Starodávny záhorácky recept. Starší obyvatelia Záhoria sa na krupicovú tašku pamätajú aj v slanej variante, kedy piekla k polievkam. Tento recept je s cukrom a škoricou, skvelý napríklad na raňajky.

Naše prababky boli veru dobré gazdinky a aj z mála dokázali vykúzliť skvelé jedlá, zasýtiť rodinu a pritom ušetriť.

Aj keď taška vábne nevyzerá, cesto je od mlieka jemné a veľmi chutné.

Krupicová taška v mlieku

Suroviny

 

Cesto:

250

g múka hladká

1

PL kopcom cukor mletý (práškový)

1

PL kopcom maslo

150

ml mlieko

10

g droždie čerstvé
štipka soľ

Plnka:

100

g maslo

250

g krupica hrubá

100

ml voda

1

KL škorica mletá

3

PL cukor kryštál

Ostatné:

300

ml mlieko
maslo
cukor mletý (práškový)

Najskôr je treba spraviť cesto. V hrnčeku s vlažným mliekom (cca jeden a pol deci) si rozpustíme maslo a pridáme droždie, cukor a rozmiešame. Na dosku nasypeme múku, soľ a urobíme v strede jamku. Pomaly prilievame z hrnčeka kvások a spracovávame tuhšie cesto. Poriadne ho hnetieme rukou na pomúčenej doske. Potom ho dáme asi na hodinu oddychovať.

Na panvici na masle usmažíme hrubú krupicu, ktorú sparíme vodou a necháme ju pod pokrievkou nabobtnať. Nesmie byť surová, preto sa trocha dusí. Po odparení krupicu ochutíme mletou škoricou a cukrom podľa uváženia.

Cesto po hodine oddychovania rozváľkame cez celú dosku a nasypeme naň vlažnú krupicu. Cesto zvinieme ako závin a tašku dáme na poriadne maslom vymastený pekáč. Stočíme do tvaru slimáka a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Pekáč by nemal byť veľký, môžeme použiť aj zapekaciu misku.

Polejeme polovicou mlieka a vložíme do horúcej rúry piecť. Keď na tašku pozeráme, ako sa pečie, potierame ju maslom a keď je asi v polovici pečenia, podlejeme ju zbytkom mlieka.

Pečieme, dokiaľ taška nevypije všetko mlieko a zvrchu nebude pekne zlatistá.
Upečenú tašku vyklopíme vrchnou stranou na tanier, aby mliečny spodok tašky bol hore. Poriadne pocukrujeme. Nakrájame na porcie, alebo si len tak rukami po kúskoch odlamujeme.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil orinka
~ 22.08.2013 - 11:05

Tak už to mám hotové a upečené. Protože jsem mlsná huba, dala jsem do krupice i celé ořechy a hrozinky. Na obrázku to máš hezčí než já, ale to se určitě časem vypiluje:) Ještě mi napadlo to polít na talířku malinovým sirupem. A vzpomněla jsem si, že malíř Vladimír Komárek miloval něco podobného tvému receptu. Taky krupici v těstě, říkal tomu SVINSTVO (protože to bylo svinuté), ale vařilo se to v ubrousku.

Zobraziť profil Silvia Sisa
~ 02.11.2015 - 21:09

zdravím všetky bonvivánky a samozrejme bonvivánov, dlho som tu nebola, nestíham s časom..... dnes som po strašne dlhom hladaní objavila po záhorácky ,,erteplové" -( zemiakové)tašky, podobné ako tu má Táňa..... a toto je môj výsledok, škoricovo krupicová a krupicová, a kakaová ale tá sa už do obrázku nedostala :-) stihli mi ju moji nedočkavci ešte teplú rozchytať....