Takže kôrka nie je tak tvrdá, ale zároveň ostane chrumkavá :)

0

zuzi22 ~ 23. december 2020 - 12:12

Moje prvé kokosky, podarili sa mi po vychladnutí aj naplniť troškou čerešňového lekváru a namočiť v čokoláde :-)
PS: dala som len 2PL octu.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj