Nie je to žiadna kulinárska alchýmia, ale starý dobrý recept na granadír. V tých ozaj starých kuchárskych knihách spred vyše sto rokov sa postupy jeho prípravy líšia. Najčastejšie sa však objavuje varianta tá, ktorú robievam ja. Zemiaky udusím na masti na cibuli, tie len osolím a zaprášim paprikou. Pridám obvarené domáce fliačky a premiešam. Nič viac, nič menej.

Jasné že každý ho varí ináč. Niekto zemiaky len uvarí a pridá kupované cestoviny, niekto ho vylepšuje slaninou, dokonca i klobásou. Verte ale, že tento starý recept so zemiakmi dusenými má celkom inú chuť a iné už robiť nebudete. Podáva sa samozrejme s kyslou uhorkou.

Granadír

Suroviny

 

1000

g zemiaky

300

g cibuľa

100

g masť bravčová
soľ
paprika mletá sladká

Fliačky:

2

ks vajce

250

g múka polohrubá

podľa potreby

voda

Najskôr som pripravíme polotuhé cesto na fliačky. Múku dáme na dosku, urobíme v nej jamku, do jamky rozklepneme vajcia a podľa potreby prilejeme vodu. Vznikne pomerne tuhé, ale kompaktné cesto.

Cesto rozvaľkáme na tenko a necháme chvíľku preschnúť. Potom ho nakrájame na pásy, dáme na seba a nakrájame dlhé úzke pásiky.

Pásy cesta nakrájame na kocky. Tie necháme ešte chvíľu preschnúť a potom som ich obvaríme v osolenej vode.

Hrniec na dusené zemiaky použijeme kvalitný, v ktorom sa nič nepripaľuje. Do hrnca dáme masť a na nej osmažíme cibuľu nakrájanú na polmesiačiky. Na cibuľu hodíme očistené zemiaky nakrájané na kocky. Tie osolíme a zaprášime mletou sladkou paprikou. Čo sa masti týka, môžete ju nahradiť olejom, ale masť lepšie viaže použité suroviny dokopy, takže hotový pokrm je pekne čvachtavý :-)

Krátko opečieme, teplotu znížime na minimum. Hrniec zakryjeme a pomaly dusíme. Občas hrniec odokryjeme a premiešame. Zemiaky sa nepodlievajú, dusia sa do mäkka. Ak by ste ich podlievali, mohla by vám z nich vzniknúť kaša. Keď sú zemiaky udusené, prihodíme k nim scedené fliačky a premiešame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil klaura
~ 01.08.2013 - 15:00

toto je ten pravý granadír ... žiaľ, nevarím ho často ... mojim odrasteným deťom ho sprotivili v školskej jedálni a antipatia ostala dodnes ... ale raz, dvakrát do roka zjedia ... dajú sa nahovoriť a vylížu taniere ... :)))))))

Zobraziť profil remperitka
~ 01.08.2013 - 17:38

ako vždy mňam - ale čo mňa najviac fascinuje sú tie domáce cestoviny !!!! nemôžem sa prestať kukať na tie cestoviny :) aj minule slíže do polievky, teraz fliačky do granadíru - no musím ich ja už okoštovať , takže asi cez víkend dačo navarím :D

Zobraziť profil renullka
~ 28.08.2013 - 18:38

Takýto granatír robiebala aj moja babka...robievam ho aj ja...výborné....

Zobraziť profil Kamča
~ 10.10.2013 - 12:36

Tak toto je asi úplně typicky slovenské jídlo, které jsem nikdy neochutnala. Ale stejně jako remperitku mě fascinují ty flíčky. Pamatuju na svou babičku, která měla nudle jen o něco tenčí než vlas - doopravdy. Od té doby jsem už u nikoho tak tenké nudle neviděla. Moc ráda jsem ji při krájení pozorovala.

Zobraziť profil nataša
~ 16.11.2015 - 15:21

Dakujem za skvelý recept....robila som donedávna tak, že som si najskôr uvarila zemiaky v šupke , ale teraz už len tento spôsob a je vynikajúci, môžem len odporučiť....a na vrch prepražená slaninka....len sa tak olizujú

Zobraziť profil Ivica.
~ 07.12.2015 - 11:28

Robila som presne podla receptu, je na jednicku. Predtym som tiez varila zemiaky v supke ako moja mama, takto je to vsak aj rychlejsie aj lepsie... 11mesacny syncek mal sice svoje babetkovske jedlo, ale ked videl co mam ja na tanieri, zacal mlaskat...no nedaj mu 😉 a veru si pytal dalsie a dalsie susta... "asi sme skoncili s babetkovskymi kasickami, dostane rizek do ruky" povedal manzel