Je to jednoducho delikatesa :-)
Recept na zavárané zelené orechy som našla v knihe Vaření jedna radost vydanej v roku 1939, len som ho troška upravila.
Orechy sa oberajú od Jána po Annu, keď sú mladučké, zelené a vnútro je ešte mäkké. Teba ich pred prípravou vyskúšať, či náhodou nemajú už tvrdú škrupinu. Mali by sa dať normálne nožom prekrojiť.
Nechajte sa inšpirovať, určite neoľutujete. Veď naši predkovia vedeli, čo je dobré...len sa na niektoré recepty časom zabúda.

Zelené orechy v cukre

Na Jána obrané orechy poprepichujeme kovovou ihlicou. Narobíme do každého niekoľko dierok. Orechy musia byť čerstvé, nie zvädnuté a musia byť ešte mäkké. Vložíme ich do nádoby a zalejeme studenou vodou. Vodu denne meníme a orechy vždy prepláchneme.

Po týždni vyzerajú orechy trochu hnedšie, už nie sú také zelené.

Po dvoch týždňoch sú už orechy tmavo hnedé až načernalé.

Takto pripravené orechy vložíme do hrnca, zalejeme čistou vodou a varíme dovtedy, pokým nezmäknú.

Či sú varené vyskúšame tak, že do orecha zapichneme ihlicu a ľahko ho prepichneme (z ihlice jednoducho orech skĺzne). Orechy varom celkom sčernejú. Potom ich opláchneme opäť studenou vodou a necháme ich na sitku odkvapkať. Odporúčam na varenie orechov použiť starý hrniec, pretože orechy ho zafarbia na čierno a ťažko to ide dolu.

V hrnci uvaríme cukor s vodou a koreninami na hustotu sirupu. Do vriaceho sirupu vložíme orechy a chvíľku ich prevaríme. Prelejeme do nádoby a necháme vychladnúť.

Na druhý deň sirup zlejeme znovu do hrnca a povaríme, aby bol hustejší. Znovu ním zalejeme orechy. Toto opakujeme ešte dva razy, kým sa zo sirupu nestane hustý med. Vždy sa sirup prevarí, vložia orechy, krátko povaria, vyberú a zalejú.

Hotové orechy naskladáme do dvoch pohárov, zalejeme horúcim orechovým medom, zaviečkujeme a desať minút sterilizujeme.

Poháre otvoríme až na Vianoce a vtedy si skutočne vychutnáme tú skvelú chuť. Dajú sa použiť ako koreniaca prísada do jedál, zlepšujú chuť a zvýrazňujú farbu rôznych druhov gulášov a zverinových špecialít. Podávajú sa tiež k dezertom, ale vždy len v malom množstve.

Hodnotenie

Kategórie

Zdieľaj



Pridaj sa