Kuracia šunka

emko ~ 12. apríl 2017 - 8:09

K tomuto receptu potrebujeme domáci šunkovar, alebo aspoň igelitové črievko na tlačenku. Spracovaním mäsa získame 100% mäsovú chutnú šunku.

Na miesenie šunky môžeme použiť mixér s nožíkmi, alebo domácu pekárničku. Šunku je možné ochutiť rôznymi bylinkami, korením, olivami a podobne. Toto je základný recept na kilo šunky.

Na prípravu kuracej šunky je vhodné použiť mäso z vykostených kuracích stehien. Nie je príliš suché, ako prsia. Doporučuje sa použiť aj polovica soli a polovica rýchlo-soli, čo u šunky zaručí peknú farbu. To je už ale na vás. Pripraviť domácu šunku určite skúste. Aspoň budete mať zaručene domácu kvalitu.

Suroviny
1100
g
23
g
100
ml
5
g

Za hrsť mäsa odložíme bokom a ostatné všetko pokrájame na väčšie kúsky. Odloženú časť mäsa poriadne rozkutrujeme v mixéri s nožíkmi. Vo vode rozmiešame práškový cukor so soľou. Orientačne je to asi 1 zarovnaná kávová lyžička cukru a 4 zarovnané kávové lyžičky soli.

Domácu pekárneň bez ohrevu zapneme na miesenie, vložíme do nej kúsky mäsa, pridáme rozkutrované mäso a pekáreň zapneme. Po trochách prilievame ochutenú vodu a miesime asi 25 minút, kým sa hmota poriadne nespracuje. Ak nemáte pekáreň, vložte mäso do misky a mixérom s hákmi hmotu poriadne vymieste. Všetka tekutina sa vsaje do mäsa a okolo mäsa sa vytvorí pojivo, aby šunka držala.

Do šunkovaru vložíme sáčok a po trochách doň povkladáme mäsovú hmotu celkom do plna. Šunkovar poriadne stlačíme a uzatvoríme. Ak plníte bez šunkovaru len sáčok, poriadne hmotu popritláčajte, aby vo vnútri nebol vzduch a potom uzatvorte motúzom.

Uzatvorený šunkovar dáme do chladničky aspoň na jeden deň odpočinúť. Potom ho vložíme do hrnca s teplou vodou na 80 stupňov a pomalým varom varíme asi dve a pol hodiny. Po uvarení šunkovar vložíme do umývadla so studenou vodou a schladíme ho. Šunku nechám vychladnúť v studenej vode asi hodinu a môže sa krájať.

Komentáre

Tibor ~ 31. január 2021 - 2:37

Sunka vysla perfektne, jedina zmena ze sme dali na 2.5kg sunky 1.5kg kuracich stehien a 1kg kuracich prs.

0

Tibor ~ 31. január 2021 - 2:37

Sunka vysla perfektne, jedina zmena ze sme dali na 2.5kg sunky 1.5kg kuracich stehien a 1kg kuracich prs.

0

edelweiss ~ 24. máj 2017 - 9:20

ehm, rychlosol? ked je prirodzena farba uvareneho masa raz sediva, tak je sediva. ked si robim doma zdravsiu sunku, aby som nekupoval to svinstvo, co predavaju v obchode, tak tam nedam rychlosol. jasne, nech si da kto chce, ak chce, aj do bravcoveho kolena peceneho, aj do domacich klobas, ale ja si urcite nedam. za tu ruzovucku farbicku to nestoji. co sa tyka kozi, nebral by som to tak tragicky, napriklad glejovina z brav. paprciek a pod. by velmi mohla pomoct s tym, aby sunka drzala pokope (netreba sacok) a mohla by pekne zaplnit aj diery. cistota masa, k tomu by som povedal asi tolko, ze ved aj najlepsi steak nie je z najchudsieho masa, ale z takeho, co je tukom dostatocne prerastene. ja by som sa tuku nebal, tuk nie je zla vec. zla vec je, ked je este aj v sunke muka (v kupovanej sunke je, okrem mega mnozstva soli a aby niekto nahodou nepovedal, ze je to neslane, tak este pre istotu zvyraznovace chuti). bol som nedavno u kamosa kuchara v kuchyni na navsteve a videl som ho do jedla sypat vegetu. zacudoval som sa, videl to na mne a takto mi odpovedal: ja viem, ale ludia to miluju!

0

emko ~ 24. máj 2017 - 9:50

In reply to by edelweiss

vidíš, moja babička vegetu používala celý život úplne bežne a všetkým u nej chutilo najviac na svete..
čo máš proti vegete? je to nejaké vyložene zlo? mne to príde ako moderne vlny kedy sa vždy konzumná spoločnosť zameria na niečo a pokladá to za vyložené zlo... a to čo bolo strašne zlé 50 rokov dozadu, je zrazu ok a naopak...

