Huspenina

emko ~ 10. január 2020 - 3:07

Môžno by niekto mohol mať predsudky, pretože huspenina vyzerá všelijako. Ale ak ju urobíme správne a k nej len dobrý chlebík, ocot a cibuľu, je to neodolateľné papanie, ktoré treba ochutnať.
Niekto ju má rád len s chudým mäskom, niekto pridáva aj kožky a zeleninu.
Dôležité je pripraviť poctivý vývar, ktorý po uvarení dostane typickú rôsolovitú štruktúru. Správne "trasľavá" huspenina vzniká vďaka kolagénu v mäse, ktorý je veľmi dôležitý pre správnu pohyblivosť kĺbov.

Koleno a nožičky je dobré si nechať u mäsiara rozseknúť. Mäso umyjeme a vložíme do hrnca s vriacou vodou.

Chvíľu povaríme, aby sa vyzrážali bielkoviny. Potom vodu zlejeme a mäso opláchneme. Do veľkého hrnca dáme studenú čistú vodu, vložíme mäso s kosťami a kožkami nazad. Pridáme tiež soľ a koreniny. Teraz už len pomalým varením na miernom ohni necháme všetko prebublávať.

Vody v hrnci by malo byť dostatočné množstvo, lebo postupne sa časť odparí a nie je dobré vodu dolievať. Mohlo by sa stať, že huspenina nestuhne. Asi po troch hodinách pomalého varenia pridáme mrkvu, petržlen, cibuľu a cesnak. Chuť vývaru a aj huspeniny tak bude ešte lepšia.

Po hodine zeleninu vyberieme a skontrolujeme kolená a paprčky. Ak ide mäso krásne od kosti, pridáme do vývaru trošku octu a povaríme ešte asi pol hodiny. Huspenina sa tým vyčistí. Mäso vyberieme a vývar precedíme cez husté sitko.

Polo-vychladnuté mäso oberieme od kostí a vložíme do mištičiek, alebo tanierikov. Kto má rád, pridá do huspeniny aj nakrájané kožky a zeleninu. Naberačkou odstránime z vývaru hornú vrstvu mastného tuku a čistým vývarom mäso zalejeme. Necháme huspeninu pár hodín v chlade stuhnúť a môžeme sa pustiť do koštovania. Samozrejme k huspenine patria cibuľka, ocot a chlebík.

Komentáre

vanilka111 ~ 22. december 2013 - 10:56

takto do bodky má vyzerať huspenina. :-) škoda,že u nás to jem iba ja, tak mi vždy mama pridelí zo svojej :-)

0

Babetta ~ 3. február 2017 - 3:55

Nádhera, čirá huspenina, také ji mám ráda, vody odhadem a vždy se celkem strefím. Ale přesto mě zajímá, kolik vody dáváte na toto uvedené množství surovin..Děkuji

0

BohusPollak ~ 28. november 2018 - 11:17

Ja pridavam niekedy aj varene vajco a kysely uharok do tanierikov.

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj