Pelmene

Tak ako na väčšinu ľudových jedál, aj tu by sa hodila charakteristika: lacné, pracné, chutné a praktické. Pelmene sa považujú za národné jedlo východnej Európy a hlavne v Rusku sú veľmi obľúbené. Plnka z mletého mäsa sa zabalí v tenkom ceste do špecifického tvaru, ktorý nazývajú "chlebové uši". Na Sibíri sa pripravujú vždy vo väčšom množstve s tým, že časť sa zamrazí do zásoby. Ak chcete mať v mrazničke rýchlu pochúťku po ruke, určite ich skúste.
Mleté mäso v plnke môžete použiť ľubovolný mix - hovädzie, bravčové, kuracie, teľacie. Pridáva sa cibuľa alebo cesnak, soľ, čierne korenie, prípadne nejaká bylinka (kôpor, saturejka, tymián).
Základná ruská verzia receptu sa podáva po uvarení len s maslom a kyslou smotanou. Tú popisujem aj v tomto recepte. V Mongolsku pelmene pripravujú v pare a v ázijských krajinách ich smažia a namáčajú do dipu zo sójovej omáčky.
Tak či onak, určite si k príprave pelmeňov zožente pomocníkov. Je to ako sa vraví "makačka" a celkom sa zapotíte. Ja mám šťastie, že môj syn, ktorý ma na pelmene upozornil, sa nevedel dočkať až bude pomáhať. Videl totiž, ako ich robí Máša a medveď a nimi sme sa aj inšpirovali. Video týchto profíkov s názornou ukážkou je na konci receptu :)
Rozpis je na asi 55 kúskov.
Cesto: |
||
400 |
g | múka polohrubá |
2 |
ks | vajce |
100 - 150 |
ml | voda |
1/2 |
KL | soľ |
1 |
KL | olej |
Plnka: |
||
500 |
g | mäso mleté |
1 |
ks | cibuľa |
1 |
KL plochá | soľ |
1/2 |
KL | korenie čierne mleté |
1 |
PL | bylinky čerstvé |
Na varenie: |
||
1 |
ks | list bobkový |
3-4 |
ks | korenie čierne celé |
3-4 |
ks | korenie nové celé |
1 |
KL plochá | soľ |
Pri podávaní: |
||
maslo | ||
smotana kyslá |
Suroviny na plnku spolu dôkladne zamiešame v miske. Mäso, môžeme namixovať, bravčové a hovädzie. A je dobré pridať do mäsa asi deci vody, plnka je potom šťavnatejšia. Cibuľka stačí malá, veľmi na jemno nakrájaná. Bylinky nemusíme dávať, ale pekne plnku ovoňajú. Použijeme buď polievkovú lyžicu čerstvých, alebo kávovú lyžičku sušených.
Cesto rozvaľkáme čo najtenšie. Je to celkom prácička, ale budeme mať okrem výborného jedla aj krásne štíhle vytrénované ruky :) Vaľkáme zo stredu do všetkých strán, cesto vždy trochu podvihneme, aby sa nelepilo a znovu, od stredu do všetkých strán. Vykrojíme pohárom kruhy s priemerom 7 cm. Nakoniec odoberieme kávovou lyžičkou kúsok plnky, urobíme guľôčku a položíme na každý kruh cesta.
A ide sa tvarovať. Z plnky vytvoríme malé guľôčky a pokladáme ich na krúžky cesta. Len jemne spojíme okraje cesta okolo, pritlačíme a vytvoríme tvar polmesiaca. Cesto má časom tendenciu schnúť. Ak sa vám nedarí okraje prilepiť spolu, potom si namočte bruško prsta do vody a pôjde to ľahšie.
Konce "polmesiaca" potom spojíme dokopy.
A na záver spomínané inštruktážne video ako robí pelmene Máša a medveď :)
Komentáre
Táňa
01.11.2014 - 09:10
Nelisa
04.11.2014 - 10:40
emko
04.11.2014 - 12:51
bika79
05.11.2014 - 17:31
emko
05.11.2014 - 17:40
bika79
09.11.2014 - 03:42
emko
09.11.2014 - 06:44
Natalia
22.05.2020 - 18:09
emko
23.05.2020 - 10:32
Katus_ka
23.05.2020 - 12:42
emko
23.05.2020 - 12:49