0

edelweiss ~ 25. máj 2017 - 12:33

In reply to by emko

k zdravotnym otazkam sa nejdem teraz vyjadrovat, ale okrem nich mne na vegete vadi, ze je to dvojsecna sekera, na jednej strane chut zvyraznuje glutamatom, alebo jemu podobnym (asi aj navykovym) huncutstvom a na druhej ju zabija/prebija svojou vlastnou specifickou chutou. ale ako hovorim, ludia to miluju. mne tieto vlastnosti vegety a podobnych "dodataka jelima" vadia. ja kvoli zahustovaniu mukou a vegete uz skoro vobec nechodim do restauracii a do kantin, to uz absolutne nie.

0

emko ~ 26. máj 2017 - 4:59

In reply to by edelweiss

máš pravdu, s mnohým súhlasim... tiež už sa väčšinou v reštike radšej nenajem, lebo sa obávam katastrofy... ale zase mi aj vadia ľudia, ktorý to ženy do extrému a keď niekto pridá trocha vegety do polievy, tak sa tvária, ako keby tam sypal arzén.. tak asi tak :)

0

edelweiss ~ 28. máj 2017 - 14:49

In reply to by emko

tak som extremista, no, nevadi mi to. predvcerom som si robil vyvar z kuracich a kacacich krkov (lacna surovina), len s mrkvou, petrzlenom, zelerovou vnatou, bobkovym listom, ciernym korenim a solou a chuti z toho bolo na rozdavanie, aj ked ja solim menej. vyvar treba ale varit pomaly a dlhsie, kuchari v restikach vacsinou nemaju cas, alebo co. taky vyvar, ktoreho priprava trva do 1h potom aj tak vyzera. kuchari, ktori su zvyknuti na vegetu, ked kostuju jedlo (maju ho dajme tomu na 95-99% vychutene, co by mohlo aj stacit), tak ked kostuju, nieco im tam chyba. chyba im tam chut vegety, tak ju tam daju. jedlo nevylepsili, ale nezvratne zhorsili, ale su spokojni. ked sa stravujes v kantine, kde to takto robia kazdy den a s kazdym jednym jedlom (lebo ak niekde pouzivaju vegetu, tak ju davaju vzdy a do vsetkeho), tak sa slusne predavkujes a ziskas na to zavislost, minimalne senzoricku. do toho muka zmiesana s vodou v plastovom kybli ako univerzalny zahustovac, tak mas v kombinacii s vegetou jadnoznacny dovod stravovat sa doma. aspon ja to tak vidim.

0

emko ~ 28. máj 2017 - 9:44

In reply to by edelweiss

tak ako kde, my sme boli vcera na obed tu v miestnej malinkej v podstate kantyne a preto, ze viem, ze majitel si dava zalezat a aj ked stoji jedlo malo, tak vcera ten moravsky vrabec sa rozpadaval na jazyku, aj gulas super a polievky takisto vari poctive bez dochucovadiel..
takze tazko generalizovat

0

vanilka111 ~ 31. máj 2017 - 11:33

In reply to by emko

Chcem sa ešte spýtať na ten čas varenia. Robila som už bravčovú a varila som ju dve hodiny pri 80 stupňoch. Bola akurát. Šťavnatá. Kuraciu netreba variť kratšie? Dve a pol hodiny sa mi zdá veľa. Aby nebola tvrdá..

0

emko ~ 1. jún 2017 - 11:41

In reply to by vanilka111

Var dve hodiny a bude ok. Ono ten cas je treba, aby teplo pekne prestupilo celym objemom...aj ked uvazujes spravne, ze bravcove maso ked sa robi na panvicke treba dlhsie. Ale tu je to uz vsetko pomlete, tak to len dokladne spojit :)

0

kvetinka ~ 24. máj 2017 - 5:40

ďakujem za odpoveď. Takže aj v sáčku bude šunka držať pohromade. No čítala som, že sa sáčok môže roztrhnúť. Emko Ty si ju už robila do tlačenkového sáčku? Či len do šunkovaru?

0

kvetinka ~ 24. máj 2017 - 5:12

chcela by som sa opýtať či potrebujem na túto šunku šunkovar (rozmýšľam o jeho kúpe), alebo je to to isté do tlačenkového sáčku? Ešte som nikdy nerobila ani šunku ani tlačenku. Dá sa to dobre natlačiť aj do sáčku, aby sa šunka nerozpadávala? ďakujem za odpoveď.

