Paprikáš s haluškami

emko ~ 20. november 2024 - 7:38

Takýto fajný paprikáš, ešte k tomu s domácimi haluškami, ach to je dobrota. Ako deti sme ho milovali. A ešte radšej sa pozerám, ako ho mastia moje deti, až sa za ušami oblizujú. Paprikáš je holt klasika maminkovskej kuchyne, ktorá bezpečne zahreje každé bruško :)

Paprikáš sa pripravuje z teľacieho, bravového, králičieho alebo kuracieho mäsa. Rozdiel medzi perkeltom (pörköltom) a paprikášom je ten, že paprikáš obsahuje menej cibule a papriky, ku koncu dusenia je zjemnený kyslou, alebo sladkou smotanou.

Suroviny
Paprikáš:
 
 
1000
g
250
g
 
 
Halušky:
 
 
1
ks
1
KL
 
 

VIDEORECEPT:

Na masti poriadne orestujeme nasekanú cibuľu, odstavíme z ohňa, pridáme mletú červenú papriku, pretlak, premiešame a zalejeme malým množstvom vriacej vody. Cibuľu povaríme, znovu podlejeme a necháme odpariť väčšiu časť tekutiny. Do tohoto základu vložíme na kocky pokrájané odblanené mäso a premiešame.

Mäso osolíme, podlejeme malým množstvom horúcej vody a za občasného podlievania a miešania pod pokrievkou dusíme. Keď mäso začne mäknúť, pridáme na malé pásiky pokrájanú čerstvú papriku, premiešame a ďalej dusíme, ale už nepodlievame. Pripravíme si smotanovú zálievku: Do misky dáme hustú kyslú smotanu spolu so sladkou a pridáme za naberačku horúcej šťavy z paprikášu. To robím preto, aby sa smotana v paprikáši nezrazila, lebo zálievka nesmie byť studená.

Z paprikášu necháme bez pokrievky odpariť väčšiu časť tekutiny, prilejeme smotanu a za stáleho miešania veľmi krátko prevaríme. Omáčka by sa mala sama zahustiť. Preto podlievame vždy len po troške, aby sme ku koncu nemali veľa omáčky.

No a halušky? Klasika: Do misky nasypeme múku a soľ, pridáme vajce a pri miešaní podľa potreby prilievame studenú vodu. Cesto by nemalo byť tuhé. Cez haluškovač pretieme halušky do vriacej osolenej vody, obvaríme, uvarené prepláchneme studenou vodou, dáme do misky a pomastíme. Variť by sa mali asi 4 minúty. Podávame ako prílohu k paprikášu.

Komentáre

zuzulafazula ~ 24. október 2021 - 19:31

Milujeme tento recept, uz som ho robila x krat :) . Len nasim tam vadili kusky paprik, tak som to vymyslela, ze do hrnca davam papriky iba prekrojene na polovicu, a ked su potom makke, tak ich lahko vyberiem a s trochou stavy zmixujem dohladka, a vlejem naspat do hrnca. Chut uzasna, a ziadne kusky ;)

1

Marusyja ~ 4. júl 2018 - 6:15

Dobry den, recept vyzera fantasticky. Moj paprikas robim inak a preto by som chcela vyskusat jeho obmenu 🙂 len sa chcem spytat, v surovinach uvadzate aj paradajkovy pretlak, kedy ho pridavate? V postupe ho nevidim, dakujem 🙂

0

Forgi ~ 26. február 2018 - 2:30

len mala poznámka k tomuto klasickému receptu: Je dobre nechať mäso najprv sprudka opiecť na masle, alebo rastlinnom oleji až do zlatovo-hneda. Potom vybrať a až do toho výpeku dať cibulu, zvyšok postupu už je rovnaky. Mäso vložím naspäť do hotovej omáčky a uz len krátko v nej povarim kým nezmäkne. takto bude jednak šťavnatejšie a aj omáčka bude výraznejšia.

0

Judith ~ 30. január 2018 - 9:40

Ježišííííí, mnamky, uplne super. Ďakujem za recept. Robila som v nedeľu, hneď ako som našla tento recept a je to úžasný recept, znovu chuť ako z detstva, mnamky...:-)

0

janka4620 ~ 13. jún 2017 - 14:02

Paprikáš ide u nás vždy. Deti vylizujú taniere.
Halušky stará klasika, ale nedávam vajíčko. Len polohr.múka, soľ a voda. Nemajú chybu.

0

Mária Šitzová ~ 24. september 2016 - 8:51

Dnes som robila takmer tak isto kurací paprikáš. Použila som 2 stehná dolné a 2 stehná horné. Aj ja robím cibuľový základ, naučila som sa to na TV Paprika.
Na rozdiel od teba som dala okrem sviežej papriky aj pokrájanú malú rajčinu, kúsok chili papričky a paprikovú pastu z tuby. Na záver som šťavu okyslila cit. šťavou. Na zahustenie som pouzila BIO špaldovú celozrnnú krupicu, ktorá je plná stopových prvkov, vlákniny a vitamínov. Varí sa z nej aj kaša a tá zasýti od raňajok až do obeda. :-)
Haluškár nemám, ja hádžem halušky z lopára, naučila ma to moja stará mama.Moje sú krajšie.

0

Vea ~ 9. apríl 2016 - 14:25

Vynikajúce!! :) Robila som už druhý krát podľa tohto receptu. Jednoduché, pár ingrediencií a hlavne výborné (zase sa mi potvrdilo že v jednoduchosti je krása v tomto prípade skvelá chuť). Ďakujem za receptík

0

emko ~ 9. apríl 2016 - 11:19

In reply to by Vea

Pre mňa je toto jedlo neskutočne spojené s detstvom. A tak ako mama píše v úvode, teraz ja machrujem pred svojimi deťmi touto dobrotou a aký je to pocit počuť, že som najskvelejšia kuchárka na svete! :))

0

lucmar ~ 17. september 2014 - 8:30

Dakujem za dobrý recept je veľmi dobrý.

0

niko ~ 3. september 2014 - 7:58

DAKUJEM ZA TENTO RECEPT.

Žijem už skoro 4 mesiace v Mexiku a začala mi dosť chýbať slovenská kuchyňa. Dnes som mal chuť na niečo naozaj babkovské a našiel som toto! Jasné, že tu nezoženiem teľacie tak ľahko (malé mesto, supermarkety s klasickou ponukou atď...) ale našiel som dobré čerstvé bravčové.

Nebol som si istý či idem do tohto projektu, lebo mi chýbal haluškovač. ALE. Spomenul som si na slovné spojenie "hádzať halušky", zadal ho do googlu a hľadal video ako sa to robí. Nenašiel som, ale hneď na prvej strane bol celkom slušný opis ako ich treba hádzať z dosky príborovým nožíkom. A odpadol som, aký som super hádzač halušiek! Všetko vyšlo, halušky sú super.

A perkelt? Aaaaa! S tou chuťou sa vynoril duch mojej babky, sadol si oproti mne a uznanlivo pokýval hlavou a ja som videl že mám babkin rešpekt. Normálne som sa z karibiku telportoval do tej veľkej babkinej kuchyne v Leviciach, kde som ten paprikáš jedával. Super!

jg

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj