Plnenú papriku varím väčšinou v lete, keď sú na trhu naše voňavé papriky. Tie dodajú paradajkovej omáčke tú správnu chuť a vôňu.

Moja mama donedávna, keď ešte mala záhradu, zavárala svoj paradajkový pretlak do sedemdecových pohárov a do každého vložila jednu-dve papriky. Vtedy som plnenú papriku robievala častejšie. V dnešnej uponáhľanej dobe sa na tie klasické jedlá zabúda. O to väčšia je moja radosť vidieť našich mladých ako mňamkajú, keď ich ponúknem takýmto jednoduchým jedlom.

Plnená paprika

Najskôr v osolenej vode uvaríme ryžu. Necháme ju vychladnúť a primiešame k mletému mäsu. Pridáme najemno posekanú cibuľu, vajce, osolíme a dochutíme korením.

Touto zmesou naplníme papriky a zo zvyšku narobíme guľky. Z každej papriky odkrojíme aj špičku, aby mal kadiaľ pri plnení unikať vzduch.

Z oleja a múky urobíme svetlú zásmažku a zalejeme ju studeným vývarom.

Pridáme pretlak, koreniny a za neustáleho prešľahávania metličkou privedieme k varu.

Keď omáčka začne vrieť, povkladáme do nej papriky a guľky. Teraz už varíme na najmenšom ohni a omáčku necháme zakrytú pomalinky asi hodinu prebublávať.

Hotovú omáčku dochutíme cukrom, prípadne osolíme. Plnenú papriku podávame s varenými zemiakmi, alebo s knedľou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil EviCZka
~ 17.07.2013 - 17:48

och bych si dala :)

Zobraziť profil remperitka
~ 17.07.2013 - 18:16

Tánička toto je čistá provokácia - toto milujem !!! ale nikdy som sa to neodhodlala robiť, lebo si vravím , že by som to neurobila také ako moja mamina, tak sa vždy teším keď idem k našim že bude plnená paprika :)

Zobraziť profil Táňa
~ 17.07.2013 - 18:25

Aj moja mama ju varí lepšiu ako ja...teda viac mi u nej chutí, ale možno preto, že ju nevarím ja :-)

Zobraziť profil remperitka
~ 17.07.2013 - 21:44

presne ako pisete - od mamiciek je vsetko lepsie :)

Zobraziť profil viedra
~ 17.07.2013 - 20:36

presne remperitka aj ja som bola taka že som sa nepuštala do toho že to aj tak neuvarim ako moja maminka len bohužial pred rokom som o mamin prišla tak že ale maja mama varila gulky zvlašt na pekači aby rosolzostal pekny

Zobraziť profil klaura
~ 17.07.2013 - 21:53

jeeej ... práve dnes sme ju mali na obed ... s knedľou ... robievam ju iba v lete z čerstvých paprík ... tie zavarené nemajú tú správnu vôňu ...
Táni ... a pripravujem ju presne tak, ako ty ...
remperitka, viedra ... odhodlajte sa čo najskôr ... nie je to nič zložité a ponerne rýchlo hotové ... :)
a ešte niečo ... tá moja plnená paprika mi chutí viac ako od mamky ... akosi tú šťavu viem lepšie ochutiť ... ale pssssst ... :))))

Zobraziť profil honestka
~ 28.07.2013 - 21:12

z dnesneho trhu konecne prisli taketo lahodne papriky./inac tu dostanem iba tie hrubostenne/. takze cez tyzden sa ide na veliky hrniec tejto dobroty aby bolo aj do foroty na prihriatie.
Ja robievam na 2 dalsie sposoby.
Knedle najnovsie robim z kvasku a tie narastu ako dive.

Zobraziť profil Táňa
~ 28.07.2013 - 21:35

Fakt? To som ešte neskúšala z kvásku, aj keď kvások mám. Ako ich robíš?

Zobraziť profil honestka
~ 29.07.2013 - 01:18

ano, chcela som pridat obrazok sem, ale musim prestudovat, ako to mate nastavene a cez co sa da pridavat.
poslem ti email neskor, lebo uz prisli decka, a prilozim ti obrazky tam. pa dakujem. Ste TU SKVELI!
bludim po receptoch a veru mam co dohanat, rozbehlo sa to ako na pase....

Zobraziť profil Táňa
~ 29.07.2013 - 09:05

Hanka obrázok pridáš úplne jednoducho sem pod recept. Ako píšeš komentár, pod tým máš vybrať súbor a tam sa ti obrázok nahraje a potom dáš uložiť a je to :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 29.07.2013 - 18:35

Komentár od HONESTKY:

Rozdiel je iba v tom, ze nepouzivam drozdie ale kvasok, ten mam 2 typy. vzdy suchy / to co je na vahe- volam to naocesto a mam ich niekolko druhov, zalezi aky chlieb robim/ alebo bezny v pohari v chladnicke. obidva pred robenim chleba alebo teraz uz oblubeneho knedlika prichovam za 24 hodin beznym sposobom a potom spracujem dalej.

Pri knedlikoch nevadi ze je mix muka, niekedy si necham len cisto biely. Inac ja do knedlika nedavam niekedy vajicko vobec. Na obrázku je to z 2 kg muky, takze knedle su obrovske a pouzijem len 1 vajce vodu, sol, a vzdy yogurt alebo kysle mlieko alebo ked robim tvaroh zamrazim si srvatky na porcie a toto pouzivam aj do pecenia s drozdiami/.
Knedle su uzasne lahucke hoci nemam nic proti tym normalnym tiez. proste ako pride nalada a cas, tak urobim, hehe.

Zobraziť profil Reny Naty
~ 11.10.2014 - 09:29

Varit a pect podle vasich receptu, je naprosto uzasne!! Moc dekuji, moc nam vsem doma chutnalo!!

Zobraziť profil Táňa
~ 11.10.2014 - 11:45

Ďakujem pekne za fotku a za milý komentár :-)

Zobraziť profil Reny Naty
~ 11.10.2014 - 11:47

Ja dekuju Vam, pro mne jste nejlepsi na netu :-)

Zobraziť profil svetlany40
~ 05.03.2015 - 23:01

Ako vzdy dokonaly recept a pochutnali sme si neuveritelne . Dakujem moc 😍 😍

Zobraziť profil AlenkaM
~ 25.04.2015 - 12:59

Už rozvoniava =)