- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Starodávny záhorácky recept. Starší obyvatelia Záhoria sa na krupicovú tašku pamätajú aj v slanej variante, kedy piekla k polievkam. Tento recept je s cukrom a škoricou, skvelý napríklad na raňajky.
Naše prababky boli veru dobré gazdinky a aj z mála dokázali vykúzliť skvelé jedlá, zasýtiť rodinu a pritom ušetriť.
Aj keď taška vábne nevyzerá, cesto je od mlieka jemné a veľmi chutné.
Najskôr je treba spraviť cesto. V hrnčeku s vlažným mliekom (cca jeden a pol deci) si rozpustíme maslo a pridáme droždie, cukor a rozmiešame. Na dosku nasypeme múku, soľ a urobíme v strede jamku. Pomaly prilievame z hrnčeka kvások a spracovávame tuhšie cesto. Poriadne ho hnetieme rukou na pomúčenej doske. Potom ho dáme asi na hodinu oddychovať.
Na panvici na masle usmažíme hrubú krupicu, ktorú sparíme vodou a necháme ju pod pokrievkou nabobtnať. Nesmie byť surová, preto sa trocha dusí. Po odparení krupicu ochutíme mletou škoricou a cukrom podľa uváženia.
Cesto po hodine oddychovania rozváľkame cez celú dosku a nasypeme naň vlažnú krupicu. Cesto zvinieme ako závin a tašku dáme na poriadne maslom vymastený pekáč. Stočíme do tvaru slimáka a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Pekáč by nemal byť veľký, môžeme použiť aj zapekaciu misku.
Polejeme polovicou mlieka a vložíme do horúcej rúry piecť. Keď na tašku pozeráme, ako sa pečie, potierame ju maslom a keď je asi v polovici pečenia, podlejeme ju zbytkom mlieka.
Komentáre
Silvia Sisa ~ 2. november 2015 - 10:09
zdravím všetky bonvivánky a samozrejme bonvivánov, dlho som tu nebola, nestíham s časom..... dnes som po strašne dlhom hladaní objavila po záhorácky ,,erteplové" -( zemiakové)tašky, podobné ako tu má Táňa..... a toto je môj výsledok, škoricovo krupicová a krupicová, a kakaová ale tá sa už do obrázku nedostala :-) stihli mi ju moji nedočkavci ešte teplú rozchytať....
orinka ~ 22. august 2013 - 13:05
Tak už to mám hotové a upečené. Protože jsem mlsná huba, dala jsem do krupice i celé ořechy a hrozinky. Na obrázku to máš hezčí než já, ale to se určitě časem vypiluje:) Ještě mi napadlo to polít na talířku malinovým sirupem. A vzpomněla jsem si, že malíř Vladimír Komárek miloval něco podobného tvému receptu. Taky krupici v těstě, říkal tomu SVINSTVO (protože to bylo svinuté), ale vařilo se to v ubrousku.