V tomto chladnom zimnom období sa mi vracajú spomienky na špajzu našej babičky, kde na regáloch ležala na tanieri huspenina a my sme si mohli brať, koľko sme len chceli. Už od Vianoc som mala chuť uvariť huspeninu aj bez zabíjačky - doma v malom pražskom dome.

Prvou huspeninovou provokatérkou bola kamarátka Jarka, ktorá mi ju pripomenula svojimi fotkami. Druhým krásnym provokatérom bol Juraj ktorý dal na svoj blog recept s huspeninou a ja som denne klikala na jeho fotku a na prázdno prehĺtala. Zabila to moja dcéra, ktorá mi dva týždne po sebe doniesla z farmárskych trhov dvojdecovú krabičku huspeniny, vlastne stuhnutej polievky v ktorej plávali dva kúsky mäsa a tri pásiky kožiek za nehoráznu cenu. Ale potešila ma... Už len vedomie, že na mňa myslí a zrejme ma už nemohla počúvať, ako stále básnim o huspenine.

Bolo to pre mňa znamenie vyraziť na nákup a konečne ju po rokoch uvariť. A tu je recept.

Huspenina

Koleno a nožičky som si dala v obchode rozseknúť. Mäso umyjeme a vložíme do hrnca s vriacou vodou.

Chvíľku povarte, aby sa vyzrážali bielkoviny a vodu vymeňte. Zlejte ju a mäso znovu opláchnite. Do veľkého hrnca dajte studenú čistú vodu, vložte mäso s kosťami a kožkami nazad a teraz už len pomalým varením na miernom ohni nechajte prebublávať. Nezabudnite osoliť a pridať koreniny.

Vody v hrnci by malo byť dostatočné množstvo, lebo postupne sa časť odparí a nieje dobré vodu dolievať. Mohlo by sa stať, že huspenina nestuhne. Asi po troch hodinách pomalého varenia pridajte mrkvu a petržlen, cibuľu a cesnak. Niekto zeleninu nedáva, ale ja dávam, aby bola lepšia chuť vývaru.

Po hodine zeleninu vyberte a skontrolujte kolená a paprčky. Ak ide mäso krásne od kosti, pridajte do vývaru trošku octu a povarte ešte asi pol hodiny. Huspenina sa tým krásne vyčistí. Mäso vyberte a vývar preceďte cez husté sitko.

Polovychladnuté mäso oberte od kostí a vložte do mištičiek, alebo tanierikov. Kto má rád, pridajte aj nakrájané kožky. Ja som urobila polovicu bez kožiek a druhú aj s kožkami. Ale obe varianty bez zeleniny, lebo ju v huspenine nemáme radi. (ja ani kožky)...zeleninu zjedol gazda len tak samotnú, a kosti išli psovi. Takže sa nič nevyhodilo. Naberačkou odstráňte z vývaru hornú vrstvu mastného tuku a čistým vývarom mäso zalejte. Nechajte huspeninu pár hodín v chlade stuhnúť a môžete sa pustiť do koštovania. S cibuľkou, octom a chlebíkom.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil vanilka111
~ 22.12.2013 - 21:56

takto do bodky má vyzerať huspenina. :-) škoda,že u nás to jem iba ja, tak mi vždy mama pridelí zo svojej :-)