Polievka je jednoducho grunt. Hlavne v sychravom počasí vie dobrá domáca polievka zahriať bruško ako nič iné.
Táto polievka je veľmi jemná, rýchlo hotová a môže byť príjemnou zmenou na našom jedálničku. Dnes sa dá aj v zime kúpiť bežne čerstvý pór, u mnohých nedocenená zelenina, pritom tak chutná a zdravá. Pór sa oplatí mať doma v chladničke stále. Môže sa pridať do jedál namiesto cibule pre jeho jemnosť a na zdobenie pre jeho dúhové odtiene zelenej farby.

Ak vám, alebo deťom v polievke kúsky póru vadia, jednoducho uvarenú polievku rozmixujeme a budeme mať výbornú krémovú polievku.

Pórková polievka so zemiakmi

Suroviny

 

200

g pór

600

g zemiaky

80

g maslo

80

g múka hladká

600

ml mlieko

600

ml vývar

štipka

korenie biele mleté

štipka

kvet muškátový
soľ

Jeden veľký pór očistíme a umyjeme. Nakrájame na kolieska a pomaly orestujeme na masle. Podlejeme trochou vývaru, zakryjeme a podusíme do polomäkka. Pridáme múku, premiešame a zalejeme mliekom premiešaným so zbytkom vývaru.

Polievku privedieme k varu, pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky a varíme ešte aspoň 15 minút, aby sa zemiaky uvarili. Ochutíme štipkou muškátového kvetu a bieleho mletého korenia. Podľa potreby polievku osolíme.

Do tejto polievky môžeme nakoniec pridať aj rozšľahané vajíčka a krátko povariť. Podávame ozdobenú pórom a s čerstvým pečivom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil coolpix
~ 28.02.2014 - 13:49
Akurat som dovarila...je fantasticka.
Zobraziť profil Suzai
~ 02.08.2015 - 13:03
vynikajúca, práve sme ju obedovali :)
Zobraziť profil Parisienne
~ 01.03.2016 - 18:02
Ak mam mrazeny por, mam spravit hned zasmazku z masla a muky, zaliat vyvarom s mliekom a pridat por, alebo mozem postupovat presne podla receptu? Dakujem :)
Zobraziť profil emko
~ 02.03.2016 - 09:23
Ak mas mrazeny nakrajany por, mozes postupovat podla receptu... Pri prvom restovani na masle sa ti prebytocna voda odpari, mozno to bude len trvat kusok dlhsie, ale to nevadi ;)
Zobraziť profil ronnieb
~ 25.11.2016 - 09:37
vynikajuca polievka, aj ked podla pridanych ingrediencii mi chutovo prisla trosku moc zemiakova.nabuduce skusim variant menej zemiakov a viac poru.
Zobraziť profil emko
~ 25.11.2016 - 08:07
jasne, treba si usposobit vlastnej chuti :)
Zobraziť profil Amy
~ 03.03.2017 - 08:31
Tiež rada robievam pórkovú polievku, ale snažím sa vyhnúť pridávaniu múky. Takže robím bez toho a mlieka, a radšej pridám viac zeleninového vývaru :) Na chuti jej to neuberá :) ale pekná fotka! :)
Zobraziť profil emko
~ 09.03.2017 - 09:33
Ďakujem :) Ja keď nechcem zahusťovať múkou, tak pridám zemiak, ryžu, ovsené vločky, alebo škrob.. podľa typu jedla.