Granadír

emko ~ 16. november 2015 - 2:55

Nie je to žiadna kulinárska alchýmia, ale starý dobrý recept na granadír. V tých ozaj starých kuchárskych knihách spred vyše sto rokov sa postupy jeho prípravy líšia. Najčastejšie sa však objavuje varianta tá, ktorú robievam ja. Zemiaky udusím na masti na cibuli, tie len osolím a zaprášim paprikou. Pridám obvarené domáce fliačky a premiešam. Nič viac, nič menej.

Jasné že každý ho varí ináč. Niekto zemiaky len uvarí a pridá kupované cestoviny, niekto ho vylepšuje slaninou, dokonca i klobásou. Verte ale, že tento starý recept so zemiakmi dusenými má celkom inú chuť a iné už robiť nebudete. Podáva sa samozrejme s kyslou uhorkou.

Suroviny
1000
g
300
g
 
 
Fliačky:
 
 
2
ks
podľa potreby
 

Najskôr som pripravíme polotuhé cesto na fliačky. Múku dáme na dosku, urobíme v nej jamku, do jamky rozklepneme vajcia a podľa potreby prilejeme vodu. Vznikne pomerne tuhé, ale kompaktné cesto.

Cesto rozvaľkáme na tenko a necháme chvíľku preschnúť. Potom ho nakrájame na pásy, dáme na seba a nakrájame dlhé úzke pásiky.

Pásy cesta nakrájame na kocky. Tie necháme ešte chvíľu preschnúť a potom som ich obvaríme v osolenej vode.

Hrniec na dusené zemiaky použijeme kvalitný, v ktorom sa nič nepripaľuje. Do hrnca dáme masť a na nej osmažíme cibuľu nakrájanú na polmesiačiky. Na cibuľu hodíme očistené zemiaky nakrájané na kocky. Tie osolíme a zaprášime mletou sladkou paprikou. Čo sa masti týka, môžete ju nahradiť olejom, ale masť lepšie viaže použité suroviny dokopy, takže hotový pokrm je pekne čvachtavý :-)

Krátko opečieme, teplotu znížime na minimum. Hrniec zakryjeme a pomaly dusíme. Občas hrniec odokryjeme a premiešame. Zemiaky sa nepodlievajú, dusia sa do mäkka. Ak by ste ich podlievali, mohla by vám z nich vzniknúť kaša. Keď sú zemiaky udusené, prihodíme k nim scedené fliačky a premiešame.

Komentáre

klaura ~ 1. august 2013 - 5:00

toto je ten pravý granadír ... žiaľ, nevarím ho často ... mojim odrasteným deťom ho sprotivili v školskej jedálni a antipatia ostala dodnes ... ale raz, dvakrát do roka zjedia ... dajú sa nahovoriť a vylížu taniere ... :)))))))

0

remperitka ~ 1. august 2013 - 7:38

ako vždy mňam - ale čo mňa najviac fascinuje sú tie domáce cestoviny !!!! nemôžem sa prestať kukať na tie cestoviny :) aj minule slíže do polievky, teraz fliačky do granadíru - no musím ich ja už okoštovať , takže asi cez víkend dačo navarím :D

0

renullka ~ 28. august 2013 - 8:38

Takýto granatír robiebala aj moja babka...robievam ho aj ja...výborné....

0

Kamča ~ 10. október 2013 - 14:36

Tak toto je asi úplně typicky slovenské jídlo, které jsem nikdy neochutnala. Ale stejně jako remperitku mě fascinují ty flíčky. Pamatuju na svou babičku, která měla nudle jen o něco tenčí než vlas - doopravdy. Od té doby jsem už u nikoho tak tenké nudle neviděla. Moc ráda jsem ji při krájení pozorovala.

0

nataša ~ 16. november 2015 - 4:21

Dakujem za skvelý recept....robila som donedávna tak, že som si najskôr uvarila zemiaky v šupke , ale teraz už len tento spôsob a je vynikajúci, môžem len odporučiť....a na vrch prepražená slaninka....len sa tak olizujú

0

Ivica. ~ 7. december 2015 - 12:28

Robila som presne podla receptu, je na jednicku. Predtym som tiez varila zemiaky v supke ako moja mama, takto je to vsak aj rychlejsie aj lepsie... 11mesacny syncek mal sice svoje babetkovske jedlo, ale ked videl co mam ja na tanieri, zacal mlaskat...no nedaj mu 😉 a veru si pytal dalsie a dalsie susta... "asi sme skoncili s babetkovskymi kasickami, dostane rizek do ruky" povedal manzel

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj