Pomsta hájnikovej ženy

emko ~ 7. júl 2013 - 11:07

Čím by sa hájnikova žena mohla pomstiť svojmu manželovi? Nuž tým, že mu uvarí tento lahodný pokrm a neprezradí mu nikdy tajomstvo jeho prípravy. Preto s ňou milý hájnik zotrvá v požehnanom zväzku po ďalšie roky - lebo iná by mu takto neulahodila :)

Recept je na kompletné jedlo aj s prílohou.

Suroviny
Mäsové jedlo:
 
 
10
g
30
g
50
ml
30
g
50
g
400
ml
Knedlíčky:
 
 
1000
g
2
ks
300
g
10
g

Vykostené jelenie karé osolíme. V mažiariku rozdrvíme borievky, rozmarín, korenie a vymiešame s olejom. Touto zmesou potrieme mäso. Necháme aspoň dve hodiny odležať pri izbovej teplote.

Koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.

Na tuku zo všetkých strán mäso prudko opečieme, aby sa zatiahlo a dáme ho bokom. Na výpeku z mäsa orestujeme na malé kúsky pokrájanú slaninku, zeleninu, pridáme brusnice, dubáčiky, slivkový lekvár a citrónovú šťavu.

Mäso vrátime nazad do hrnca, podlejeme vínom a chvíľku dusíme. Keď sa víno odparí, ďalej podlievame už len vývarom do zmäknutia mäsa i zeleniny (asi hodinu). Potom mäkké mäso vyberieme. Omáčku ďalej varíme a miešame metličkou, aby sa kúsky surovín rozšľahali, nie však príliš na jemno. Pred dovarením pridáme smotanu, prevaríme ju a zjemníme maslom.

Podávame so zemiakovými knedlíčkami.

Knedlíčky pripravíme tak, že zemiaky uvaríme v šupke, postrúhame ich na strúhadle, pridáme vajcia, soľ a múku.

Spracujeme cesto z ktorého lyžicou odkrajujeme malé kúsky, ktoré v dlaniach sformujeme do tvaru guľky a obaľujeme v zbytku hrubej múky.

Obvaríme ich v hrnci s osolenou vriacou vodou. Hotové sú, keď vyplávajú na povrch a povaria sa ešte 5 minút.

Sitkom ich vyberieme a troška pomastíme.

Dominantnú chuť tejto poľovníckej špeciality vystihuje hlavne slivkový lekvár v kombinácii so slaninkou, hubami a brusnicami.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj