Tak ako na väčšinu ľudových jedál, aj tu by sa hodila charakteristika: lacné, pracné, chutné a praktické. Pelmene sa považujú za národné jedlo východnej Európy a hlavne v Rusku sú veľmi obľúbené. Plnka z mletého mäsa sa zabalí v tenkom ceste do špecifického tvaru, ktorý nazývajú "chlebové uši". Na Sibíri sa pripravujú vždy vo väčšom množstve s tým, že časť sa zamrazí do zásoby. Ak chcete mať v mrazničke rýchlu pochúťku po ruke, určite ich skúste.
Mleté mäso v plnke môžete použiť ľubovolný mix - hovädzie, bravčové, kuracie, teľacie. Pridáva sa cibuľa alebo cesnak, soľ, čierne korenie, prípadne nejaká bylinka (kôpor, saturejka, tymián).
Základná ruská verzia receptu sa podáva po uvarení len s maslom a kyslou smotanou. Tú popisujem aj v tomto recepte. V Mongolsku pelmene pripravujú v pare a v ázijských krajinách ich smažia a namáčajú do dipu zo sójovej omáčky.
Tak či onak, určite si k príprave pelmeňov zožente pomocníkov. Je to ako sa vraví "makačka" a celkom sa zapotíte. Ja mám šťastie, že môj syn, ktorý ma na pelmene upozornil, sa nevedel dočkať až bude pomáhať. Videl totiž, ako ich robí Máša a medveď a nimi sme sa aj inšpirovali. Video týchto profíkov s názornou ukážkou je na konci receptu :)

Rozpis je na asi 55 kúskov.

Pelmene

Suroviny

 

Cesto:

400

g múka polohrubá

2

ks vajce

100 - 150

ml voda

1/2

KL soľ

1

KL olej

Plnka:

500

g mäso mleté

1

ks cibuľa

1

KL plochá soľ

1/2

KL korenie čierne mleté

1

PL bylinky čerstvé

Na varenie:

1

ks list bobkový

3-4

ks korenie čierne celé

3-4

ks korenie nové celé

1

KL plochá soľ

Pri podávaní:

maslo
smotana kyslá

Všetky suroviny na cesto spolu poriadne vymiešame. Nejde to ľahko, ale nevzdávajte sa a nepridávajte príliš veľa vody. Cesto má byť tvrdé! Za pár minút ho vypracujete až bude elastické. Zabaľte do sáčku alebo fólie a nechajte odležať, kým pripravíte plnku.

Suroviny na plnku spolu dôkladne zmiešame v miske. Mäso som namixovala bravčové a hovädzie. Cibuľka stačí malá, veľmi na jemno nakrájaná. Bylinky nemusíte dávať, ale pekne plnku ovoňajú. Použite buď polievkovú lyžicu čerstvých, alebo kávovú lyžičku sušených.

Čas si dať variť vodu. Použijeme veľký hrniec a vložíme do vody bokový list, soľ a korenia.

Cesto rozvaľkáme čo najtenšie. Je to celkom prácička, ale budete mať okrem výborného jedla aj krásne štíhle vytrénované ruky :) Vaľkáme zo stredu do všetkých strán, cesto vždy trochu podvihneme, aby sa nelepilo a znovu, od stredu do všetkých strán. Vykrojíme pohárom kruhy s priemerom 7 cm. Nakoniec odoberieme kávovou lyžičkou kúsok plnky, urobíme guľôčku a položíme na každý kruh cesta.

A ide sa tvarovať. Z plnky vytvoríme malé guľôčky a pokladáme ich na krúžky cesta. Len jemne spojíme okraje cesta okolo, pritlačíme a vytvoríme tvar polmesiaca. Cesto má časom tendenciu schnúť. Ak sa vám nedarí okraje prilepiť spolu, potom si namočte bruško prsta do vody a pôjde to ľahšie. Konce "polmesiaca" potom spojíme dokopy.

V tomto kroku je možnosť pelmene zamraziť. Len ich presunieme do mrazničky na papieri na pečenie, každý kúsok zvlášť. Po zamrazení, ich môžeme dať do sáčku a skladovať v mrazničke aj pár mesiacov.

Vytvarované pelmene hádžeme do vriacej vody. Už v prvej minútke ich jemne zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Privedieme k varu a varíme asi 7 minút.

Pelmene scedíme, poriadne pomaslujeme, pridáme kyslú smotanu a môžeme podávať. Ak vám náhodou ostanú, na druhý deň ich pripečte na panvičke do chrumkava a sú z toho výborné rýchle raňajky :)

Hodnotenie

Zdieľaj



Pridaj sa




Komentáre

Zobraziť profil Táňa
~ 01.11.2014 - 09:10

To video nemá chybu :-)
Super recept, výborne si to dochutila. Ďakujeme!

Zobraziť profil Nelisa
~ 04.11.2014 - 10:40

parádny recept!! ozaj stačí variť len 7 minút?

Zobraziť profil emko
~ 04.11.2014 - 12:51

ahoj..
no ja som robila dve varky, jedna varena 7 minut a boli ok, druha az 10 minut a bola trosinku viac rozvarenejsia a `nacucanejsia` vyvarom..
ono vsetko zalezi, aku velku gulocku masa sa ti podari urobit, pretoze hlavne to musi byt prevarene..
podla mna, var tych 7 minut, skus jeden kusokrozkrojit ochutnat a ak mas radsej poriadne nacucane, nechaj ich tam este...uvidis, podla instinktu :)

Zobraziť profil bika79
~ 05.11.2014 - 17:31

super receptik, vyzera lahko, najblizsie vyskusam ;-)

Zobraziť profil emko
~ 05.11.2014 - 17:40

dakujem :)
no lahko..neni to tazke a je to celkom sranda...aj ked sa priznam, ze poslednych 15 kuskov som toho mala plne zuby, ale dala som to!
dokonca sme ani nic nezamrazili,
vsetko tak chutilo, ze sa do dalsich ranajok, kedy sme ich pripiekli...aj zjedlo :)

Zobraziť profil bika79
~ 09.11.2014 - 03:42

Jaaaa sa uz na nich chystam, kolko ti asi cca kusov vyslo z celej davky? Nuz pravda, ta Masha na konci nema chybu :-)

Zobraziť profil emko
~ 09.11.2014 - 06:44

55 kuskov, tak drzim palce ;)