- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Je to jednoducho delikatesa! :)
A je to veľmi starý recept. Nechajte sa inšpirovať, určite neoľutujete. Veď naši predkovia vedeli, čo je dobré...len sa na niektoré recepty časom zabúda.
Orechy sa oberajú od Jána po Annu, keď sú mladučké, zelené a vnútro je ešte mäkké. Treba ich pred prípravou vyskúšať, či náhodou nemajú už tvrdú škrupinu. Mali by sa dať normálne nožom prekrojiť.
Hotové orechy naskladáme do pohárov, zalejeme horúcim orechovým medom, zaviečkujeme a desať minút sterilizujeme. Poháre otvoríme až na Vianoce a vtedy si skutočne vychutnáme tú skvelú chuť. Dajú sa použiť ako koreniaca prísada do jedál, zlepšujú chuť a zvýrazňujú farbu rôznych druhov gulášov a zverinových špecialít. Podávajú sa tiež k dezertom, ale vždy len v malom množstve.
Či sú varené vyskúšame tak, že do orecha zapichneme ihlicu a ľahko ho prepichneme (z ihlice jednoducho orech skĺzne). Orechy varom celkom sčernejú. Potom ich opláchneme opäť studenou vodou a necháme ich na sitku odkvapkať. Odporúčam na varenie orechov použiť starý hrniec, pretože orechy ho zafarbia na čierno a ťažko to ide dolu.
Poháre otvoríme až na Vianoce a vtedy si skutočne vychutnáme tú skvelú chuť. Dajú sa použiť ako koreniaca prísada do jedál, zlepšujú chuť a zvýrazňujú farbu rôznych druhov gulášov a zverinových špecialít. Podávajú sa tiež k dezertom, ale vždy len v malom množstve.