Pelmene

Tak ako na väčšinu ľudových jedál, aj tu by sa hodila charakteristika: lacné, pracné, chutné a praktické. Pelmene sa považujú za národné jedlo východnej Európy a hlavne v Rusku sú veľmi obľúbené. Plnka z mletého mäsa sa zabalí v tenkom ceste do špecifického tvaru, ktorý nazývajú "chlebové uši". Na Sibíri sa pripravujú vždy vo väčšom množstve s tým, že časť sa zamrazí do zásoby. Ak chcete mať v mrazničke rýchlu pochúťku po ruke, určite ich skúste.
Mleté mäso v plnke môžete použiť ľubovolný mix - hovädzie, bravčové, kuracie, teľacie. Pridáva sa cibuľa alebo cesnak, soľ, čierne korenie, prípadne nejaká bylinka (kôpor, saturejka, tymián).
Základná ruská verzia receptu sa podáva po uvarení len s maslom a kyslou smotanou. Tú popisujem aj v tomto recepte. V Mongolsku pelmene pripravujú v pare a v ázijských krajinách ich smažia a namáčajú do dipu zo sójovej omáčky.
Tak či onak, určite si k príprave pelmeňov zožente pomocníkov. Je to ako sa vraví "makačka" a celkom sa zapotíte. Ja mám šťastie, že môj syn, ktorý ma na pelmene upozornil, sa nevedel dočkať až bude pomáhať. Videl totiž, ako ich robí Máša a medveď a nimi sme sa aj inšpirovali. Video týchto profíkov s názornou ukážkou je na konci receptu :)
Rozpis je na asi 55 kúskov.
Cesto: |
||
400 |
g | múka polohrubá |
2 |
ks | vajce |
100 - 150 |
ml | voda |
1/2 |
KL | soľ |
1 |
KL | olej |
Plnka: |
||
500 |
g | mäso mleté |
1 |
ks | cibuľa |
1 |
KL plochá | soľ |
1/2 |
KL | korenie čierne mleté |
1 |
PL | bylinky čerstvé |
Na varenie: |
||
1 |
ks | list bobkový |
3-4 |
ks | korenie čierne celé |
3-4 |
ks | korenie nové celé |
1 |
KL plochá | soľ |
Pri podávaní: |
||
maslo | ||
smotana kyslá |
Cesto rozvaľkáme čo najtenšie. Je to celkom prácička, ale budete mať okrem výborného jedla aj krásne štíhle vytrénované ruky :) Vaľkáme zo stredu do všetkých strán, cesto vždy trochu podvihneme, aby sa nelepilo a znovu, od stredu do všetkých strán. Vykrojíme pohárom kruhy s priemerom 7 cm. Nakoniec odoberieme kávovou lyžičkou kúsok plnky, urobíme guľôčku a položíme na každý kruh cesta.
A ide sa tvarovať. Z plnky vytvoríme malé guľôčky a pokladáme ich na krúžky cesta. Len jemne spojíme okraje cesta okolo, pritlačíme a vytvoríme tvar polmesiaca. Cesto má časom tendenciu schnúť. Ak sa vám nedarí okraje prilepiť spolu, potom si namočte bruško prsta do vody a pôjde to ľahšie.
Konce "polmesiaca" potom spojíme dokopy.
A na záver spomínané inštruktážne video ako robí pelmene Máša a medveď :)
Komentáre
Táňa
01.11.2014 - 09:10
Nelisa
04.11.2014 - 10:40
emko
04.11.2014 - 12:51
bika79
05.11.2014 - 17:31
emko
05.11.2014 - 17:40
bika79
09.11.2014 - 03:42
emko
09.11.2014 - 06:44