Paprikáš sa pripravuje z teľacieho, bravčového, králičieho alebo kuracieho mäsa. Rozdiel medzi perkeltom (pörköltom) a paprikášom je ten, že paprikáš obsahuje menej cibule a papriky, ku koncu dusenia je zjemnený kyslou, alebo sladkou smotanou.

A takýto fajný paprikáš, ešte k tomu s domácimi haluškami, ach to je dobrota. Ako deti sme ho milovali. A veru aj dnes kedykoľvek takúto dobrotu môžem. A ešte radšej sa pozerám, ako ho mastia moje deti až sa za ušami oblizujú. Paprikáš je holt klasika maminkovskej kuchyne :)

Paprikáš s haluškami

Na masti poriadne orestujeme nasekanú cibuľu, odstavíme z ohňa, pridáme mletú červenú papriku, premiešame a zalejeme malým množstvom vriacej vody. Cibuľu povaríme, znovu podlejeme a necháme odpariť väčšiu časť tekutiny. Do tohoto základu vložíme na kocky pokrájané odblanené mäso a premiešame.

Mäso osolíme, podlejeme malým množstvom horúcej vody a za občasného podlievania a miešania pod pokrievkou dusíme. Keď mäso začne mäknúť, pridáme na malé pásiky pokrájanú čerstvú papriku, premiešame a ďalej dusíme, ale už nepodlievame. Pripravíme si smotanovú zálievku: Do misky dáme hustú kyslú smotanu spolu so sladkou a pridáme za naberačku horúcej šťavy z paprikášu. To robím preto, aby sa smotana v paprikáši nezrazila, lebo zálievka nesmie byť studená.

Z paprikášu necháme bez pokrievky odpariť väčšiu časť tekutiny, prilejeme smotanu a za stáleho miešania veľmi krátko prevaríme. Omáčka by sa mala sama zahustiť. Preto podlievame vždy len po troške, aby sme ku koncu nemali veľa omáčky.

No a halušky? Klasika: Do misky nasypeme múku a soľ, pridáme vajce a pri miešaní podľa potreby prilievame studenú vodu. Cesto by nemalo byť tuhé. Cez haluškovač pretieme halušky do vriacej osolenej vody, obvaríme, uvarené prepláchneme studenou vodou, dáme do misky a pomastíme. Variť by sa mali asi 4 minúty. Podávame ako prílohu k paprikášu.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil niko
~ 03.09.2014 - 05:58

DAKUJEM ZA TENTO RECEPT.

Žijem už skoro 4 mesiace v Mexiku a začala mi dosť chýbať slovenská kuchyňa. Dnes som mal chuť na niečo naozaj babkovské a našiel som toto! Jasné, že tu nezoženiem teľacie tak ľahko (malé mesto, supermarkety s klasickou ponukou atď...) ale našiel som dobré čerstvé bravčové.

Nebol som si istý či idem do tohto projektu, lebo mi chýbal haluškovač. ALE. Spomenul som si na slovné spojenie "hádzať halušky", zadal ho do googlu a hľadal video ako sa to robí. Nenašiel som, ale hneď na prvej strane bol celkom slušný opis ako ich treba hádzať z dosky príborovým nožíkom. A odpadol som, aký som super hádzač halušiek! Všetko vyšlo, halušky sú super.

A perkelt? Aaaaa! S tou chuťou sa vynoril duch mojej babky, sadol si oproti mne a uznanlivo pokýval hlavou a ja som videl že mám babkin rešpekt. Normálne som sa z karibiku telportoval do tej veľkej babkinej kuchyne v Leviciach, kde som ten paprikáš jedával. Super!

jg

Zobraziť profil lucmar
~ 17.09.2014 - 18:30

Dakujem za dobrý recept je veľmi dobrý.

Zobraziť profil Vea
~ 09.04.2016 - 00:25

Vynikajúce!! :) Robila som už druhý krát podľa tohto receptu. Jednoduché, pár ingrediencií a hlavne výborné (zase sa mi potvrdilo že v jednoduchosti je krása v tomto prípade skvelá chuť). Ďakujem za receptík

Zobraziť profil emko
~ 09.04.2016 - 09:19

Pre mňa je toto jedlo neskutočne spojené s detstvom. A tak ako mama píše v úvode, teraz ja machrujem pred svojimi deťmi touto dobrotou a aký je to pocit počuť, že som najskvelejšia kuchárka na svete! :))

Zobraziť profil Mária Šitzová
~ 24.09.2016 - 18:51

Dnes som robila takmer tak isto kurací paprikáš. Použila som 2 stehná dolné a 2 stehná horné. Aj ja robím cibuľový základ, naučila som sa to na TV Paprika.
Na rozdiel od teba som dala okrem sviežej papriky aj pokrájanú malú rajčinu, kúsok chili papričky a paprikovú pastu z tuby. Na záver som šťavu okyslila cit. šťavou. Na zahustenie som pouzila BIO špaldovú celozrnnú krupicu, ktorá je plná stopových prvkov, vlákniny a vitamínov. Varí sa z nej aj kaša a tá zasýti od raňajok až do obeda. :-)
Haluškár nemám, ja hádžem halušky z lopára, naučila ma to moja stará mama.Moje sú krajšie.

Zobraziť profil janka4620
~ 13.06.2017 - 12:02

Paprikáš ide u nás vždy. Deti vylizujú taniere.
Halušky stará klasika, ale nedávam vajíčko. Len polohr.múka, soľ a voda. Nemajú chybu.