0

emko ~ 24. máj 2017 - 5:28

In reply to by kvetinka

Ide to úplne v pohode aj bez šunkovaru, ako aj vidíš v komentároch vyššie, kde to ľudia skúšali. Možno to skús najprv bez neho a ak ťa bude domáca šunka baviť, tak si kúp aj šunkovar a bude príprava pohodlnejšia :)

0

helca103 ~ 4. máj 2016 - 13:02

Moja prvá kuracia šunka.
Dlho som ju chcela vyskúšať, ale nevedela som sa odhodlať a nakoniec som to riskla. Nie je dokonalá, ale je moja a určite budem robiť častejšie. Ďakujem za podrobný recept.
PS: fotené mobilom preto tá farba, v skutočnosti bola krajšia :-)

0

rosa ~ 4. apríl 2016 - 9:17

ahoj,

tie kozky z tych stehien asi nepouzijem?

0

emko ~ 4. apríl 2016 - 10:23

In reply to by rosa

Ahoj,

vo vseobecny je fajn pouzit ciste maso. Hlavne treba dokladne odrezat blany, aby ti v sunke nevadili.
Ale, co sa kozi tyka, mozes ich istym stylom pouzit. Len ich prevar a dokladne mixerom s nozmi najemno nasekaj. Pomoze to, aby sunka nebola sucha a pekne ju spoji. Vysusenej sunke tiez predides, ak nebude pruzina prilis napeta, aby nevytlacila stavu. A tiez pozor na prilis vysoku teplotu pri vareni.
Takze zalezi, ak chces extra kvalitnu dietnu chutnu sunku, obides sa bez pridania kozi ;)

0

rosa ~ 4. apríl 2016 - 3:31

In reply to by emko

vdaka emko za obsirnu odpoved...takze teraz mi je to cele jasne a zajtra sa pustam do "sunkovania", ozvem sa ako to dopadlo...

0

Kvetka ~ 31. máj 2015 - 10:49

Konečne som sa odhodlala vyskúšať tento recept a dobre som urobila. U rodičov som našla asi 30 ročný šunkovar,tak som skúsila urobiť šunku z bravčového stehna.Myslím že na prvý pokus celkom fajn,ale asi som ju mala trochu viac pritlačiť,lebo mi v nej zostali "diery" ,no chuť je naozaj fantastická. Určite budem ešte skúšať :)

0

vanilka111 ~ 16. apríl 2015 - 10:03

akurat majú v lidli v akcii XXL kuracie stehenne rezne :-) tak toto vyskúšam. Ak sa vydarí a budem chcieť vyskúšať aj bravčovú, postup a čas varenia je rovnaký??

0

kimlo ~ 20. február 2015 - 8:30

Kuracie stehná sú už v chladničke, dnes idem na to...

0

Evča ~ 24. január 2015 - 11:25

Ahoj, od vcera mam naložené maso v šunkovare, zajtra budem variť..samozrejme tvoju!!!, maso vymiesala pekarnička, na ktorú nedám dopustit!!, dik za recept

0

veronika353 ~ 17. apríl 2014 - 8:17

Děláme šunku podobně,dáváme 1kg maso z králíka a 1kg maso z plecka.Maso už mám připravené,manžel múže pracovat:-)))

0

elysa ~ 15. apríl 2014 - 8:17

Tak hlásim ako dopadla prvá manželova šunka, lebo určite nieje posledná, poradila si mu výborne- vybral si spôsob ako ju dotiahnuť do finále...Tu je- výborná bravčová...

0

Henny ~ 30. marec 2014 - 7:52

Supér,vyskúšam, je to vždy lepšie ako tie presolené výrobky.Pamätám sa,že voľakedy sa to tlačilo do fliaš od octu a tak sa varilo.

0

Angie ~ 16. marec 2014 - 3:55

Aj ja robievam túto šunku presne podľa tohoto receptu bol priložený k šunkovaru, ale nenapadlo mi dať to miešať do pekárničky.Najbližšie vyskúšam. Robila som už kuraciu,morčaciu a šunku z brav.stehna a taktiež som už skúšala s rýchlosoľou aj bez nej a ostala som pri pomere pol kuch.soli a pol rýchlosoli. Minule som robila z brav.stehna z 1100g mäsa som po spracovaní mala 980g šunky. Mäso ma vyšlo 3.89€ a ak nepočítam plyn , ktorý som spotrebovala tak ma 100g šunky ale skoro so 100% ným obsahom mäsa vyšlo na cca 0.40 centov ,kým v obchode to je okolo 1€ za 100g.:-)
A nehovoriac o tom že viem presne čo jem.

0

remperitka ~ 3. marec 2014 - 12:01

pamatam si z detstva sunku zo zajacov - moji krstny ich mali kopec tak sa vzdy robila sunka, och ako mi to pripomenulo :) uz som domacu sunku chcela davno skusit , tak mozno sa do toho pustim :)

0

mb ~ 2. marec 2014 - 9:19

fuuu, pouzit pekarnicku na chleba pre vyrobu sunky by mi ozaj nenapadlo ;)
recept fajny, dakujem, aj ked ja radsej bravcovu :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj