Rebarborový koláč

emko ~ 17. august 2016 - 4:31

Koláče s rebarborou sú úžasné. V arabskom liečiteľstve je rebarbora veľmi často využívaná. K nám sa dostala vraj z Tibetu.
Aj keď rebarboru používam na koláče čerstvú, v tomto recepte som ju povarila s cukrom a škoricou.
Pečieme na veľkom plechu 40x40 cm.

Suroviny
Plnka:
 
 
1500
g
200
g
Cesto:
 
 
200
g
Sneh:
 
 

Najskôr očistenú rebarboru pokrájame na väčšie kúsky a dáme ju do hrnca. Pridáme pol deci vody, zasypeme cukrom, ochutíme škoricou a povaríme. Rebarboru nerozvaríme celkom na kašu, len necháme časť tekutiny za stáleho miešania odpariť. Potom v hrnčeku rozmiešame dve zarovnané lyžice škrobu v pol deci vody a prilejeme k rebarbore. Ihneď vypneme sporák. Vznikne nám rebarborový puding s kúskami rebarbory. Rúru zapneme na 180 stupňov, aby sa rozohriala.

Pripravíme cesto. Môžeme ručne v miske vymiešať mäkké maslo s cukrom, pridať žĺtky a nakoniec vmiešať múku s kypriacim práškom. Ale jednoduchšie je všetko naraz hodiť do mixéru s nožíkmi a stroj nechať pracovať za nás. Cesto sa spojí do minúty. Potom ho preložíme na pomastený plech a rukami roztlačíme aj kúsok na boky plechu. Na cesto nalejeme ešte teplú rebarboru, povrch uhladíme a dáme do teplej rúry piecť asi 25 minút.

Po dvadsiatich minútach pečenia vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Potom vyberieme koláč a na horúci dáme sneh. Ak chcete, môžete ho uhladiť stierkou, ale stačí ho ledabolo roztiahnuť a stierkou po povrchu poťapkať. Vyzerá to zaujímavo. Plech vložíme nazad do rúry ešte asi na 15 minút dopiecť, kým sneh zhora trochu nestmavne.

Rebarborový koláč je veľmi osviežujúci a chutný, ak vydržíte a necháte ho vychladnutý v chladničke stuhnúť. Potom sa aj lepšie krája.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj