Pórková polievka so zemiakmi

Polievka je jednoducho grunt. Hlavne v sychravom počasí vie dobrá domáca polievka zahriať bruško ako nič iné.
Táto polievka je veľmi jemná, rýchlo hotová a môže byť príjemnou zmenou na našom jedálničku. Dnes sa dá aj v zime kúpiť bežne čerstvý pór, u mnohých nedocenená zelenina, pritom tak chutná a zdravá. Pór sa oplatí mať doma v chladničke stále. Môže sa pridať do jedál namiesto cibule pre jeho jemnosť a na zdobenie pre jeho dúhové odtiene zelenej farby.
Ak vám, alebo deťom v polievke kúsky póru vadia, jednoducho uvarenú polievku rozmixujeme a budeme mať výbornú krémovú polievku.
200 |
g | pór |
600 |
g | zemiaky |
80 |
g | maslo |
80 |
g | múka hladká |
600 |
ml | mlieko |
600 |
ml | vývar |
štipka |
korenie biele mleté | |
štipka |
kvet muškátový | |
soľ |
Jeden veľký pór očistíme a umyjeme. Nakrájame na kolieska a pomaly orestujeme na masle. Podlejeme trochou vývaru, zakryjeme a podusíme do polomäkka. Pridáme múku, premiešame a zalejeme mliekom premiešaným so zbytkom vývaru.
Polievku privedieme k varu, pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky a varíme ešte aspoň 15 minút, aby sa zemiaky uvarili. Ochutíme štipkou muškátového kvetu a bieleho mletého korenia. Podľa potreby polievku osolíme.
Do tejto polievky môžeme nakoniec pridať aj rozšľahané vajíčka a krátko povariť. Podávame ozdobenú pórom a s čerstvým pečivom.
Komentáre
coolpix
28.02.2014 - 13:49
Akurat som dovarila...je fantasticka.
Suzai
02.08.2015 - 13:03
vynikajúca, práve sme ju obedovali :)
Parisienne
01.03.2016 - 18:02
Ak mam mrazeny por, mam spravit hned zasmazku z masla a muky, zaliat vyvarom s mliekom a pridat por, alebo mozem postupovat presne podla receptu? Dakujem :)
emko
02.03.2016 - 09:23
Ak mas mrazeny nakrajany por, mozes postupovat podla receptu... Pri prvom restovani na masle sa ti prebytocna voda odpari, mozno to bude len trvat kusok dlhsie, ale to nevadi ;)
ronnieb
25.11.2016 - 09:37
vynikajuca polievka, aj ked podla pridanych ingrediencii mi chutovo prisla trosku moc zemiakova.nabuduce skusim variant menej zemiakov a viac poru.
emko
25.11.2016 - 08:07
jasne, treba si usposobit vlastnej chuti :)
Amy
03.03.2017 - 08:31
Tiež rada robievam pórkovú polievku, ale snažím sa vyhnúť pridávaniu múky. Takže robím bez toho a mlieka, a radšej pridám viac zeleninového vývaru :) Na chuti jej to neuberá :) ale pekná fotka! :)
emko
09.03.2017 - 09:33
Ďakujem :) Ja keď nechcem zahusťovať múkou, tak pridám zemiak, ryžu, ovsené vločky, alebo škrob.. podľa typu jedla.