Tokáň je starší príbuzný gulášu. Pochádza zo Sedmohradska ešte z doby pred tureckou nadvládou. Preto sa tokáň varí bez papriky, s čiernym korením, kombinuje sa niekedy so slaninou, s hubami, s paradajkami alebo s klobásou. Ja som zvolila jednoduchú variantu s paradajkami, na víne a s domácou cestovinou.

Hovädzí tokáň

Suroviny

Mäso na prípravu tokáňa nakrájame na tenké rezance. Na masti opečieme nakrájané dve väčšie cibule a orestujeme na nej mäso. Dve veľké paradajky (asi 300g) rozmixujeme a pridáme k orestovanému mäsu (v zime dávam paradajkový pretlak). Premiešame, ochutíme soľou, roztlačeným cesnakom a mletým čiernym korením. Podlejeme vínom a pomaly pod pokrievkou dusíme. Občas podľa potreby podlejeme vodou a pred koncom častejšie miešame, pretože šťava je hustá, prebytočná tekutina sa odparila. Tokáň netreba zahusťovať múkou.

K tokáňu podávame domáce cestoviny: 300 g hrubá múka, 5 vajec, pol deci mlieka, soľ. Urobíme redšie cesto a cez haluškovač ho necháme pomaly kapať do vriacej osolenej vody.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil jeremy79
~ 14.11.2014 - 16:35
Práve som to dojedla, no a nemá to chybu :-)