Kokosky

Aby sa kokosky rozplývali na jazyku, je potrebné ich správne pripraviť. Preto treba dodržať dávkovanie cukru, aj keď sa to zdá veľa. Cukor treba použiť kryštál, alebo krupicu, nie práškový. Kokosky sa pripravujú sa rôznymi spôsobmi, no mne sa najviac osvedčilo šľahanie nad parou. Kokosky potom vôbec nezmenia tvar, zvrchu sú chrumkavé a vnútri mäkké.
4 |
ks | vaječný bielok |
400 |
g | cukor kryštál |
4 |
PL | ocot |
100 |
g | múka polohrubá |
150 |
g | kokos strúhaný |
Bielky spolu s cukrom dáme do väčšej nádoby na hrniec s vodou a šľaháme na vysokých obrátkach nad parou. Hmota začne tuhnúť, musí byť až horúca a pevná. Vtedy pridáme ocot a vsypeme kokos a šľaháme ešte chvíľku.
Horúcu hmotu odstavíme a vmiešame do nej múku. Na papier dávame buďto lyžičkou kôpky, alebo vrecúškom nastriekame kokosky. Necháme ich aspoň hodinu voľne vychladnúť a usušiť.
Až potom kokosky vložíme do rúry a pečieme - sušíme na 130 stupňov, pokým sa spodky sami neodlepia od papiera. To vyskúšame tak, že ich príborovým nožíkom podvihneme.
Kokosky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Väčšinou je to za 40 minút hotové, potom začnú dostávať zlatistú farbu, ak vám takéto kokosky vyhovujú, nechajte ich dlhšie.
Komentáre
klaura
20.12.2013 - 20:43
veronika353
21.12.2013 - 07:49
Tuška
27.01.2014 - 13:14
Tuška
14.09.2014 - 14:00
monika74
14.03.2019 - 19:25
emko
01.04.2019 - 12:23
nebraska
09.12.2020 - 23:15
emko
14.12.2020 - 10:04
zuzi22
23.12.2020 - 11:12