Starý rodinný recept na šišky od mojej mamky, teraz už tiež babky :)
Tieto domáce šišky stoja za to a chutia božsky.
Vyskúšajte :)

Babkine šišky

Suroviny

Kvások na cesto pripravíme z droždia, deci mlieka, lyžičky cukru a trocha múky. Prelejeme do väčšej misky, pridáme zvyšné mlieko, vajce, 3 žĺtka, cukor a všetko spolu dobre vymiešame. Potom pridáme rum, olej, premiešame a po troške prisýpame múku, do ktorej sme pridali štipku soli a citrónovú kôru na jemno nastrúhanú. Cesto na šišky necháme prikryté utierkou na teplom mieste poriadne vykysnúť. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a necháme chvíľku oddýchnuť.

Rozvaľkáme a vykrajujeme z neho pomúčeným pohárikom alebo kovovým kolieskom rovnaké šišky, kto má aké veľké rád. Na každé koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu a položíme druhé koliesko.

Okraje prstami pritlačíme a menším kolieskom znovu vykrojíme koliesko, čím šišku vlastne zlepíme. Prebytočné cesto dáme bokom.

Prebytočné cesto znovu prepracujeme a necháme podkysnúť na ďalšie spracovanie. Pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť.

V hlbšej panvici stredne rozpálime olej. Šišky musia v oleji plávať, dajte ho preto radšej viac, aby sa kúpali ako langoše. Kúskom cesta vyskúšame aký horúci je olej. Z oboch strán šišky vypražíme tak, že ich kladieme do oleja vrchnou stranou. Keď sú šišky z jednej strany upečené, otočíme ich z druhej strany. Opatrne, aby sme sa nepopálili, ale dbáme na to, aby neboli vnútri surové.

Odkladáme ich na papierové obrúsky odkvapkať od prebytočného tuku. Zo zbytkov cesta vykrojíme len kolieska, ktoré tiež necháme podkysnúť a vysmažíme. Na tieto šišky dáme džem, a pocukrujeme. Dobré sú aj s jahodovým snehom, alebo nugetou.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil jerica
~ 22.01.2014 - 08:38

po roku som ich včera znovu robila , výbornéééé , vrele doporučujem :-)Už je po nich,len tak sa za nimi zaprášilo :-) Dík za super recept :-)

Zobraziť profil Táňa
~ 22.01.2014 - 15:12

Ja som ich robila včera Jarka, ale len pár pre kolegyne na desiatu...veru sme si pošmákli :-)

Zobraziť profil jerica
~ 25.02.2014 - 23:31

doporučujem!!!!!! úžasnéé:-)

Zobraziť profil Magda
~ 28.02.2014 - 10:47

Tento receptík som našla,teraz som sa zaregisrovala,aby som pridala svoje odporučanie.Presne podľa tohto receptu som piekla šišky pre celú dedinu k fašiangovej zabíjačke.Chutili výborne zajtra pridam aj foto....

Zobraziť profil danielka123
~ 16.02.2015 - 09:41

Včera som ich spravila, nemala som už mlieko tak som dala pocuťkovú smotanu,boli fantastické ,dávam 1*

Zobraziť profil jerica
~ 12.01.2016 - 11:46

zas len tieto pečiem o sto šesť, nemajú chybu :-) jediný rozdiel, lekvárik dávam až po upečení :-)

Zobraziť profil betinka
~ 31.01.2016 - 14:13

pozdravujem, robila som ich minulý týždeň, až dnes sa dostávam k písaniu, chcela by som sa podeliť s mojou skúsenosťou: robila som podľa uvedeného receptu, šišky sa vydarili, vypekala som ich na kokosovom oleji a po prvom vložení do rozpáleného oleja, hrniec prikryjem, šišky ešte narastú :)

Zobraziť profil insolka
~ 24.01.2017 - 19:33

ďakujem ste mojou inšpiráciou dnes som podľa Vás robila šišky a po niekolkych rokoch slubov že ich spravím dnes som sa odhodlala na tie vaše s čučoriedkovým džemom a čučoriedkovu penu.žiaľ nestihla som fotiť. Su famozne a ja som opať na seba hrdá ako som videla že naozaj sa podarili nielen na pohľad alej aj chuťovo.

Zobraziť profil Miuska2015
~ 16.01.2018 - 16:41

Fajnové sú :-P dala by som foto len ma veľa mb

Zobraziť profil emko
~ 16.01.2018 - 16:51

V pohode, hlavne že chutilo :)

Zobraziť profil Demko
~ 01.02.2018 - 10:06

Robila som teraz v sobotu. Sú perfektné. Rada pre lenivých ako ja. Cesto som zarábala v pekárničke. Žĺtka+vajíčko som si vymiešala s cukrom v miske a potom šup všetko do pekárničky na program cesto. Ešte pred koncom programu mi chcelo utiecť z pekárničky :) Plnila som marhuľovým a broskyňovým domácim lekvárom. Mňam. Máte nejakú fintu aby sa mi pri smažení v oleji samé neotáčali?

Zobraziť profil emvar
~ 02.02.2018 - 15:56

Super recept. Zožali úspech u celej rodiny. Akurát som vynechala citrónovú kôru, lebo som nemala doma citrón. Napriek tomu boli mňamkové a zmizli raz dva :)

Zobraziť profil EsterH
~ 05.02.2018 - 08:53

Skvely recept, lahucke chutne sisky. Odporucam :)