Hrnčekový chlieb pre začiatočníkov

emko ~ 17. október 2021 - 13:32

Hrnčekový chlieb pre začiatočníkov, alebo veľmi zaneprázdnených. Príprava zaberie len 5 minút, pečenie asi 50 minút. Môžete ho zamiesiť večer a ráno šup do rúry. Dá sa tiež pripraviť ráno pred odchodom do práce a upiecť po návrate.

Tento chlieb má veľké oká v striedke a úžasne chrumkavú, tenkú kôrku. Najradšej ho mám hneď čerstvý, namáčaný do olivového oleja.

Receptu sa naozaj netreba báť. Aj keď ste s kysnutým cestom nikdy nepracovali, chlieb sa vám určite podarí. Nemusíte ho ani nijako špeciálne hniesť a tvarovať. Stačí len premiešať suroviny vareškou a potom celé preložiť do dobre tesniaceho hrnca či pekáča s pokrievkou.

Ochutiť ho môžete rascou, semienkami, orechami, sušenými rajčinami, bylinkami, alebo sušenou cibuľkou. Fantázii sa medze nekladú :)

No a ak vás pečenie chleba chytí, určite skúste aj kváskový chlebík.

1 hrnček - 250 ml

Suroviny
3
hrnčeky
2
KL
1,5
hrnčeka
Sezóna

Všetky suroviny spolu v miske vareškou premiešame, aby sa dobre spojili. Misku zakryjeme a necháme pri izbovej teplote cesto kysnúť asi 8 hodín. Minimálne 6 a maximálne 12. Čím dlhšie cesto kysne, tým budú oká v striedke väčšie.

Keď cesto vykysne, rozohrejeme rúru aj s pekáčom a pokrievkou na 250 stupňov. Keďže cesto nijako netvarujeme, chlieb sa prispôsobí tvaru pekáča. Je preto dobré nemať pekáč príliš veľký. Priemer 22 až 26 cm je akurát.

Cesto preložíme do horúceho pekáča, zakryjeme pokrievkou a vložíme do spodnejšej časti rúry na 30 minút piecť. Potom pekáč vyberieme a pokrievku dáme bokom. Znovu vložíme do rúry bez pokrievky a pečieme ďalších 20 minút na 230 stupňov. Takto sa prepečie kôrka chleba krásne do zlatista.

Hrnčekový chlieb necháme na mriežke vychladnúť a už len čakáme na ten úžasný zvuk, keď ho rozkrojíme :)

Komentáre

Potter ~ 31. január 2024 - 20:30

Tak som to skúsil.. 

 Ako moja prvotina to vôbec nebolo zlé. Chlieb je chutný, chrumkavý, voňavý.

Išiel som podľa receptu, no moja nedočkavosť nemala konca a tak namiesto 6-12h som mal cesto v miske kyske len 3,5h. Pohoda. Podľa mňa sa chlebíku nič nestalo. Ci to bolo tou miskou, neviem. Tak isto som nevydržal s predohriatím rúry a šupol som to tam skôr a pridal časovač na 35min. Neskôr som ešte 2 min pridal. Keďže som nemal dekel na plech, čo som si vybral, tal som použil len obyčajný alobal. V pohode. Po 37min som dal alobal preč a dopiekol 25min na 230°C. A tu je môj chrumkavý výsledok.

 

PS: nabudúce spravím dvojnásobnú dávku. Tento chlieb veru rýchlo po šiel. 

0

JarkaR ~ 24. január 2023 - 8:16

Prosím Vás dá sa chlebík upiecť aj pri teplote 220 keď nemám inú trubu? Možno smiešne ale takú mame 

 

0

Lucia Langová ~ 20. marec 2022 - 13:51

Dobrý deň, parádny chlebík, hlavne pre zaneprázdnené maminy. Piekla som už dvakrát, všetkým veľmi chutilo. Len ja veľmi cítim, ak je niekde viac droždia (alebo kypriaceho prášku) ako by malo byť, alebo ak je cesto prekysnuté. Aj manželovi to dosť vadí. Zatiaľ som vždy cítila dozvuk droždia. Keď robím cibuľové bagety, tiež podľa vášho receptu, tam to necítim. Preto sa chcem uistiť, či by mal tento chlebík kysnúť pri izbovej teplote 8 hod. alebo v chladničke??

