- Prihláste sa alebo sa zaregistrujte, aby ste mohli pridávať komentáre.
Parené buchty sú jedno z najlepších múčnych jedál, ktoré môžem v akoukoľvek plnkou a s akoukoľvek posýpkou.
Najradšej však mám, keď sú naplnené čerstvými voňavými marhuľami, poliate masielkom a posypané len cukrom.
Múku preosejeme do misy. Z deci mlieka, 1 lyžice múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Do múky pridáme soľ, premiešame, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások.
Všetko spolu zmiešame tak, aby v mise nezostala suchá múka.
Necháme 15 minút stáť, potom varechou vypracujeme a necháme kysnúť ešte pol hodiny.
Na sporák si položíme hrniec s vodou, vložíme do neho kovový paráčik, alebo naň dáme plátienko, ktoré priviažeme o okraj hrnca. Vtedy dáme do polovice hrnca vodu a plátienko by sa nemalo dotknúť vody. V prípade paráčika by hladina vody by mala byť asi 1 cm pod paráčikom. Keď voda začne vrieť, znížime teplotu na tretinu. Paráčik natrieme olejom , vložíme naň buchty, tie tiež natrieme, aby sa nezlepili. Hrniec zakryjeme a buchty necháme pariť 7-8 minút. Špáradlom vyskúšame, či nie sú surové. Vyberieme, popicháme vidličkou, aby sa nezrazili.
Buchty preložíme na pomastený pekáč jednu po druhej a ešte ich troška pomastíme. Podávame teplé, posypané cukrom a poliate maslom.
Hotové naplnené buchty môžeme pripraviť aj ako tzv. Maryša buchty. Kastról (alebo hlbší plech s pokrievkou) nahrubo vymastíme maslom (bravčovou masťou). Postupne do neho vkladáme surové naplnené buchty. Každú trochu pomastíme, aby sa nezlepili. Keď máme poukladané všetky buchty, navrch nalejeme 2-3 naberačky vlažnej vody, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 20-25 minútach by mali byť hotové (skúsime špáradlom). Takto pripravené buchty majú chrumkavý spodok a tie krajné aj bok.
Komentáre
coolpix ~ 3. apríl 2014 - 6:09
Moja polovicka si dnes zmyselal, ze chce parene buchty. Moje druhe v zivote .... su skvele. Robila som rovno z dvojnasobnej davky.
alex2201 ~ 14. február 2014 - 3:58
vynikajúce, perfektné, konečne sa mi podarili perfektné parané buchty, do cesta som ešte pridala vanilkový cukor s pravou vanilkou,nabudúce pridám viac múky, lebo sa mi podarilo riedke cesto, ale geniálne mňaaaamkaaaa. Vďaka, opeť ste nesklamali :*
renullka ~ 1. september 2013 - 10:54
Vyskúšané....doporučujem.....ja potrebujem mať psypané kakaom....