V chladnom zimnom období je huspenina tradičnou pochúťkou. Niekto ju má rád len s chudým mäskom, niekto pridáva aj kožky a zeleninu.
Dôležité je pripraviť poctivý vývar, ktorý po uvarení dostane typickú rôsolovitú štruktúru. Správne "trasľavá" huspenina vzniká vďaka kolagénu v mäse, ktorý je veľmi dôležitý pre správnu pohyblivosť kĺbov.
Môžno by niekto mohol mať predsudky, pretože huspenina vyzerá všelijako. Ale ak ju urobíme správne a k nej dobrý chlebík, ocot a cibuľu, je to neodolateľné papanie, ktoré treba ochutnať.

Huspenina

Koleno a nožičky je dobré si nechať u mäsiara rozseknúť. Mäso umyjeme a vložíme do hrnca s vriacou vodou.

Chvíľu povaríme, aby sa vyzrážali bielkoviny. Potom vodu zlejeme a mäso opláchneme. Do veľkého hrnca dáme studenú čistú vodu, vložíme mäso s kosťami a kožkami nazad. Pridáme tiež soľ a koreniny. Teraz už len pomalým varením na miernom ohni necháme všetko prebublávať.

Vody v hrnci by malo byť dostatočné množstvo, lebo postupne sa časť odparí a nie je dobré vodu dolievať. Mohlo by sa stať, že huspenina nestuhne. Asi po troch hodinách pomalého varenia pridáme mrkvu, petržlen, cibuľu a cesnak. Chuť vývaru a aj huspeniny tak bude ešte lepšia.

Po hodine zeleninu vyberieme a skontrolujeme kolená a paprčky. Ak ide mäso krásne od kosti, pridáme do vývaru trošku octu a povaríme ešte asi pol hodiny. Huspenina sa tým vyčistí. Mäso vyberieme a vývar precedíme cez husté sitko.

Polo-vychladnuté mäso oberieme od kostí a vložíme do mištičiek, alebo tanierikov. Kto má rád, pridá do huspeniny aj nakrájané kožky a zeleninu. Naberačkou odstránime z vývaru hornú vrstvu mastného tuku a čistým vývarom mäso zalejeme. Necháme huspeninu pár hodín v chlade stuhnúť a môžeme sa pustiť do koštovania. Samozrejme k huspenine patria cibuľka, ocot a chlebík.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil vanilka111
~ 22.12.2013 - 21:56

takto do bodky má vyzerať huspenina. :-) škoda,že u nás to jem iba ja, tak mi vždy mama pridelí zo svojej :-)

Zobraziť profil Babetta
~ 03.02.2017 - 14:55

Nádhera, čirá huspenina, také ji mám ráda, vody odhadem a vždy se celkem strefím. Ale přesto mě zajímá, kolik vody dáváte na toto uvedené množství surovin..Děkuji

Zobraziť profil emko
~ 18.02.2017 - 21:03

Len tak, aby bolo všetko akurát zakryté vodou. Presný objem záleží od veľkosti hrnca, aký máš :)