0

emko ~ 29. marec 2022 - 19:32

In reply to by Lucia Langová

Ahoj :)

Úprimne, tiež mám radšej chlieb s menej droždím. Ale niekomu práve toto vyhovuje.

Miestnosť, kde chlieb kysne, by mala byť chladnejšia. Ale chladnička už je príliš, to by bola fermentácia spomalená príliš a chcelo by to čas ešte chlieb "dorobiť" :)

0

Vladis ~ 12. január 2022 - 10:20

Dobrý deň, chcel by som to vyskúšať, silikonová forma nestačí? Ďakujem

0

Mira ~ 10. jún 2021 - 22:23

Dobrý večer, cesto som zarobila, rano dam piecť, len poraďte, či ho mám aj potrieť vodou a kedy. Som začiatočník, idem piecť chlieb 1x.Dakujem

1

T1nk4 ~ 15. marec 2021 - 17:24

Dnes prvýkrát vyskúšané, vyzerá perfektne :-) Neviem sa dočkať až ho ochutnáme.

1

Malýkuchár ~ 14. február 2021 - 6:54

Tak som na seba zvedavý ako to dopadne, robil som podľa receptu pak napíšem ako sa mi podaril.

 

0

JanaM ~ 28. január 2021 - 10:53

Dobry den, bokuzial nemam odmerku na muku, a hrncek si pouzit netrufnem. Skusila som recept raz a bol bajecny, len to meranie muky sa mi vôbec nepodarilo. Bolo jej prilis a vodu som musela pridat od oka. Vedeli by ste mi povedat, kolko gramov muky treba priblizne pouzit? Vobred dakujem :-)

0

JanaM ~ 28. marec 2021 - 18:17

In reply to by emko

Trochu mi to trvalo, ale nakoniec som dosla ako na to aj s hrncekmy... Citim sa blbo, ze som na to hned nedosla :P Chlieb mame velmi radi, robim aspon raz za tyzden :)

0

EvaMa ~ 26. december 2020 - 12:03

Výborný chlieb, už som ho spravila aspoň 5x a vždy sa vydaril! Pridávam doň aj semiačka a bylinky (tymián), koreniny (mletá rasca) alebo mletý sušený cesnak pre ešte výraznejšiu chuť. Vďaka za recept!

0

Varila myšička… ~ 6. apríl 2020 - 6:24

Dakujem za super recept. Bol to moj prvy chlebik ever, cize fakt skvely recpt pre zaciatocnikov. A chuti mi ako z mojej oblubenej pekarne v Yeme. Mnam. Taky vlacny. A to som dala jednu salku spaldovej muky. Nijak to tomu neublizilo :) Ja som este podla vzoru svojej maminy zabalila hotovy chlebik do vlhkej utierky a 3 dni mi vydrzal uplne chrumkavy, fajnovy, vlacny. Vobec nebol suchy. Dnes skusam pridat susene rajciny. Uvidime :)

0

dena75 ~ 28. august 2019 - 6:10

Pekný deň. Skúšala som chlebík 2x, recept bol z inej stránky. Chlebík je super, chutil každému, akurát nemala som také veľké oká, nebol tak nadýchaný ako na obrázku. Som začiatočník, mám začiatočnícke otázky, vopred sa ospravedlňujem. Nechala som cesto kysnúť vyše 12 hodín (večer 17-18 - ráno 9) a nepoložila som cesto do horúcej trúby. Ktorá okolnosť s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila menšiu nadýchanosť? Ďakujem :)

0

emko ~ 30. august 2019 - 12:58

In reply to by dena75

Ahoj a vôbec sa neospravedlňuj, som rada, že si napísala :)
Vloženie do dobre rozpálenej rúry spôsobí efekt,že chebík "vyskočí", nebude taká placka, ale viac sa zaguľatí.
Naopak veľké oká dosiahneš stupňom hydratácie v ceste, teda koľko vody pridáš. Tam ale tiež záleží, akú múku máš, niektoré múky vstrebajú vody viac. Ďalej na veľké oká pôsobí dĺžka kysnutia. Ten čas si dodržala podľa mňa ok. Je tiež možné, že droždie, čo si použila mohlo byť staršie a teda menej aktívne, aby také pekné oká vyprodukovalo...
Držím veľmi palce do ďalších pokusov :)

0

Niku ~ 21. jún 2019 - 11:48

Úžasný chlebík, podaril sa na prvý pokus. Odkedy som vyskúšala tento recept, iný už ani nehľadám. Výborný je dokonca aj na ďalší deň. Ďakujem krásne. Teším sa na ďalšie dobroty, ktoré vyskúšam. :)

0

Žúžu ~ 6. marec 2019 - 5:06

Mne sa podaril úžasný, strieška veľké oka, akurát, že kôrka bola na druhý deň tak strašne stvrdnutú, že to deti nevedeli pozut.....čím to je?a to som ho robila už 2x a vždy to isté, robím ho v jenskej mise

0

Altcha ~ 3. december 2018 - 11:44

Dnes som piekla vsetko podla receptu. Chlebik krasny velke oka.krasna korka. Len ten spodok je uplne divny. Vyzer ako surovy ale je tvrdy a leskly. Piekla som v jenskom skle. Preco moz byt ten spodok taky?

0

sabishi ~ 22. október 2018 - 3:39

Moc dakujem za tento recept a celkovovo za celych bonvivanov. Bavi ma varit a piect podla vasich receptov. Tento chlebik som prvy krat piekla pred 2tyzdnami, od vtedy som ho robila uz 5krat :-)

0

Tinka ~ 13. september 2018 - 3:50

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na pomer čerstvých kvasníc, keďže sušené droždie som u nás nezohnala :) ďakujem :)

0

lucia06 ~ 14. august 2018 - 10:11

vcera som vyskusala tento recept, chlebik je mnam, len si musim kupit mensiu formu, ale to uz je len kozmeticka uprava, nabuduce vyskusam aj zo spaldovej muky

0

viera55 ~ 1. august 2018 - 8:49

Dnes som tento chlebík upiekla podaril sa
ďakujem za recept.

0

JankaJan ~ 9. september 2017 - 12:51

Dobré dopoludnie:)chlebík som skúšala včera i dnes.Včerajší som nechala kysnúť 8 hodín,dnešný 12.Ani jeden sa my pekne nedvihol,ako Vám:(,neviem v čom to je a korku som nemala pekné hnedú,ako vy na vyobrazenom obrázku.Musela som chlebík potrieť slanou vodou,až potom chytil krásnu hnedinu.Mne to príde na dvojitú dávku,alebo?

0

emko ~ 10. september 2017 - 4:30

In reply to by JankaJan

Ahoj, skús použiť menšiu formu, tá pomôže podržať tvar chlebíka. Alebo môžeš cesto pred pečením vyklopiť na pomúčenú dosku a zabaliť do obálky, trochu vytvarovať, nechať ešte podkysnúť a potom až vložiť do pekáča. Ak nemáš dosť peknú hnedú kôrku, ak nechaj jednoducho dlhšie piecť :)

0

Denisa F. ~ 7. september 2017 - 12:47

Výborný chlebík!!!! Myslíte, že ho môžem upiecť aj z dvojitej dávky?? Som začiatočník z kysnutého cesta, tak len pre info, či mi to vykysne v poriadku :)

0

CÁCORkA ~ 22. apríl 2017 - 6:56

Dělám ho už delší dobu a je úžasný :-)
Jen co jsem přešla na celozrnnou variantu, tak ho děti nechtějí. Mají radši z bílé mouky.

0

emko ~ 22. apríl 2017 - 7:30

In reply to by CÁCORkA

Ja mám podobný "problém" :)
Tak som zvolila kompromis, miešam múky pol na pol a hodne ozdobím semienkami :)
Keď už som moc zúfalá, potriem im to proste marmeládou a zjedia do posledného zrniečka :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj