Na chuť sušeným paradajkám som prišla len pred pár rokmi. Občas som ich kupovala, no už si ich suším a nakladám sama. Bazalkové aj iné bylinkové pesto si tiež pripravujem sama, ale dá sa celkom bežne kúpiť v každej lepšej predajni potravín.

Ak mám tieto dve hlavné suroviny doma po ruke, stačí uvariť špagety, alebo iné cestoviny a chutná večera je za pár minút na stole.

Špagety so sušenými pradajkami

Dáme variť špagety do väčšieho množstva osolenej vody s jednou lyžicou oleja.

Ak chcete urobiť bazalkové pesto, stačí mať čerstvú bazalku, v mažiari ju rozotrieť s hrubozrnnou morskou soľou a cesnakom, kým bazalka nepustí zelenú šťavu. Pridať môžete aj píniové oriešky, ale nie je to nutnosť. Ja pridám vždy aj kúsok strúhaného parmezánu a vtedy mi vznikne akási bazalková pasta. Potom po troškách pridávam olivový olej a dôkladne premiešam. Ak urobím naraz viac, odložím do pohárika do chladničky na ďalšie použitie. Takto si vyrobím pesto.

Potom už stačí na jemno nakrájať bielu časť jarnej cibuľky a tú spolu s cesnakom orestovať na olivovom oleji na panvicu. Použiť môžete samozrejme aj olej zo sušených paradajok.

Orestovanú cibuľku a cesnak podlejeme vínom a varením šťavu zredukujeme. Odstavíme z ohňa, pridáme uvarené ešte horúce špagety a pokrájané sušené paradajky.

Premiešame, ochutíme dvomi lyžicami pesta.

A ihneď podávame.

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa