Držková z hlivy

emko ~ 23. október 2023 - 5:47

Poznám veľa ľudí, čo majú odpor ku klasickej držkovej polievke. Šťavu z polievky by hádam aj zjedli, ale tie držky, ani náhodou.

Práve pre takýchto stravníkov je vhodnou variantou uvariť držkovú z hlivy. Postup je skoro ten istý, čas prípravy oveľa kratší a chuť výborná. Namiesto hlivy môžete použiť aj baraniu hlavu, ale tá je predsalen menej dostupná.

Hubová držková patrí podobne ako gulášová medzi desiatové polievky. Je teda hustá a sýta. Podáva sa často samostatne len s chlebom.

Rozpis surovín je na 2 a pol litra polievky.

Vo väčšom hrnci na oleji pekne orestujeme na jemno pokrájanú cibuľu. Zaprášime ju múkou a za stáleho miešania múku orestujeme do zlatista. Pripravíme tak základ - cibuľovú zásmažku, do ktorej na záver pridáme mletú rascu, bobkový list a mletú sladkú papriku.

Premiešame a zalejeme vývarom. Prešľaháme metličkou a privedieme k varu. Vývar je dobré použiť hovädzí, no ak nejete mäso, môže byť aj hubový, alebo zeleninový. Ochutíme soľou a čiernym mletým korením (záleží, ako silný je vývar). Polievku poriadne prevaríme aspoň pol hodinu. 

 

Čerstú hlivu očistíme, odkrojíme tuhý koniec a pokrájame na plátky (ako drž. Vložíme do polievky a necháme prevariť už len asi 5 minút. To úplne stačí, aby sa hliva dostatočne povarila a nezmäkla.

Pridáme rozotretý cesnak a v dlaniach rozmrvenú majoránku. Podľa chuti pridáme soľ a korenie. Podávame s pečivom, alebo chlebom.

Komentáre

emvar ~ 30. január 2018 - 10:27

Výborný recept. Robila som hneď z dvojnásobnej dávky. My máme radi držkovú aj so zemiakmi, tak som pár pridala. Ešte sa nedojedla a manžel si už pýta o dva týždne opäť :)

0

janulka13 ~ 8. jún 2017 - 11:50

Emko, nemusíš variť osobitne koreniny. Ja používam obyčajné vajíčko na čaj, do toho si dám všetky koreniny a zavesím na okraj hrnca, potom ho nemusím hľadať.Takto to používam hlavne pri vývare, ale aj pri varenom víne na klinčeky.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj