Grilovaná pražma

emko ~ 6. apríl 2016 - 9:41

Pražma kráľovská (tiež doráda) je typická stredomorská ryba, ktorú že vraj starí grékovia zasvätili bohyni Afrodite. Má jemné, chutné, biele mäsko a neobsahuje až tak veľa kostí. Preto je pomerne obľúbená ideálna na grilovanie. Netreba ju preplácať príliš rôznymi surovinami, aby ste si mohli vychutnať jej prirodzenú chuť.
Rybu pri nákupe vyberajte tak, aby mala jasné, lesklé a nie matné, zakalené oči. Na dotyk má byť ryba pevná. Skontrolujte tiež žiabre, či sú jasne červené. Čím červenšie, tým je ryba čerstvejšia.
V tomto recepte ju pripravujem na citrónoch, s tymiánom a cesnakom, ktoré pri grilovaní pustia vybornú, sladko-kyslú voňavú šťavu. Tá pražmu dokonale dochutí.
Je to vlastne pomerne rýchlovka. Do 30 minút môžete stolovať a verte, že to bude zážitok! :)

Suroviny
1
ks
2
PL
1
strúčik
1/2
KL
1
ks

Z ryby odstrihnite bočné a horné plutvy a umyte ju dôkladne pod studenou vodou, zvonka aj vo vnútornej dutine. Potom pražmu poriadne osušte utierkou, znova aj na povrchu aj vo vnutri.

Urobte z každej strany na povrchu ryby niekoľko zárezov. Prepečie sa tak rýchlejšie.

Rozpustite maslo (najlepšie prepustené) a zmiešajte ho s paprikou, tymiánom soľou, korením a roztlačeným strúčikom cesnaku.

Touto zmesou pražmu poriadne ponatierajte. Nezabudnite aj v zárezoch aj vo vnútri. Citrón nakrájajte na tenké plátky. Niekoľko plátkov položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Na citróny položte pražmu a na vrch znová pár plátkov citróna.

Grilujte 10 minút z jednej strany, potom obráťte a grilujte ešte 10 minút z druhej strany. Ak máte rúru s funkciou grilu, použite stupeň 4 (z 5). Ak funkciu gril nemáte, vyhrejte rúru na 200 stupňov. Plech ale dajte určite v oboch prípadoch do vrchnej časti rúry.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj